Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Bosch först bland storbolagen - helt klimatneutrala redan 2020

https://www.klimatsmart.se/images/news/bosch-volkmardenner250x267.jpg

2019 är få frågor lika angelägna som klimatet och det talas ofta om vad man kan göra på individnivå. Men för att påtaglig förändring ska ske krävs det att även de globala företagen gör insatser för klimatet. Bosch har länge arbetat för att sänka både sin egen och samhällets klimatpåverkan. Nu ska industrijätten bli helt koldioxidneutral – redan till 2020. Först ut bland de stora industriföretagen. Efter en sommar kantad av skogsbränder och grillförbud har klimatfrågan blivit mer relevant än någonsin och enligt Internationella Energirådet (IEA) är det tillverkningsindustrin som står för nästan en tredjedel av de globala koldioxidutsläppen. Nu ska Bosch bli helt klimatneutral på bara drygt ett år och företagets 400 anläggningar världen över ska inte längre lämna ett koldioxidavtryck. Detta kommer att göra Bosch till det första stora industriföretaget att nå neutralitetsgränsen. – Vi ser klimatåtgärder som vårt ansvar och inser att vi måste agera nu, säger Dr. Volkmar Denner, styrelseordförande i Robert Bosch GmbH. För att uppnå klimatneutralitet kommer Bosch fokusera på att öka energieffektiviteten, öka andelen förnybara energikällor i sin energiförsörjning, köpa mer grön el och på kort sikt kompensera för oundvikliga koldioxidutsläpp. I dagsläget släpper Bosch ut cirka 3,3 miljoner ton koldioxid per år – en siffra likvärdigt till vad alla hushåll i en större stad står för – men med dessa åtgärder kan den siffran nå nollpunkten redan nästa år. Arbetet med miljöpåverkan är dock långt ifrån något nytt för Bosch. Företaget har redan minskat sina koldioxidutsläpp i förhållande till sitt värdeskapande med nästan 35 procent sedan 2007. – Vi börjar inte från ruta ett. Vi har konsekvent överskridit våra mål för den relativa minskningen av koldioxidutsläppen. Nu har tiden kommit för konkreta mål. Låt den sista nedräkningen börja, säger Denner. Under åren fram till 2030 kommer Bosch investera en miljard euro för att öka sin energieffektivitet och successivt fasa ut koldioxidanvändandet helt till förmån för förnybar energi. En investering som i längden sparar företaget pengar. – Koldioxidneutralitet är genomförbar och kan, om det eftersträvas med nödvändig beslutsamhet, uppnås på väldigt kort tid. Våra investeringar gagnar inte bara oss på Bosch utan också mänskligheten i allmänhet, säger Dr. Volkmar Denner.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Bosch först bland storbolagen - helt klimatneutrala redan 2020

2019-05-10
Dr. Volkmar Denner, Bosch
2019 är få frågor lika angelägna som klimatet och det talas ofta om vad man kan göra på individnivå. Men för att påtaglig förändring ska ske krävs det att även de globala företagen gör insatser för klimatet. Bosch har länge arbetat för att sänka både sin egen och samhällets klimatpåverkan. Nu ska industrijätten bli helt koldioxidneutral – redan till 2020. Först ut bland de stora industriföretagen.

Efter en sommar kantad av skogsbränder och grillförbud har klimatfrågan blivit mer relevant än någonsin och enligt Internationella Energirådet (IEA) är det tillverkningsindustrin som står för nästan en tredjedel av de globala koldioxidutsläppen. Nu ska Bosch bli helt klimatneutral på bara drygt ett år och företagets 400 anläggningar världen över ska inte längre lämna ett koldioxidavtryck. Detta kommer att göra Bosch till det första stora industriföretaget att nå neutralitetsgränsen.

– Vi ser klimatåtgärder som vårt ansvar och inser att vi måste agera nu, säger Dr. Volkmar Denner, styrelseordförande i Robert Bosch GmbH.

För att uppnå klimatneutralitet kommer Bosch fokusera på att öka energieffektiviteten, öka andelen förnybara energikällor i sin energiförsörjning, köpa mer grön el och på kort sikt kompensera för oundvikliga koldioxidutsläpp. I dagsläget släpper Bosch ut cirka 3,3 miljoner ton koldioxid per år – en siffra likvärdigt till vad alla hushåll i en större stad står för – men med dessa åtgärder kan den siffran nå nollpunkten redan nästa år.

Arbetet med miljöpåverkan är dock långt ifrån något nytt för Bosch. Företaget har redan minskat sina koldioxidutsläpp i förhållande till sitt värdeskapande med nästan 35 procent sedan 2007.

– Vi börjar inte från ruta ett. Vi har konsekvent överskridit våra mål för den relativa minskningen av koldioxidutsläppen. Nu har tiden kommit för konkreta mål. Låt den sista nedräkningen börja, säger Denner.

Under åren fram till 2030 kommer Bosch investera en miljard euro för att öka sin energieffektivitet och successivt fasa ut koldioxidanvändandet helt till förmån för förnybar energi. En investering som i längden sparar företaget pengar.

– Koldioxidneutralitet är genomförbar och kan, om det eftersträvas med nödvändig beslutsamhet, uppnås på väldigt kort tid. Våra investeringar gagnar inte bara oss på Bosch utan också mänskligheten i allmänhet, säger Dr. Volkmar Denner.
Källa: Bosch

Senaste nyheter