Glasklar plast i fönster spar energi
https://www.klimatsmart.se/images/news/stocksundetbyggsystem..png
En vanlig villaägare kan spara flera tusenlappar per år på energiräkningen genom att enkelt montera en glasklar plastskiva, bara 1 mm tjock, mellan rutorna i ett helt vanligt tvåglasfönster. På köpet får man bullerdämpning och gör det svårare för den som olovandes vill ta sig in i fastigheten genom att exempelvis forcera ett källarfönster eller fönsterdörren mot altanen. Inför stundande semestertider lanseras ett enkelt koncept för hemmafixaren med skivor av högprestandamaterialet karbonatplast och distanslister som passas in i den spalt mellan fönsterbågarna som redan finns i nästan alla fönster av den öppningsbara typ som var helt dominerande på marknaden från 1920-tal till 1970-tal.
Gamla 2-glasfönster med öppningsbart kopplade bågar är så vanliga i det svenska fastighetsbeståndet att en enkel metod som denna kan ge energibesparingar motsvarande en kärnkraftsreaktor om det gjordes på alla sådana fönster i Sverige som fortfarande har kvar det vanliga glaset, säger Stefan Tall, VD för Stocksundet Byggsystem. Det går inte åt så mycket plast heller, en volym motsvarande en tiondel av Globen vore fullt tillräckligt tillägger Stefan.
Metoden med karbonatplastskivor och distanslister kostar några få tusenlappar för en normalvilla och det ger en återbetalning med råge redan andra året för många av de uppvärmningssystem som är vanliga i äldre villor. U-värdessänkningen har uppmätts till 0,65 Watt per kvadratmeter och grad Celcius. I detta är ej medräknat den energibesparing som man får av att byta ut tätningslister mellan karm och båge.
Karbonatplast i kraftigare dimensioner är vanligt i säkerhetsfönster hos exempelvis växlingskontor och juvelerare. Slagstyrkan är 40 gånger högre än för plexiglas. Det är också vanligt förekommande i barriärer runt vägar och järnvägar på grund av karbonatplastens goda bullerdämpande egenskaper.
I vanliga fönster har man hittills undvikit plasten på grund av att värmeutvidgningskoefficienten är högre än för trä och glas, vilket skulle få en tunnare karbonatplastskiva att bukta sig med konventionella infästningssystem. Det är detta som Stocksundet Byggsystem, i samarbete med Arla Plast AB som är Europas ledande producent av karbonatplastskivor, har löst genom en metod där distanslister placerade i befintlig spalt mellan bågarna gamla fönster säkerställer ett utrymme där karbonatplastskivan kan röra sig fritt utan någon infästning alls. Om distanslisterna kompletteras med dammfilter så stänger man effektivt ut pollen och annat som gör att fönstren behöver kopplas upp för putsning av rutornas inre ytor.
Att karbonatplastskivan inte är fast inspänd gör det väsentligt besvärligare att skära sig igenom den sega plasten. Visst går det att trycka ut plastrutan ur bågarna men när den sitter mellan två glas innebär det att man måste använda stor kraft så ljudet av krossat glas skulle höras över hela grannskapet. Det är nog det sista en inbrottstjuv skulle vilja göra.
Om Sverige ska kunna göra betydande energieffektiviseringar i HELA fastighetsbeståndet kan man inte förlita sig på metoder som kostar många tiotusentals kronor eller hundratusentals kronor såsom bergvärme och fönsterbyte. Sådant kan man göra i Danderyd och Lidingö där det sällan är något problem att gå till banken och höja panten på villan. Men på platser där fastighetspriserna är mer beskedliga är det för många fastighetsägare inte aktuellt att finansiera en ny fönsteruppsättning eller energiglasinsatser via ökad skuldsättning. Då behövs kostnadseffektiva metoder såsom den Stocksundet Byggsystem AB nu lanserar.
Den största miljövinsten med denna metod, tillägger Stefan Tall, är att den är så kostnadseffektiv att fastighetsägaren efter denna enkla åtgärd i de gamla fönstren får pengar över till andra energiinvesteringar. Kanske tilläggsisolera vinden eller konvertera pannan till pellets.
www.stocksundet.se
Glasklart utan glaskross