Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Axfoods årsredovisning 2011

https://www.klimatsmart.se/images/news/axfood110x60pa.jpg

Axfoods årsredovisning för 2011 finns nu tillgänglig att läsa på webben. I den kan du bland annat läsa om deras miljömål och vad de har gjort under året för att förbättra sin miljöpåverkan. Nedan är korta utdrag ur redovisningen. Ett av Axfoods strategiska mål är att aktivt driva ett arbete för hållbar utveckling på miljöområdet, så att bolaget blir bäst i branschen. I det dagliga arbetet integreras hållbarhetsaspekterna i såväl inköp och urval av produkter som logistik, transporter, varuflöden och butiksdrift. Prioriterade områden för Axfoods hållbarhetsarbete på miljöområdet är energiförbrukning, transporter och kretslopp. Samtliga dessa har stor betydelse för Axfoods verksamhet och har stor förbättringspotential. När det gäller energianvändningen är det mycket prioriterat eftersom elens andel av kostnadsmassan ökar. - Energiförbrukning I hållbarhetsprogrammet ingår som mål att Axfood ska bli klimatneutralt till 2020. Den viktigaste delen för att uppnå det målet är att minska den egna klimatpåverkan. En övergång till förnyelsebar el är redan genomförd. Framöver ligger ett viktigt arbete med framför allt energieffektivisering och övergång till köldmedia som inte medför negativ klimatpåverkan. - Transporter Axfoods verksamhet kräver omfattande flöden av varor. Axfood strävar mot att dessa transporter ska vara så långsiktigt hållbara som möjligt och har skärpt sina utsläppsmål. - Kretslopp Källsortering av avfall sker idag i samtliga Axfoods kontor, butiker och lager. Ambitionen är att förbättra avfallssorteringen i alla verksamheter. Under 2011 inleddes det praktiska genomförandet av den upphandling som skedde föregående år och som omfattar en mycket långtgående källsortering av avfallsfraktioner. Prioriteringar 2012 - Fortsatt fokus på att minska energiförbrukningen i butik, lager och kontor. Under 2012 påbörjas installationen av ett system för detaljerad mätning och kontroll av elförbrukningen i egenägda butiker. - Öka källsorteringsgraden i butik, det vill säga minska den andel av materialet som går till förbränning. - Det framgångsrika arbetet med att minska koldioxidutsläppen från transporter fortlöper. Besök hemsidan för att läsa mer om miljömålen och ta del av hela rapporten.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Gita Ljunggren

Dela på Facebook

Axfoods årsredovisning 2011

2012-02-20
Axfoods årsredovisning för 2011 finns nu tillgänglig att läsa på webben. I den kan du bland annat läsa om deras miljömål och vad de har gjort under året för att förbättra sin miljöpåverkan. Nedan är korta utdrag ur redovisningen.

Ett av Axfoods strategiska mål är att aktivt driva ett arbete för hållbar utveckling på miljöområdet,
så att bolaget blir bäst i branschen. I det dagliga arbetet integreras hållbarhetsaspekterna i såväl inköp och urval av produkter som logistik, transporter, varuflöden och butiksdrift. Prioriterade områden för Axfoods hållbarhetsarbete på miljöområdet är energiförbrukning, transporter och kretslopp. Samtliga dessa har stor betydelse för Axfoods verksamhet och har stor förbättringspotential. När det gäller energianvändningen är det mycket prioriterat eftersom elens andel av kostnadsmassan ökar.

- Energiförbrukning
I hållbarhetsprogrammet ingår som mål att Axfood ska bli klimatneutralt till 2020. Den viktigaste delen för att uppnå det målet är att minska den egna klimatpåverkan. En övergång till förnyelsebar el är redan genomförd. Framöver ligger ett viktigt arbete med framför allt energieffektivisering och övergång till köldmedia som inte medför negativ klimatpåverkan.

- Transporter
Axfoods verksamhet kräver omfattande flöden av varor. Axfood strävar mot att dessa transporter ska vara så långsiktigt hållbara som möjligt och har skärpt sina utsläppsmål.

- Kretslopp
Källsortering av avfall sker idag i samtliga Axfoods kontor, butiker och lager. Ambitionen är att förbättra avfallssorteringen i alla verksamheter. Under 2011 inleddes det praktiska genomförandet av den upphandling som skedde föregående år och som omfattar en mycket långtgående källsortering av avfallsfraktioner.

Prioriteringar 2012
- Fortsatt fokus på att minska energiförbrukningen i butik, lager och kontor. Under 2012 påbörjas installationen av ett system för detaljerad mätning och kontroll av elförbrukningen i egenägda butiker.
- Öka källsorteringsgraden i butik, det vill säga minska den andel av materialet som går till förbränning.
- Det framgångsrika arbetet med att minska koldioxidutsläppen från transporter fortlöper.

Besök hemsidan för att läsa mer om miljömålen och ta del av hela rapporten.
Källa: Axfood

Senaste nyheter