Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Få hemmet rent utan kemikalier

https://www.klimatsmart.se/images/news/citron224x300.jpg

Att undvika kemikalier i vardagen kan ibland vara en utmaning, speciellt när det kommer till städning. Många rengöringsmedel innehåller kemikalier, som visserligen gör rent, men som samtidigt är skadliga för oss. Vi har samlat ihop ett gäng med bra rengöringsalternativ som varken är skadliga för dig eller miljön. Dessutom kan du säkerligen hitta många av dem i skafferiet! - Såpa Såpa är bra till mycket mer än att bara rengöra golven. Du kan faktiskt använda det i hela hemmet. Rengör ugnen genom att smörja in med såpa, hetta upp till 100 grader och sedan tvätta ur med en svamp när den svalnat. Att koka upp vatten med lite såpa i kan också hjälpa till att rengöra brända kastruller. En klick koncentrerad såpa gör även diskbänken skinande ren. Tänk på att välja miljömärkt såpa. - Citron Citron har många bra egenskaper, förutom att smaka utsökt till räkbuffén. Dela en citron på hälften och gnid diskhon och diskbänken ren. Citron är också effektivt för att få bort kalkbeläggningar i duschen. Fukta salt med citronsaft och låt verka över natten innan du sköljer av. Eller varför inte ge mikron en uppfräschning? Ställ in en kopp vatten med pressad citron, värm på full effekt en minut, och torka bort all smuts. - Bikarbonat/Bakpulver Med bikarbonat får du enkelt bukt med stoppet i avloppet. Häll i en halv deciliter bikarbonat och en halv deciliter vitt vin eller ättika som du låter verka en stund innan du spolar med hett vatten. Du kan även använda bikarbonat för att rengöra tvättmaskinen genom att köra maskinen utan tvätt med en halv deciliter bikarbonat istället för tvättmedel. - Ättika Ättika är ett bra rengöringsmedel för toaletten. Häll i en rejäl skvätt med ättika (24%), låt stå över natten, borsta och spola – klart! - Vatten Med helt vanligt vatten kommer du långt! I många fall använder vi rengöringsmedel helt i onödan. Luktar disktrasan surt? Släng den inte! Koka upp den med vatten i en kastrull och den blir som ny. Har du fått stopp i rören brukar en hink kokhett vatten lösa upp det mesta. Äger du en microfibertrasa räcker det oftast med vatten för att få rent. Saknar du en härlig, ren doft kan du tillsätta några droppar ekologisk eterisk olja. Skrivet av Josefine Grahn på bloggen En lagom dos grönt.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Få hemmet rent utan kemikalier

2012-10-09
Att undvika kemikalier i vardagen kan ibland vara en utmaning, speciellt när det kommer till städning. Många rengöringsmedel innehåller kemikalier, som visserligen gör rent, men som samtidigt är skadliga för oss. Vi har samlat ihop ett gäng med bra rengöringsalternativ som varken är skadliga för dig eller miljön. Dessutom kan du säkerligen hitta många av dem i skafferiet!

- Såpa
Såpa är bra till mycket mer än att bara rengöra golven. Du kan faktiskt använda det i hela hemmet. Rengör ugnen genom att smörja in med såpa, hetta upp till 100 grader och sedan tvätta ur med en svamp när den svalnat. Att koka upp vatten med lite såpa i kan också hjälpa till att rengöra brända kastruller. En klick koncentrerad såpa gör även diskbänken skinande ren. Tänk på att välja miljömärkt såpa.

- Citron
Citron har många bra egenskaper, förutom att smaka utsökt till räkbuffén. Dela en citron på hälften och gnid diskhon och diskbänken ren. Citron är också effektivt för att få bort kalkbeläggningar i duschen. Fukta salt med citronsaft och låt verka över natten innan du sköljer av. Eller varför inte ge mikron en uppfräschning? Ställ in en kopp vatten med pressad citron, värm på full effekt en minut, och torka bort all smuts.

- Bikarbonat/Bakpulver
Med bikarbonat får du enkelt bukt med stoppet i avloppet. Häll i en halv deciliter bikarbonat och en halv deciliter vitt vin eller ättika som du låter verka en stund innan du spolar med hett vatten. Du kan även använda bikarbonat för att rengöra tvättmaskinen genom att köra maskinen utan tvätt med en halv deciliter bikarbonat istället för tvättmedel.

- Ättika
Ättika är ett bra rengöringsmedel för toaletten. Häll i en rejäl skvätt med ättika (24%), låt stå över natten, borsta och spola – klart!

- Vatten
Med helt vanligt vatten kommer du långt! I många fall använder vi rengöringsmedel helt i onödan. Luktar disktrasan surt? Släng den inte! Koka upp den med vatten i en kastrull och den blir som ny. Har du fått stopp i rören brukar en hink kokhett vatten lösa upp det mesta. Äger du en microfibertrasa räcker det oftast med vatten för att få rent. Saknar du en härlig, ren doft kan du tillsätta några droppar ekologisk eterisk olja.

Skrivet av Josefine Grahn på bloggen En lagom dos grönt.

Senaste nyheter