Redaktör:
Jens Ljunggren
Två av tre vill att kommunen köper ekologisk mat
2020-11-25
Allt mer ekomat hos kommunerna
Kommunerna bör ställa krav på att livsmedel som köps in till skolor, förskolor och äldreboenden är ekologiska och ta ansvar för att driva utvecklingen av ekologiska varor. Det anser två av tre svenskar enligt en Sifoundersökning som beställts av KRAV.
– Varje dag serveras 3 miljoner måltider i vård, skola och omsorg och kommunerna har stora möjligheter att driva på utvecklingen för mer ekologiska livsmedel. En ökad andel ekologisk mat är viktig för den biologiska mångfalden, vattnet, jorden och klimatet. Kommuner som köper mycket ekologiskt tenderar också att köpa mer svenska råvaror, säger Anita Falkenek, vd på KRAV.
Enligt handlingsplanen för den nationella livsmedelsstrategin ska 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen vara ekologisk till år 2030. Första halvåret i år upphandlade Sveriges kommuner i genomsnitt 39 procent ekologisk mat, enligt DKAB. Kommunerna i Örebro län ligger bäst till med i genomsnitt 48 procent.
Ekologiska metoder är grunden för hållbar livsmedelsproduktion, vilket bland annat innebär odling utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. KRAV-certifieringen går mycket längre på flera områden med tuffare krav inom bland annat klimat, djurvälfärd och arbetsvillkor för dem som producerar varorna.
Två av tre svenskar anser att kommunerna ska ta ansvar för utvecklingen av ekologiska varor och ställa krav på ekologiska livsmedel i de egna verksamheterna, enligt en Sifoundersökning. Bland yngre kvinnor (under femtio) och anställda i offentlig sektor är andelen hela 8 av 10.
– Det är viktigt för oss alla att maten som serveras på skolor, förskolor och inom äldreomsorgen är producerad utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. KRAV-certifierade livsmedel är en garanti för att produktionen klarat de tuffaste hållbarhetskraven, säger Staffan Carlberg, marknads- och regelutvecklare på KRAV.
– Varje dag serveras 3 miljoner måltider i vård, skola och omsorg och kommunerna har stora möjligheter att driva på utvecklingen för mer ekologiska livsmedel. En ökad andel ekologisk mat är viktig för den biologiska mångfalden, vattnet, jorden och klimatet. Kommuner som köper mycket ekologiskt tenderar också att köpa mer svenska råvaror, säger Anita Falkenek, vd på KRAV.
Enligt handlingsplanen för den nationella livsmedelsstrategin ska 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen vara ekologisk till år 2030. Första halvåret i år upphandlade Sveriges kommuner i genomsnitt 39 procent ekologisk mat, enligt DKAB. Kommunerna i Örebro län ligger bäst till med i genomsnitt 48 procent.
Ekologiska metoder är grunden för hållbar livsmedelsproduktion, vilket bland annat innebär odling utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. KRAV-certifieringen går mycket längre på flera områden med tuffare krav inom bland annat klimat, djurvälfärd och arbetsvillkor för dem som producerar varorna.
Två av tre svenskar anser att kommunerna ska ta ansvar för utvecklingen av ekologiska varor och ställa krav på ekologiska livsmedel i de egna verksamheterna, enligt en Sifoundersökning. Bland yngre kvinnor (under femtio) och anställda i offentlig sektor är andelen hela 8 av 10.
– Det är viktigt för oss alla att maten som serveras på skolor, förskolor och inom äldreomsorgen är producerad utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. KRAV-certifierade livsmedel är en garanti för att produktionen klarat de tuffaste hållbarhetskraven, säger Staffan Carlberg, marknads- och regelutvecklare på KRAV.
Källa: KRAV
Senaste nyheter
-
2020-05-11
Enklare att ställa miljökrav i upphandling av städtjänsterDen offentliga upphandlingen i Sverige omsätter drygt 700 miljarder kronor per år. Rätt använd kan… -
2018-03-01
90% av befolkningen vill leva mer klimatsmart enligt SifoDet är hög tid att vi alla lägger in en högre växel för klimatet. Sverige har ett av de högsta… -
2015-03-14
Vecka 17 är Örebros officiella skräpplockarveckaVisst vill du vara med i Sveriges största aktion mot nedskräpning? Vecka 17 är officiell… -
2015-03-10
Disktrasor i miljövänligt lin finns nu i flera härliga färger hos JDOTSNu finns våra populära disktrasor från Växbo Lin även i Turkos och Bordeaux! Vilken är din… -
2015-02-26
Naturskyddsföreningens Operation Giftfri FörskolaMer än en tredjedel av Sveriges kommuner, 99 stycken, agerar nu för att få bort gifterna från… -
2015-02-20
Cramo satsar på hållbart byggandeDagens stora intresse för hållbarhetsfrågor innefattar inte minst byggbranschens… -
2014-05-28
Så här gör du för att upphandla miljövänliga städtjänsterMiljöstyrningsrådet publicerar nya och uppdaterade miljökrav för städtjänster. Nu finns även ett… -
2012-10-29
Strandstädningen slog nya rekordMiljöprojektet Städa Strand slog nya rekord under 2012. Tusentals ungdomar plockade bort över 60… -
2012-10-09
Få hemmet rent utan kemikalierAtt undvika kemikalier i vardagen kan ibland vara en utmaning, speciellt när det kommer till… -
2012-09-14
Mögel - mejerikylens värsta fiendeMejerikylen, inte bara plats för mejerivaror utan även en plats och grogrund för mögel, smuts och…