Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ekobanken får Nordiska Rådets miljöpris

https://www.klimatsmart.se/images/news/ekobanken135x43b.gif

Nordiska Rådets natur- och miljöpris 2010 går till svenska Ekobanken för sitt gröna engagemang och sina hållbara principer. Ekobanken delar priset med sina kollegor danska Merkur Andelskasse och norska Cultura Bank. Alla är verksamma inom social banking som därmed får ett viktigt erkännande. Priset är på 350.000 danska kronor och kommer att överräckas senare i år under Nordiska Rådets möte i Reykjavik. Temat för årets pris är grön kapitalförvaltning. Så här lyder juryns motivering: "Bankerna har på ett föredömligt sätt investerat i hållbara projekt och har haft detta som kärna i sitt arbete. Hela deras verksamheter bygger på gröna värderingar och de arbetar för ett hållbart samhälle. Därför fungerar de som en förebild för andra aktörer inom kapitalförvaltning." – Det här är ett viktigt och välförtjänt erkännande för oss och för social banking som företeelse. Under många år har vi konkret visat att det finns ett annat sätt att arbeta med bank och finans som fungerar i praktiken och som inte minst visat sig hållbart även i turbulenta tider, säger Ekobankens vd Annika Laurén. För mer information och kommentarer: Annika Laurén, VD, 070-517 14 80, 08-551 714 70, annika@ekobanken.se Kristoffer Lüthi, vice VD, 0733-728 520, 08-551 714 70, kristoffer@ekobanken.se Ekobanken är Sveriges fristående representant för den växande internationella bankimpuls som kallas social banking. Banken lånar ut pengar endast till ekologiskt, etiskt och socialt hållbara verksamheter och projekt, och är ensam i landet med att öppet redovisa sin utlåning. Tanken är att verka för en hållbar samhällsutveckling och att inlåningskunderna ska veta att deras pengar lånas ut och används på ett etiskt och miljömässigt försvarbart sätt. Ekobanken startade 1998 och har sedan dess både vuxit och visat positivt resultat varje år. Banken har under sin historia aldrig haft en enda kreditförlust i sin utlåning. Alla bankens inlåningskonton omfattas av den statliga insättningsgarantin.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ekobanken får Nordiska Rådets miljöpris

2010-06-03
Nordiska Rådets natur- och miljöpris 2010 går till svenska Ekobanken för sitt gröna engagemang och sina hållbara principer. Ekobanken delar priset med sina kollegor danska Merkur Andelskasse och norska Cultura Bank. Alla är verksamma inom social banking som därmed får ett viktigt erkännande.

Priset är på 350.000 danska kronor och kommer att överräckas senare i år under Nordiska Rådets möte i Reykjavik. Temat för årets pris är grön kapitalförvaltning.

Så här lyder juryns motivering: "Bankerna har på ett föredömligt sätt investerat i hållbara projekt och har haft detta som kärna i sitt arbete. Hela deras verksamheter bygger på gröna värderingar och de arbetar för ett hållbart samhälle. Därför fungerar de som en förebild för andra aktörer inom kapitalförvaltning."

– Det här är ett viktigt och välförtjänt erkännande för oss och för social banking som företeelse. Under många år har vi konkret visat att det finns ett annat sätt att arbeta med bank och finans som fungerar i praktiken och som inte minst visat sig hållbart även i turbulenta tider, säger Ekobankens vd Annika Laurén.

För mer information och kommentarer:
Annika Laurén, VD, 070-517 14 80, 08-551 714 70, annika@ekobanken.se
Kristoffer Lüthi, vice VD, 0733-728 520, 08-551 714 70, kristoffer@ekobanken.se

Ekobanken är Sveriges fristående representant för den växande internationella bankimpuls som kallas social banking. Banken lånar ut pengar endast till ekologiskt, etiskt och socialt hållbara verksamheter och projekt, och är ensam i landet med att öppet redovisa sin utlåning. Tanken är att verka för en hållbar samhällsutveckling och att inlåningskunderna ska veta att deras pengar lånas ut och används på ett etiskt och miljömässigt försvarbart sätt. Ekobanken startade 1998 och har sedan dess både vuxit och visat positivt resultat varje år. Banken har under sin historia aldrig haft en enda kreditförlust i sin utlåning. Alla bankens inlåningskonton omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Läs Nordiska Rådets information här: www.norden.org/sv/aktuellt/nyheter/tre-nordiska-banker-vinner-nordiska-raadets-natur-och-miljoepris-2010
Källa: Ekobanken

Senaste nyheter