Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Rekonstruktion av orangeriet vid Gunnebo Slott

https://www.klimatsmart.se/images/news/gunneboslott-orangeriet250x66.jpg

Nyligen har en första film om arbetet vid rekonstruktionen av orangeriet vid Gunnebo Slott och Trädgårdar färdigställts. Utifrån 1700-talets originalritningar uppförs nu det förlorade orangeriet med hjälp av traditionella byggnadstekniker och metoder och i filmen skildras hantverkarnas omsorgsfulla timringsarbete, från timmer till färdigt resultat. Allt med största hantverksskicklighet och med idag inte så vanligt förekommande metoder. ”Jag föredrar att göra detta med yxa och stämjärn,” säger timmermannen Magnus Welin i den första filmen när han gör en haklaxknut, ett vanligt förekommande exempel på byggteknik i södra Sverige under 1700-talet. Timmermännen Johannes Kabell och Pierre Bosson beskriver arbetet med den brutna glasväggen vid orangeriets drivhusdel – ”Utmaningen är konstruktionens stora dimensioner men med små toleranser som kräver ett noggrant hantverk”. Bakgrundsinformation: Det ursprungliga orangeriet förföll och nedmonterades under tidigare delen av 1800-talet. Arbetet med att rekonstruera byggnaden efter de bevarade originalritningarna av arkitekt Carl Wilhelm Carlberg påbörjades i december 2013 och sker på ursprunglig plats. I projektet samarbetar timmermän och hantverkare med olika utbildningsinstitutioner i syfte att bevara kunskapen om manuella hantverk. Allt från byggnadsteknik till uppvärmning av orangeriet kommer att fungera så autentiskt som möjligt. Orangeriet, som beräknas kunna tas i bruk år 2018 kommer att utgöra en central del av Gunnebo Slott och Trädgårdar och där kommer att finnas en stor samling exotiska krukväxter och träd. Under sommarhalvåret kommer byggnaden användas till olika evenemang, såsom konserter, utställningar, middagar och bröllop. Läs mer om arbetet och se filmerna på: www.gunneboslott.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Rekonstruktion av orangeriet vid Gunnebo Slott

2015-03-12
Orangeriet, Gunnebo slott
Nyligen har en första film om arbetet vid rekonstruktionen av orangeriet vid Gunnebo Slott och Trädgårdar färdigställts.

Utifrån 1700-talets originalritningar uppförs nu det förlorade orangeriet med hjälp av traditionella byggnadstekniker och metoder och i filmen skildras hantverkarnas omsorgsfulla timringsarbete, från timmer till färdigt resultat. Allt med största hantverksskicklighet och med idag inte så vanligt förekommande metoder.

”Jag föredrar att göra detta med yxa och stämjärn,” säger timmermannen Magnus Welin i den första filmen när han gör en haklaxknut, ett vanligt förekommande exempel på byggteknik i södra Sverige under 1700-talet.

Timmermännen Johannes Kabell och Pierre Bosson beskriver arbetet med den brutna glasväggen vid orangeriets drivhusdel – ”Utmaningen är konstruktionens stora dimensioner men med små toleranser som kräver ett noggrant hantverk”.

Bakgrundsinformation:

Det ursprungliga orangeriet förföll och nedmonterades under tidigare delen av 1800-talet. Arbetet med att rekonstruera byggnaden efter de bevarade originalritningarna av arkitekt Carl Wilhelm Carlberg påbörjades i december 2013 och sker på ursprunglig plats.

I projektet samarbetar timmermän och hantverkare med olika utbildningsinstitutioner i syfte att bevara kunskapen om manuella hantverk. Allt från byggnadsteknik till uppvärmning av orangeriet kommer att fungera så autentiskt som möjligt.

Orangeriet, som beräknas kunna tas i bruk år 2018 kommer att utgöra en central del av Gunnebo Slott och Trädgårdar och där kommer att finnas en stor samling exotiska krukväxter och träd. Under sommarhalvåret kommer byggnaden användas till olika evenemang, såsom konserter, utställningar, middagar och bröllop.

Läs mer om arbetet och se filmerna på: www.gunneboslott.se

Senaste nyheter