Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Fiskarhedenvillan bygger bovänliga energieffektiva hus

https://www.klimatsmart.se/images/news/fiskarhedenvillan-passivhus250x167.jpg

Fiskarhedenvillan har alltid legat steget före när det gäller att bygga hållbart och miljövänligt. I framkant ligger också deras passivhus som ger både låga energikostnader och bästa möjliga inomhusklimat. Intresset för att bygga passivhus ökar och Fiskarhedenvillan, som byggt Sveriges första enfamiljshus godkänt som passivhus enligt internationell standard, går i bräschen. – Vill man ha ett hus som verkligen är kvalitetssäkrat och som dessutom har högsta möjliga inomhuskomfort samtidigt som energiåtgången är minsta möjliga, då ska man välja ett passivhus, säger Michael Staffas som är produktchef på Fiskarhedenvillan. Reglerna kring hur ett passivhus ska byggas för att bli godkänt är tuffa. Detta gör att allt som rör byggandet blir kvalitetssäkrat – från isolering och ventilation till fönster, dörrar och allt där emellan. Trots denna noggranna kvalitetssäkring finns det fortfarande en del fördomar, bl.a. att husen skulle drabbas av kondens och mögel. Kanske är det problemen som en del av de energisnåla hus som byggdes på 70- och 80-talen drabbats av som har ställt till det. I många av dessa hus glömde man bort vikten av god ventilation och fick därför fuktproblem. I dagens passivhus bygger hela idén på just god ventilation och därmed finns ingen risk för dessa problem. Att det kräver extra arbete och ett särskilt intresse av husägaren är också något som många tror. – Att bo i ett passivhus är som att bo i vilket hus som helst. En gång per år behöver man byta ett filter i ventilationsanläggningen, annars brukar jag säga: ”det är bara att gå in och bo”, säger Michael Staffas. Passivhus är ofta en bra affär ur ett totalekonomiskt perspektiv. Även om själva byggandet kostar några procent mer än ett ”vanligt” hus får man en betydligt lägre driftskostnad och den dag man säljer huset brukar även andrahandsvärdet vara högre.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Fiskarhedenvillan bygger bovänliga energieffektiva hus

2015-03-05
Fiskarhedenvillan har alltid legat steget före när det gäller att bygga hållbart och miljövänligt. I framkant ligger också deras passivhus som ger både låga energikostnader och bästa möjliga inomhusklimat.

Intresset för att bygga passivhus ökar och Fiskarhedenvillan, som byggt Sveriges första enfamiljshus godkänt som passivhus enligt internationell standard, går i bräschen.

– Vill man ha ett hus som verkligen är kvalitetssäkrat och som dessutom har högsta möjliga inomhuskomfort samtidigt som energiåtgången är minsta möjliga, då ska man välja ett passivhus, säger Michael Staffas som är produktchef på Fiskarhedenvillan.

Reglerna kring hur ett passivhus ska byggas för att bli godkänt är tuffa. Detta gör att allt som rör byggandet blir kvalitetssäkrat – från isolering och ventilation till fönster, dörrar och allt där emellan.

Trots denna noggranna kvalitetssäkring finns det fortfarande en del fördomar, bl.a. att husen skulle drabbas av kondens och mögel. Kanske är det problemen som en del av de energisnåla hus som byggdes på 70- och 80-talen drabbats av som har ställt till det. I många av dessa hus glömde man bort vikten av god ventilation och fick därför fuktproblem. I dagens passivhus bygger hela idén på just god ventilation och därmed finns ingen risk för dessa problem. Att det kräver extra arbete och ett särskilt intresse av husägaren är också något som många tror.

– Att bo i ett passivhus är som att bo i vilket hus som helst. En gång per år behöver man byta ett filter i ventilationsanläggningen, annars brukar jag säga: ”det är bara att gå in och bo”, säger Michael Staffas.

Passivhus är ofta en bra affär ur ett totalekonomiskt perspektiv. Även om själva byggandet kostar några procent mer än ett ”vanligt” hus får man en betydligt lägre driftskostnad och den dag man säljer huset brukar även andrahandsvärdet vara högre.

Senaste nyheter