Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Nätuppropet Klimatbytet uppmanar till klimatsmart pensionssparande

https://www.klimatsmart.se/images/news/klimatbytet250x.jpg

Det svenska pensionssystemet förvaltar över 1300 miljarder kronor, men få svenskar gör ett aktivt val av sina PPM-placeringar. Initiativet #Klimatbytet vill sätta fokus på alla miljarder som finns i vårt premiepensionssystem och se till att de pengarna används på ett så klimatsmart sätt som möjligt. På fem dagar har initiativet fått nära 600 personer att flytta 100 miljoner kronor av sina PPM-fonder till klimatsmarta alternativ. Bakom initiativet står Joakim Jansson, till vardags entreprenör och föreläsare kring digitaliseringsfrågor. Ett stort engagemang i klimatfrågan fick honom att fundera på hur man kan göra skillnad på riktig - att gå från klimatskam och ångest till att ta ställning och bidra till förändring och handlingskraft. En tweet i twitterflödet om att det blivit lättare att spara klimatsmart i premiepensionssystemet tack vare en ny funktion på fondtorget fick honom att haja till. – Jag testade att styra mina pengar i klimatsmart riktning. Det gick snabbt och enkelt. Morgonen efter vaknade jag upp halvsex på morgonen med 150 i puls och kände bokstavligen att ”jag tror jag har det” och satte igång med arbetet kring #Klimatbytet, säger Joakim Jansson. På Klimatbytet.se finns instruktioner för hur man på 10 minuter kan flytta sina PPM-pengar till klimatsmartare fondalternativ. När en person har bytt PPM-fonder och skriver upp sig på Klimatbytet.se så ökar räknaren totalsumman med 175 000 kr. Det är ett ungefärligt snitt av varje persons premiepensionssparande, enligt Premiepensionsmyndigheten. Redan fem dygn efter att #klimatbytet lanserades, har över 100 miljoner kronor flyttats till klimatsmartare alternativ och initiativet har fått stor uppmärksamhet både hos influencers och allmänhet, men även lett till konkreta åtgärder och förslag från exempelvis Pensionsmyndigheten och Avanza. Målet med #Klimatbytet: Flytta 1 miljard kronor till mer klimatsmart ppm-sparande och öka takten i att använda vårt kapital för att ställa om till ett mer klimatsmart samhälle. 7,5 milljoner svenskar har pengar i PPM-fonder. Genomsnittet är 175 000 kr per svensk. Om #klimatbytet skulle få 1% av svenskarna att ägna 10 minuter åt att flytta sina pengar till klimatsmartare alternativ skulle det innebära 18 miljarder kronor i mer klimatsmart pensionssparande och förhoppningsvis en dialog med myndigheter och finansinstitut om att göra det enklare att förstå och ta ställning till med hållbara och klimatsmarta fondval. – Tänk om vi skulle kunna få flera miljarder kronor att arbeta för klimatet. Det skulle göra en enorm skillnad, säger Joakim Jansson. Se mer på www.klimatbytet.se och följ #klimatbytet på Twitter, Facebook, Linkedin och Instagram.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Nätuppropet Klimatbytet uppmanar till klimatsmart pensionssparande

2019-06-11
Byt till klimatsmarta pensionsfonder!
Det svenska pensionssystemet förvaltar över 1300 miljarder kronor, men få svenskar gör ett aktivt val av sina PPM-placeringar. Initiativet #Klimatbytet vill sätta fokus på alla miljarder som finns i vårt premiepensionssystem och se till att de pengarna används på ett så klimatsmart sätt som möjligt. På fem dagar har initiativet fått nära 600 personer att flytta 100 miljoner kronor av sina PPM-fonder till klimatsmarta alternativ.

Bakom initiativet står Joakim Jansson, till vardags entreprenör och föreläsare kring digitaliseringsfrågor. Ett stort engagemang i klimatfrågan fick honom att fundera på hur man kan göra skillnad på riktig - att gå från klimatskam och ångest till att ta ställning och bidra till förändring och handlingskraft. En tweet i twitterflödet om att det blivit lättare att spara klimatsmart i premiepensionssystemet tack vare en ny funktion på fondtorget fick honom att haja till.

– Jag testade att styra mina pengar i klimatsmart riktning. Det gick snabbt och enkelt. Morgonen efter vaknade jag upp halvsex på morgonen med 150 i puls och kände bokstavligen att ”jag tror jag har det” och satte igång med arbetet kring #Klimatbytet, säger Joakim Jansson.

På Klimatbytet.se finns instruktioner för hur man på 10 minuter kan flytta sina PPM-pengar till klimatsmartare fondalternativ. När en person har bytt PPM-fonder och skriver upp sig på Klimatbytet.se så ökar räknaren totalsumman med 175 000 kr. Det är ett ungefärligt snitt av varje persons premiepensionssparande, enligt Premiepensionsmyndigheten.

Redan fem dygn efter att #klimatbytet lanserades, har över 100 miljoner kronor flyttats till klimatsmartare alternativ och initiativet har fått stor uppmärksamhet både hos influencers och allmänhet, men även lett till konkreta åtgärder och förslag från exempelvis Pensionsmyndigheten och Avanza.

Målet med #Klimatbytet: Flytta 1 miljard kronor till mer klimatsmart ppm-sparande och öka takten i att använda vårt kapital för att ställa om till ett mer klimatsmart samhälle.

7,5 milljoner svenskar har pengar i PPM-fonder. Genomsnittet är 175 000 kr per svensk. Om #klimatbytet skulle få 1% av svenskarna att ägna 10 minuter åt att flytta sina pengar till klimatsmartare alternativ skulle det innebära 18 miljarder kronor i mer klimatsmart pensionssparande och förhoppningsvis en dialog med myndigheter och finansinstitut om att göra det enklare att förstå och ta ställning till med hållbara och klimatsmarta fondval.

– Tänk om vi skulle kunna få flera miljarder kronor att arbeta för klimatet. Det skulle göra en enorm skillnad, säger Joakim Jansson.

Se mer på www.klimatbytet.se och följ #klimatbytet på Twitter, Facebook, Linkedin och Instagram.
Källa: Klimatbytet

Senaste nyheter