Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ökad efterfrågan på miljöanpassat

https://www.klimatsmart.se/images/news/trygghansa171x33e.gif

Nästan 7 av 10 småföretag upplever en ökad efterfrågan från kunder på miljöanpassade produkter och tjänster. Samtidigt uppger var tionde företag inom detaljhandeln att finanskrisen ökat deras engagemang för socialt ansvar. Det visar en ny undersökning från Trygg-Hansa. Undersökningen visar att en klar majoritet, hela 65 procent, av svenska småföretagare upplever en ökad efterfrågan på miljöanpassade produkter och tjänster. Ökningen är störst i de västra och mellersta delarna av Sverige, där är siffran dryga 70 procent. I mellersta Norrland å andra sidan, uppger över hälften av de tillfrågade att efterfrågan på miljöanpassade produkter inte ökat alls. Branschmässigt är det inom byggsektorn och detaljhandeln som efterfrågan ökat mest, nästan 80 procent av de tillfrågade företagen upplever en ökning. Motsvarande siffra är lägst inom tjänstesektorn, där drygt vartannat företag upplever en ökad efterfrågan på miljöanpassade produkter. – Svenskar blir mer och mer miljömedvetna och ställer högre krav vid inköp av produkter och tjänster. Det blir då naturligt för företag att anpassa sig efter dessa önskemål för att kunna tillgodose kundernas miljökrav, säger Anders Hestbech, chef för företagsförsäkringar på Trygg-Hansa. Trygg-Hansas undersökning visar att en majoritet, 55 procent, av de tillfrågade småföretagen kommer att skapa eller utveckla miljömässiga produkter och tjänster under det kommande året. För att utveckla miljöanpassade produkter och tjänster ämnar var tredje företag minimera den egna resursförbrukningen och var femte köpa in miljöanpassade material och tjänster. Bland de som uppgav att de inte tänker utveckla miljöanpassade produkter menar de flesta att det inte är relevant för deras bransch. – Som småföretagare kan det kännas mindre riskabelt att minska sin resursförbrukning än att investera i t.ex. produktutveckling när man inte har samma tillgång till kapital som ett större företag, säger Anders Hestbech. Småföretag har inte alltid samma spelutrymme som de stora företagen och därför kan miljöanpassning bli en kostnadsfråga. Undersökningen visar även att finanskrisen inte har haft någon betydande effekt på småföretagens engagemang för socialt ansvar. Över 85 procent anger att finanskrisen att företagets arbete med CSR varit opåverkat, och var tionde företag inom detaljhandeln menar att finanskrisen snarare haft en positiv effekt på denna aspekt av arbetet. För ytterligare information, vänligen kontakta: Malou Sjörin, Trygg-Hansa, 070-168 20 32, malou.sjorin@trygghansa.se Trygg-Hansa har under juli 2010 låtit intervjua 403 småföretagare med hjälp av undersökningsföretaget Wilke.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ökad efterfrågan på miljöanpassat

2010-12-02
Nästan 7 av 10 småföretag upplever en ökad efterfrågan från kunder på miljöanpassade produkter och tjänster. Samtidigt uppger var tionde företag inom detaljhandeln att finanskrisen ökat deras engagemang för socialt ansvar. Det visar en ny undersökning från Trygg-Hansa.

Undersökningen visar att en klar majoritet, hela 65 procent, av svenska småföretagare upplever en ökad efterfrågan på miljöanpassade produkter och tjänster. Ökningen är störst i de västra och mellersta delarna av Sverige, där är siffran dryga 70 procent. I mellersta Norrland å andra sidan, uppger över hälften av de tillfrågade att efterfrågan på miljöanpassade produkter inte ökat alls.

Branschmässigt är det inom byggsektorn och detaljhandeln som efterfrågan ökat mest, nästan 80 procent av de tillfrågade företagen upplever en ökning. Motsvarande siffra är lägst inom tjänstesektorn, där drygt vartannat företag upplever en ökad efterfrågan på miljöanpassade produkter.

– Svenskar blir mer och mer miljömedvetna och ställer högre krav vid inköp av produkter och tjänster. Det blir då naturligt för företag att anpassa sig efter dessa önskemål för att kunna tillgodose kundernas miljökrav, säger Anders Hestbech, chef för företagsförsäkringar på Trygg-Hansa.

Trygg-Hansas undersökning visar att en majoritet, 55 procent, av de tillfrågade småföretagen kommer att skapa eller utveckla miljömässiga produkter och tjänster under det kommande året. För att utveckla miljöanpassade produkter och tjänster ämnar var tredje företag minimera den egna resursförbrukningen och var femte köpa in miljöanpassade material och tjänster. Bland de som uppgav att de inte tänker utveckla miljöanpassade produkter menar de flesta att det inte är relevant för deras bransch.

– Som småföretagare kan det kännas mindre riskabelt att minska sin resursförbrukning än att investera i t.ex. produktutveckling när man inte har samma tillgång till kapital som ett större företag, säger Anders Hestbech. Småföretag har inte alltid samma spelutrymme som de stora företagen och därför kan miljöanpassning bli en kostnadsfråga.

Undersökningen visar även att finanskrisen inte har haft någon betydande effekt på småföretagens engagemang för socialt ansvar. Över 85 procent anger att finanskrisen att företagets arbete med CSR varit opåverkat, och var tionde företag inom detaljhandeln menar att finanskrisen snarare haft en positiv effekt på denna aspekt av arbetet.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Malou Sjörin, Trygg-Hansa, 070-168 20 32, malou.sjorin@trygghansa.se

Trygg-Hansa har under juli 2010 låtit intervjua 403 småföretagare med hjälp av undersökningsföretaget Wilke.
Källa: Trygg-Hansa

Senaste nyheter