Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Första AP-fonden säljer av alla fossila aktier

https://www.klimatsmart.se/images/news/forsta-apfonden250x115.png

Första AP-fonden meddelade idag att de gör sig av med sina innehav i fossila bolag på grund av de finansiella riskerna med kol, olja och gas. Naturskyddsföreningen applåderar beskedet och hoppas nu att de övriga AP-fonderna följer efter. Första AP-fonden är först ut av de statliga AP-fonderna, som förvaltar våra pensionspengar, att dra sig ur bolag med fossil verksamhet. Fonden gör detta utifrån att de ser investeringar i bolag verksamma inom kol-, olje- och gasindustrin som för riskfyllda på sikt. – Vi välkomnar det här fantastiska beskedet. Det sänder en tydlig signal till finansbranschen att investeringar i fossila bränslen inte bara eldar på klimatkrisen, utan att de också är olönsamma, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare. Fonden uppger själva att det handlar om 130 bolag verksamma inom fossilbranschen och att investeringarna är värda 4,5 miljarder kronor. Naturskyddsföreningen har drivit kampanj för att få AP-fonderna att lämna fossila bolag och släppte tidigare i år rapporten ”Fossilfria pensioner”, som visade att myndigheterna Första till Fjärde AP-fonderna investerar i 89 av de 200 största fossiljättarna i världen. Rapporten visade att dessa investeringar inte är förenliga med vare sig Parisavtalet eller den nya AP-fondslagen som kräver ett större fokus på hållbarhet. – Nu hoppas vi att de andra AP-fonderna följer Första AP-fondens beslut och snabbt gör sig av med sina fossila innehav. Våra gemensamma pensionspengar ska inte bidra till klimatkrisen utan till en hållbar framtid, säger Karin Lexén. Läs mer om AP-fondernas ohållbara investeringar på https://www.naturskyddsforeningen.se/fossilfria-pensioner

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Första AP-fonden säljer av alla fossila aktier

2020-03-24
Första AP-fonden meddelade idag att de gör sig av med sina innehav i fossila bolag på grund av de finansiella riskerna med kol, olja och gas.

Naturskyddsföreningen applåderar beskedet och hoppas nu att de övriga AP-fonderna följer efter.

Första AP-fonden är först ut av de statliga AP-fonderna, som förvaltar våra pensionspengar, att dra sig ur bolag med fossil verksamhet. Fonden gör detta utifrån att de ser investeringar i bolag verksamma inom kol-, olje- och gasindustrin som för riskfyllda på sikt.

– Vi välkomnar det här fantastiska beskedet. Det sänder en tydlig signal till finansbranschen att investeringar i fossila bränslen inte bara eldar på klimatkrisen, utan att de också är olönsamma, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Fonden uppger själva att det handlar om 130 bolag verksamma inom fossilbranschen och att investeringarna är värda 4,5 miljarder kronor.

Naturskyddsföreningen har drivit kampanj för att få AP-fonderna att lämna fossila bolag och släppte tidigare i år rapporten ”Fossilfria pensioner”, som visade att myndigheterna Första till Fjärde AP-fonderna investerar i 89 av de 200 största fossiljättarna i världen. Rapporten visade att dessa investeringar inte är förenliga med vare sig Parisavtalet eller den nya AP-fondslagen som kräver ett större fokus på hållbarhet.

– Nu hoppas vi att de andra AP-fonderna följer Första AP-fondens beslut och snabbt gör sig av med sina fossila innehav. Våra gemensamma pensionspengar ska inte bidra till klimatkrisen utan till en hållbar framtid, säger Karin Lexén.

Läs mer om AP-fondernas ohållbara investeringar på https://www.naturskyddsforeningen.se/fossilfria-pensioner

Senaste nyheter