Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Energihubbar, tvättmaskiner och minielbilar vann E-prize 2018

https://www.klimatsmart.se/images/news/eon-eprize2018-250x416.jpg

Energihubbar som delar på gemensamma resurser, vattenåtervinning från tvättmaskiner och elbil i miniformat. Det är idéerna som belönats med 2018 års E-Prize. Det särskilda Folkets E-prize gick till Uniti. E-Prize, som är ett samarbete mellan E.ON och Veckans Affärer, är Sveriges största energipris och firar i år 10-årsjubileum. Priset belönar svenska företag som har de mest innovativa lösningarna inom kategorierna; förnybar energi, energieffektivisering samt hållbara transporter. 2018 års pris som delades ut i samband med konferensen Go green e-prize, går till Ferroamp, Mimbly och Uniti. Unity fick även 'Folkets E-Prize' som korades genom en särskild öppen omröstning på webben. Förnybar energi: Ferroamp I kategorin förnybar energi vann Ferroamp juryn röst. Ferroamp har skapat energihubbar där elkunder kan dela på gemensamma resurser så som solceller, energilager och laddplatser för elbilar. Juryns motivering lyder: "Med en teknikhöjd som verkligen sticker ut i den svenska greentechsektorn går man i bräschen för den nya, lokala energimarknaden. Genom att erbjuda elkunderna att dela på gemensamma resurser som solceller, energilager och laddplatser för elbilar har man tagit delningsekonomin till energisektorn." Energieffektivisering: Mimbly I kategorin energieffektivisering vann Mimbly som är ett startupföretaget som återvinner vattnet från tvättmaskiner. Tekniken sparar inte bara vatten och energi utan samlar också in mikroplaster. "Energieffektiviseringen är bara en av finesserna i den breda palett som erbjuds i detta svensk greentechs eget Kinderägg. Här angriper man kostnadseffektivt hela tre miljöutmaningar i samma innovativa lösning genom att också spara vatten och samla in mikroplaster." Lyder juryns motivering. Hållbara transporter: Uniti I kategorin hållbara transporter vann Uniti som utmanar de stora fordonsjättarna med en elbil i miniformat för både direktförsäljning och på sikt även för bilpool. Juryns motivering för kategorin lyder: "Med ett gediget helhetstänk kring affärsmodellen, en digital spets och en ambition och aktivist-framtoning som också verkligen behövs för att utmana i en av de tuffaste av branscher vill man skapa en långsiktig grön transportlösning för den urbana människan. Eller som man själva uttrycker det, "Ambitionen är inte att göra den bästa bilen i världen, utan den bästa bilen för världen." Juryn för E-prize 2018 består av: - Linda Burenius Magnusson, head of public affairs, OX2, ordförande, 100% förnybart, vice styrelseordförande, Svensk Vindenergi och styrelseledamot, Almi Green Tech Fund - Stefan Henningsson, senior adviser climate innovation, Världsnaturfonden, WWF - Anita Aspegren, chef avdelningen för energieffektivisering, Energimyndigheten - Johan Mörnstam, chef Energy Network, E.ON - Per Olof Lindsten, redaktör och digitalredaktionschef, Veckans Affärer (juryordförande)

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Energihubbar, tvättmaskiner och minielbilar vann E-prize 2018

2018-10-12
E-prize vinnare 2018
Energihubbar som delar på gemensamma resurser, vattenåtervinning från tvättmaskiner och elbil i miniformat. Det är idéerna som belönats med 2018 års E-Prize. Det särskilda Folkets E-prize gick till Uniti.

E-Prize, som är ett samarbete mellan E.ON och Veckans Affärer, är Sveriges största energipris och firar i år 10-årsjubileum. Priset belönar svenska företag som har de mest innovativa lösningarna inom kategorierna; förnybar energi, energieffektivisering samt hållbara transporter.

2018 års pris som delades ut i samband med konferensen Go green e-prize, går till Ferroamp, Mimbly och Uniti.

Unity fick även 'Folkets E-Prize' som korades genom en särskild öppen omröstning på webben.

Förnybar energi: Ferroamp

I kategorin förnybar energi vann Ferroamp juryn röst. Ferroamp har skapat energihubbar där elkunder kan dela på gemensamma resurser så som solceller, energilager och laddplatser för elbilar. Juryns motivering lyder: "Med en teknikhöjd som verkligen sticker ut i den svenska greentechsektorn går man i bräschen för den nya, lokala energimarknaden. Genom att erbjuda elkunderna att dela på gemensamma resurser som solceller, energilager och laddplatser för elbilar har man tagit delningsekonomin till energisektorn."

Energieffektivisering: Mimbly

I kategorin energieffektivisering vann Mimbly som är ett startupföretaget som återvinner vattnet från tvättmaskiner. Tekniken sparar inte bara vatten och energi utan samlar också in mikroplaster. "Energieffektiviseringen är bara en av finesserna i den breda palett som erbjuds i detta svensk greentechs eget Kinderägg. Här angriper man kostnadseffektivt hela tre miljöutmaningar i samma innovativa lösning genom att också spara vatten och samla in mikroplaster." Lyder juryns motivering.

Hållbara transporter: Uniti

I kategorin hållbara transporter vann Uniti som utmanar de stora fordonsjättarna med en elbil i miniformat för både direktförsäljning och på sikt även för bilpool. Juryns motivering för kategorin lyder: "Med ett gediget helhetstänk kring affärsmodellen, en digital spets och en ambition och aktivist-framtoning som också verkligen behövs för att utmana i en av de tuffaste av branscher vill man skapa en långsiktig grön transportlösning för den urbana människan. Eller som man själva uttrycker det, "Ambitionen är inte att göra den bästa bilen i världen, utan den bästa bilen för världen."


Juryn för E-prize 2018 består av:

- Linda Burenius Magnusson, head of public affairs, OX2, ordförande, 100% förnybart, vice styrelseordförande, Svensk Vindenergi och styrelseledamot, Almi Green Tech Fund
- Stefan Henningsson, senior adviser climate innovation, Världsnaturfonden, WWF
- Anita Aspegren, chef avdelningen för energieffektivisering, Energimyndigheten
- Johan Mörnstam, chef Energy Network, E.ON
- Per Olof Lindsten, redaktör och digitalredaktionschef, Veckans Affärer (juryordförande)
Källa: EON

Senaste nyheter