Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Gita Ljunggren

Dela på Facebook
INFO

Vad är klimatsmarta / ekologiska kläder?

Ekologiska kläder är kläder som är tillverkade av ekologiska material t.ex. ekologiskt odlad bomull. Ibland innefattar man även kläder som är tillverkade av miljövänliga materiel som t.ex. återvunna fibrer.
 

Vanliga miljöcertifieringar

Det finns fler olika märkningar som förekommer på ekologiska och miljövänliga kläder. Här följer några av de vanligaste:

GOTS  - Global Organic Textile Standard
GOTS (Global Organic Textile Standard) är den vanligaste internationella miljömärkningen för textil. Standarden innehåller många delar, allt från odlingen till färgning, beredning och arbetsförhållanden. Om du vill läsa hela riktlinjerna så hittar du dem på www.global-standard.org

Soil Association Organic
Soil Association Organic är en märkning som kan finnas både på kläder och hudvårds-produkter. Precis som GOTS  så innefattar den hela kedjan från odling till färdig produkt. Mer om denna märkning kan du läsa mer på www.soilassociation.org/organicstandards/

OE Blended Standard
OE Blended Standard är en märkning för kläder och andra textilier som är tillverkade av ekologisk bomull blandat med något annat material. Denna märkning finns t.ex. på kläder av hampa & ekologisk bomull eller av återvunna fibrer & ekologisk bomull. Hampa kan än så länge inte certifieras med GOTS men förhoppningsvis kommer det inom kort. Du kan läsa mer om OE märkningen på www.textileexchange.org/content/oe-standards/

IVN - International Association Natural Textile Industry
IVN (International Association Natural Textile Industry) är en organisation som har riktlinjer för odling och produktion av ekologiska textilier och utfärdar en egen certifiering. Precis som GOTS innefattar den hela kedjan. Du kan läsa mer om IVN och deras riktlinjer på www.naturtextil.com

SKAL
SKAL, EKO Sustainable Textile, EKO & Control Union. Detta är äldre märkningar som är föregångare till GOTS och utfärdades av samma organisation. Det finns fortfarande plagg kvar som har dessa märkningar. Kriterierna var liknande de som är för GOTS idag.

 

Klimatbetyg

För att finnas med på listan med Sveriges mest klimatsmarta kläder krävs i första hand att man säljer ekologiska kläder. Har man dess utom ett gediget miljöengagemang är det naturligtvis ett extra plus.

Kortfattade riktlinjer:

5 stjärnor5 stjärnor ges som utgångsläge till företag som ENDAST säljer ekologiska kläder. Samt att sortimentet har en viss omfattning. Gärna även att hela verksamheten avspeglar stort och gediget miljöengagemang.

4 stjärnor4 stjärnor ges som utgångsläge till företag som övervägande (typ 2/3) säljer ekologiska kläder. Alternativt en något mindre andel men med ett mycket tydligt och omfattande miljöengagemang rent allmänt.

3 stjärnor3 stjärnor ges som utgångsläge till företag som har ett bra, men mindre utbud av ekologiska kläder.

Klimatbetygen är en enkel indikation för hur klimatsmart/miljövänligt en produkt är. Betygen sätts i ett samarbete mellan besökare, företag, experter och Klimatsmarts redaktion. Betygen är inte statiska utan kan ändras vid behov. De ska avspegla den kunskap som finns allmänt tillgängligt. Dvs. en bedömning av det företagen skriver om sina produkter och verksamhet sett i ljuset av den allmänna kunskapen inom området. Vi ser i första hand på själva produkten men andra faktorer som exempelvis företagets miljöengagemang ingår också i bedömningen.

Källa klimatbetyg: Klimatsmart.se (2015 juni)

GÄSTSKRIBENT

Ekogarderoben.se

Texten till vänster inklusive information om miljöcertifieringar har tagits fram i samarbete med Ekogarderoben.se som erbjuder 100% miljövänliga eko-kläder.

Hos Ekogarderoben.se hittar du ekologiska dam-, herr-, barn- & babykläder. Kläderna är tillverkade i ekologisk bomull, hampa och bambu. Våra produkter färgas endast med miljövänliga och giftfria färger och vi tillåter heller inga skadliga kemikalier i andra delar av tillverkningen.

Fler och fler av de ekologiska tillverkare som vi jobbar med certifierar sina kläder men vi har fortfarande en liten andel plagg i vårt sortiment som inte har någon märkning. Vi väljer våra leverantörer med omsorg och även de som ännu inte har miljömärkt sina plagg jobbar med en ekologiskt helhetssyn.

Läs gärna mer på www.ekogarderoben.se!