Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Seminarium ekologisk djurhållning 25 maj

https://www.klimatsmart.se/images/news/slu55x56aabb.gif

Hur står det till med den svenska animalieproduktionen? Är den ekologiska djurhållningen bättre för djuren än den konventionella, och i vad mån bryr sig konsumenterna om hur djuren mår? Vad säger forskningen och vad visar praktiken? Detta diskuteras vid ett seminarium på SLU i Uppsala den 25 maj. I december 2009 arrangerade SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, ett seminarium om ekologisk växtodling och hållbar utveckling. SLU bjuder nu in till ett andra seminarium för att denna gång belysa för- och nackdelar med ekologiskt jordbruk med fokus på djuren. I dag är lantbruket långt från gårdagens, då det fanns djur överallt i småskaliga jordbruk. Nu är djurhållningen koncentrerad till färre lantbruk som specialiserat sig på ett djurslag och en produktionsgren. I seminariet belyses och debatteras frågan om hur lantbrukets djur har det, och hur vi vill att de ska ha det. Medverkar gör forskare, veterinärer och företrädare för konsumentintressen. Seminariet, som är gratis, riktar sig till alla aktörer i livsmedelssektorn; i lantbruk, departement, myndigheter, livsmedelsindustri, handel och intresseorganisationer. Även allmänheten hälsas varmt välkomna. När: Tisdag den 25 maj 2010 Tid: 12.45-17.00 Var: Loftets hörsal, Sveriges lantbruksuniversitet SLU) i Uppsala Program: 13.00 Välkommen – Lisa Sennerby Forsse, rektor för SLU 13.10 Djuretiska aspekter – djurvälfärd och djuromsorg - Helena Röcklinsberg, Centrum för teologi och religionsvetenskap, Lunds universitet 13.30 Konsumenterna bryr sig om djuren – Louise Ungerth, Konsumentföreningen, Stockholm 13.50 Hur mår djuren i ekologisk och konventionell produktion? – Johan Beck-Friis, Sveriges veterinärförbund 14.40 Grisar i ekologisk produktion – Anna Wallenbeck, Husdjursgenetik, SLU 15.10 Starka och svaga sidor hos ekologisk mjölkproduktion – Charlotte Sandgren, Svensk Mjölk 15.40 Hur ser en hållbar slaktkyckling- och äggproduktion ut? Lotta Berg, Husdjurens miljö och hälsa, SLU i Skara 16.10 Välmående och friska djur ger lönsamhet – gemensam diskussion med Linda Keeling, SLU, som moderator För mer information: Carin Wrange, carin.wrange@adm.slu.se, 070-247 84 22

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Seminarium ekologisk djurhållning 25 maj

2010-05-11
Hur står det till med den svenska animalieproduktionen? Är den ekologiska djurhållningen bättre för djuren än den konventionella, och i vad mån bryr sig konsumenterna om hur djuren mår?

Vad säger forskningen och vad visar praktiken? Detta diskuteras vid ett seminarium på SLU i Uppsala den 25 maj.

I december 2009 arrangerade SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, ett seminarium om ekologisk växtodling och hållbar utveckling. SLU bjuder nu in till ett andra seminarium för att denna gång belysa för- och nackdelar med ekologiskt jordbruk med fokus på djuren.

I dag är lantbruket långt från gårdagens, då det fanns djur överallt i småskaliga jordbruk. Nu är djurhållningen koncentrerad till färre lantbruk som specialiserat sig på ett djurslag och en produktionsgren.

I seminariet belyses och debatteras frågan om hur lantbrukets djur har det, och hur vi vill att de ska ha det. Medverkar gör forskare, veterinärer och företrädare för konsumentintressen.

Seminariet, som är gratis, riktar sig till alla aktörer i livsmedelssektorn; i lantbruk, departement, myndigheter, livsmedelsindustri, handel och intresseorganisationer.

Även allmänheten hälsas varmt välkomna.

När: Tisdag den 25 maj 2010
Tid: 12.45-17.00
Var: Loftets hörsal, Sveriges lantbruksuniversitet SLU) i Uppsala

Program:
13.00 Välkommen – Lisa Sennerby Forsse, rektor för SLU
13.10 Djuretiska aspekter – djurvälfärd och djuromsorg - Helena Röcklinsberg, Centrum för teologi och religionsvetenskap, Lunds universitet
13.30 Konsumenterna bryr sig om djuren – Louise Ungerth, Konsumentföreningen, Stockholm
13.50 Hur mår djuren i ekologisk och konventionell produktion? – Johan Beck-Friis, Sveriges veterinärförbund
14.40 Grisar i ekologisk produktion – Anna Wallenbeck, Husdjursgenetik, SLU
15.10 Starka och svaga sidor hos ekologisk mjölkproduktion – Charlotte Sandgren, Svensk Mjölk
15.40 Hur ser en hållbar slaktkyckling- och äggproduktion ut? Lotta Berg, Husdjurens miljö och hälsa, SLU i Skara
16.10 Välmående och friska djur ger lönsamhet – gemensam diskussion med Linda Keeling, SLU, som moderator

För mer information:
Carin Wrange, carin.wrange@adm.slu.se, 070-247 84 22

Senaste nyheter