Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Skärpta energikrav ger bättre vitvaror

https://www.klimatsmart.se/images/news/

1 december skärptes energikraven för diskmaskiner och tvättmaskiner. Den 1 november infördes även energikrav för torktumlare. Förändringarna leder till bättre, energisnålare produkter för konsumenterna. De skärpta energikraven är ett steg i en process där målet är att bidra till EU:s mål 20 procents förbättrad energieffektivitet i Europa till år 2020. Det så kallade ekodesigndirektivet är ett viktigt redskap i detta arbete och numer finns ekodesignkrav på allt fler produkter. Nu är det dags för en skärpning av ekodesignkraven på vitvaror. – För konsumenterna leder detta till ännu bättre produkter som är vänligare mot miljön men även plånboken då de drar mindre el, säger Lovisa Blomqvist på Energimyndigheten. Tvättmaskiner: De nya kraven innebär att tvättmaskiner måste klara minst klass A+ i energieffektivitet (mindre än 59 i energieffektivitetsindex). Kraven på vattenförbrukningen skärps. De nya kraven innebär också att tvättmaskiner för hushållsbruk ska erbjuda slutanvändaren en cykel vid 20 °C. Diskmaskiner: De nya kraven innebär att vanliga diskmaskiner måste klara minst klass A+ i energieffektivitet (mindre än 63 i energieffektivitetsindex). Smala diskmaskiner måste klara minst klass A i energieffektivitet (mindre än 71 i energieffektivitetsindex). Även krav på torkeffektivitet ställs; diskmaskiner med kapacitet för 8 kuvert ska klara A (mer än 1,08 i torkeffektivitetsindex) och de med lägre kapacitet ska klara B (mer än 0,86 i torkeffektivitetsindex). Torktumlare: De nya kraven innebär att torktumlare måste klara minst klass C i energieffektivitet (högst 85 i energieffektivitetsindex). För kondenstumlare införs även krav på att kondensationseffektivitetsklassen måste den vara minst E (minst 60 % kondensationseffektivitet). Fler produkter får energimärkning: Parallellt med ekodesignkraven införs även energimärkning enligt A-G-skalan för allt fler produkter, vilket gör det lättare för konsumenterna att själva välja produkter med ännu lägre energianvändning än tillåtet. Även andra parameterar anges på energimärkningen, för torktumlare till exempel ljud. Just vitvaror har haft energimärkning länge vilket drivit fram effektivare produkter. – I och med de nya ekodesignkraven tillåts bara tvättmaskiner och diskmaskiner med energimärkning A+ och bättre. Detta är resultatet av en fantastisk utveckling av energieffektivare produkter, förklarar Lovisa Blomqvist. För torktumlare tillåts produkter som är märkta C eller bättre. För mer information kontakta: Lovisa Blomqvist, Energimyndigheten. Telefon 016-544 22 72 Anna Johansson, enhetschef Energimyndigheten, telefon 016-544 23 83

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Skärpta energikrav ger bättre vitvaror

2013-12-16
1 december skärptes energikraven för diskmaskiner och tvättmaskiner. Den 1 november infördes även energikrav för torktumlare. Förändringarna leder till bättre, energisnålare produkter för konsumenterna.

De skärpta energikraven är ett steg i en process där målet är att bidra till EU:s mål 20 procents förbättrad energieffektivitet i Europa till år 2020. Det så kallade ekodesigndirektivet är ett viktigt redskap i detta arbete och numer finns ekodesignkrav på allt fler produkter. Nu är det dags för en skärpning av ekodesignkraven på vitvaror.

– För konsumenterna leder detta till ännu bättre produkter som är vänligare mot miljön men även plånboken då de drar mindre el, säger Lovisa Blomqvist på Energimyndigheten.

Tvättmaskiner:
De nya kraven innebär att tvättmaskiner måste klara minst klass A+ i energieffektivitet (mindre än 59 i energieffektivitetsindex). Kraven på vattenförbrukningen skärps. De nya kraven innebär också att tvättmaskiner för hushållsbruk ska erbjuda slutanvändaren en cykel vid 20 °C.

Diskmaskiner:
De nya kraven innebär att vanliga diskmaskiner måste klara minst klass A+ i energieffektivitet (mindre än 63 i energieffektivitetsindex). Smala diskmaskiner måste klara minst klass A i energieffektivitet (mindre än 71 i energieffektivitetsindex). Även krav på torkeffektivitet ställs; diskmaskiner med kapacitet för 8 kuvert ska klara A (mer än 1,08 i torkeffektivitetsindex) och de med lägre kapacitet ska klara B (mer än 0,86 i torkeffektivitetsindex).

Torktumlare:
De nya kraven innebär att torktumlare måste klara minst klass C i energieffektivitet (högst 85 i energieffektivitetsindex). För kondenstumlare införs även krav på att kondensationseffektivitetsklassen måste den vara minst E (minst 60 % kondensationseffektivitet).

Fler produkter får energimärkning:
Parallellt med ekodesignkraven införs även energimärkning enligt A-G-skalan för allt fler produkter, vilket gör det lättare för konsumenterna att själva välja produkter med ännu lägre energianvändning än tillåtet. Även andra parameterar anges på energimärkningen, för torktumlare till exempel ljud. Just vitvaror har haft energimärkning länge vilket drivit fram effektivare produkter.

– I och med de nya ekodesignkraven tillåts bara tvättmaskiner och diskmaskiner med energimärkning A+ och bättre. Detta är resultatet av en fantastisk utveckling av energieffektivare produkter, förklarar Lovisa Blomqvist.

För torktumlare tillåts produkter som är märkta C eller bättre.

För mer information kontakta:
Lovisa Blomqvist, Energimyndigheten. Telefon 016-544 22 72
Anna Johansson, enhetschef Energimyndigheten, telefon 016-544 23 83

Senaste nyheter