Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Top Ten listar Sveriges mest energieffektiva produkter

https://www.klimatsmart.se/images/news/topten250x83.png

Uppvärmning av bostäder och lokaler står för en stor del av energianvändningen i Sverige under vintern. Nu finns nya topplistor på energieffektiva produkter som exempelvis luftvärmepumpar, kaminer och fönster på webbplatsen Top Ten, som drivs av Naturskyddsföreningen. – Att minska energianvändningen vid uppvärmning av våra bostäder och lokaler är en viktig del av klimatarbetet. Nu kan konsumenter enkelt hitta de energieffektivaste produkterna för uppvärmning, säger Jesper Peterson, enhetschef på Naturskyddsföreningen. På toptensverige.se kan konsumenter och upphandlare sedan snart tio år ta del av listor över de energieffektivaste produkterna på marknaden i olika kategorier som kyl och frys, TV-apparater, bildäck och båtmotorer. På de nya listorna hittar man nu de mest energieffektiva luft-luftvärmepumparna, värmepannorna, kaminerna och cirkulationspumparna, men också fjärrvärmeavtal och fönster. – I Sverige finns idag över en halv miljon luft-luftvärmepumpar, framför allt i småhus. Många av dessa är gamla och ineffektiva. Om alla skulle byta sina gamla pumpar mot den mest effektiva på Top Ten skulle vi spara upp till 1 TWh årligen, vilket motsvarar ungefär 80 000 hushåll, eller mer än dubbelt så mycket som alla solceller i Sverige producerar, säger Jesper Peterson. Top Ten är en webbtjänst för energieffektivisering som funnits i Sverige sen 2011. Tjänsten finansieras av EU och liknande listor har upprättats i alla de femton länder som deltar i Top Ten-samarbetet. Men eftersom marknaden och utbudet varierar länderna emellan har varje land sin egen unika lista. Den svenska delen av Top Ten drivs av Naturskyddsföreningen.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Top Ten listar Sveriges mest energieffektiva produkter

2021-01-15
Uppvärmning av bostäder och lokaler står för en stor del av energianvändningen i Sverige under vintern. Nu finns nya topplistor på energieffektiva produkter som exempelvis luftvärmepumpar, kaminer och fönster på webbplatsen Top Ten, som drivs av Naturskyddsföreningen.

– Att minska energianvändningen vid uppvärmning av våra bostäder och lokaler är en viktig del av klimatarbetet. Nu kan konsumenter enkelt hitta de energieffektivaste produkterna för uppvärmning, säger Jesper Peterson, enhetschef på Naturskyddsföreningen.
På toptensverige.se kan konsumenter och upphandlare sedan snart tio år ta del av listor över de energieffektivaste produkterna på marknaden i olika kategorier som kyl och frys, TV-apparater, bildäck och båtmotorer.

På de nya listorna hittar man nu de mest energieffektiva luft-luftvärmepumparna, värmepannorna, kaminerna och cirkulationspumparna, men också fjärrvärmeavtal och fönster.

– I Sverige finns idag över en halv miljon luft-luftvärmepumpar, framför allt i småhus. Många av dessa är gamla och ineffektiva. Om alla skulle byta sina gamla pumpar mot den mest effektiva på Top Ten skulle vi spara upp till 1 TWh årligen, vilket motsvarar ungefär 80 000 hushåll, eller mer än dubbelt så mycket som alla solceller i Sverige producerar, säger Jesper Peterson.

Top Ten är en webbtjänst för energieffektivisering som funnits i Sverige sen 2011. Tjänsten finansieras av EU och liknande listor har upprättats i alla de femton länder som deltar i Top Ten-samarbetet. Men eftersom marknaden och utbudet varierar länderna emellan har varje land sin egen unika lista. Den svenska delen av Top Ten drivs av Naturskyddsföreningen.

Senaste nyheter