Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Greenpeaces guide till grön elektronik

https://www.klimatsmart.se/images/news/greener-electronics-guide180x104.jpg

Det blir allt större spridning mellan världens största elektronikfabrikanter när man mäter hur bra de är på nya miljövänliga produktionsmetoder. De nordiska mobilproducenterna Nokia och Sony Ericsson leder liksom tidigare Greenpeace Guide to Greener Electronics, som presenteras i dag, medan övriga sackar efter allt mer – och hela tio tillverkare ligger under fem av tio möjliga poäng. Microsoft och Toshiba är två av dem som tappat. Bägge bryter mot tidigare löften om att fasa ut en rad kemikalier. Toshiba har tidigare legat i täten, men hamnar nu på sextonde plats. -Toshiba sviker sina löften om att utfasa PVC och bromerade flamskyddsmedel och är ett exempel på hur snabbt man blir omsprungen i den här branschen. Toshiba har visat att om man står stilla på en konkurrensutsatt marknad hamnar man verkligen på efterkälken, säger Erik Albertsen, Greenpeace sakkunnige inom miljögifter. Microsoft har tidigare lovat sina kunder att giftiga ämnen skulle vara utfasade till slutet av 2010, men har nu flyttat sin deadline till 2012. Dessutom framgår det inte klart ifall PVC-plast kommer att fasas ut alls. Ett av de företag som legat dåligt till förut men ryckt upp sig till en tredjeplats är Philips, Europas största elektronikproducent. Philips kan som första elektronikfirma leverera en TV helt utan PVC-plast och bromerade flamskyddsmedel. -Många människor har ringt oss och frågat vilken TV de ska välja om de vill undvika vissa giftiga kemikalier. Nu är det möjligt att ge dem ett svar eftersom Philips har utvecklat en TV helt utan dessa hormonpåverkande och cancerframkallande ämnen. Vi har tidigare sett att en enda producent kan få hela branschen att slå in på en grönare väg och vinna marknadsandelar på det. Det finns ingen ursäkt för andra fabrikanter att inte följa efter, säger Erik Albertsen. För ett par år sedan var Apple först på marknaden med datorer utan gifter. Sedan har det gått snabbt framåt och man kan nu hitta datorer fria från PVC-plast, mjukgörare och bromerade flamskyddsmedel från HCL, Wipro, Acer och Hewlett Packard. Däremot saknar Toshiba, LGE, Samsung, Dell och Lenovo hela PC-kollektioner utan gifter. Utvecklingen när det gäller elektroniksopor och återvinning går långsamt. Panasonic får trots allt poäng för sitt återvinningssystem i Indien, det första i sitt slag i den delen av världen för TV-apparater. Men industrin som helhet har misslyckats med att utöka sin återvinning.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Greenpeaces guide till grön elektronik

2010-10-26
Det blir allt större spridning mellan världens största elektronikfabrikanter när man mäter hur bra de är på nya miljövänliga produktionsmetoder. De nordiska mobilproducenterna Nokia och Sony Ericsson leder liksom tidigare Greenpeace Guide to Greener Electronics, som presenteras i dag, medan övriga sackar efter allt mer – och hela tio tillverkare ligger under fem av tio möjliga poäng.

Microsoft och Toshiba är två av dem som tappat. Bägge bryter mot tidigare löften om att fasa ut en rad kemikalier. Toshiba har tidigare legat i täten, men hamnar nu på sextonde plats.

-Toshiba sviker sina löften om att utfasa PVC och bromerade flamskyddsmedel och är ett exempel på hur snabbt man blir omsprungen i den här branschen. Toshiba har visat att om man står stilla på en konkurrensutsatt marknad hamnar man verkligen på efterkälken, säger Erik Albertsen, Greenpeace sakkunnige inom miljögifter.

Microsoft har tidigare lovat sina kunder att giftiga ämnen skulle vara utfasade till slutet av 2010, men har nu flyttat sin deadline till 2012. Dessutom framgår det inte klart ifall PVC-plast kommer att fasas ut alls.

Ett av de företag som legat dåligt till förut men ryckt upp sig till en tredjeplats är Philips, Europas största elektronikproducent. Philips kan som första elektronikfirma leverera en TV helt utan PVC-plast och bromerade flamskyddsmedel.

-Många människor har ringt oss och frågat vilken TV de ska välja om de vill undvika vissa giftiga kemikalier. Nu är det möjligt att ge dem ett svar eftersom Philips har utvecklat en TV helt utan dessa hormonpåverkande och cancerframkallande ämnen. Vi har tidigare sett att en enda producent kan få hela branschen att slå in på en grönare väg och vinna marknadsandelar på det. Det finns ingen ursäkt för andra fabrikanter att inte följa efter, säger Erik Albertsen.

För ett par år sedan var Apple först på marknaden med datorer utan gifter. Sedan har det gått snabbt framåt och man kan nu hitta datorer fria från PVC-plast, mjukgörare och bromerade flamskyddsmedel från HCL, Wipro, Acer och Hewlett Packard. Däremot saknar Toshiba, LGE, Samsung, Dell och Lenovo hela PC-kollektioner utan gifter.

Utvecklingen när det gäller elektroniksopor och återvinning går långsamt. Panasonic får trots allt poäng för sitt återvinningssystem i Indien, det första i sitt slag i den delen av världen för TV-apparater. Men industrin som helhet har misslyckats med att utöka sin återvinning.

Läs mer:
Elektronikfabrikanterna rankade (Greenpeace International):
Läs hela rapporten Guide to Greener Electronics 16:
Källa: Greenpeace

Senaste nyheter