
Redaktör:
Jens Ljunggren
Ekologiska alternativ saknas bland vegoprodukter
2021-09-08

Noll ekologiska alternativ. Det blev resultatet när Naturskyddsföreningen granskade utbudet från fem av de största producenterna av vegetariska halvfabrikat.
Samtidigt visar en ny Sifoundersökning att efterfrågan på ekologiska vegoprodukter är stor.
– Det måste finnas ekologiska alternativ att erbjuda konsumenterna. Att konsumtionen av växtbaserad mat ökar är positivt för klimatet – men det är lika viktigt att välja ekologiskt så att vi kan bromsa förlusten av biologisk mångfald, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.
Utbudet av vegetariska halvfabrikat som färs, burgare och korv har exploderat på den svenska marknaden.
Naturskyddsföreningen har nu granskat fem av de största producenterna av vegetariska halvfabrikat och deras sortiment i dagligvaruhandeln: Anamma, Dafgårds, Findus Green Cuisine, Hälsans kök och Oumph. Granskningen visar att det inte finns ett enda ekologiskt alternativ bland deras totalt 74 vegetariska halvfabrikat och färdigrätter.
Samtidigt visar en ny undersökning från Kantar Sifo som Naturskyddsföreningen låtit genomföra att 77 procent av dem som i dag köper vegoprodukter efterfrågar fler ekologiska alternativ.
– Svenska folket sänder en tydlig signal till producenterna. De vill se mer ekologiskt på vegohyllan, så nu är det bara att kavla upp ärmarna och sätta i gång, säger Karin Lexén.
Sifoundersökningen visar också att mer än var tredje svensk (36 procent) väljer vegetariskt oftare än för tre år sedan. Var fjärde (24 procent) tror att dessa produkter bidrar till att minska spridningen av kemiska bekämpningsmedel. Men det går inte att veta säkert bara för att det är vegetariskt.
– Genom att välja eko vet du att inga farliga kemikalier använts i produktionen. Dessutom får du färre tillsatser i maten och bidrar till att öka artrikedomen av bin, fjärilar och andra pollinatörer, som är på väg att försvinna i en skrämmande takt, säger Karin Lexén.
Samtidigt visar en ny Sifoundersökning att efterfrågan på ekologiska vegoprodukter är stor.
– Det måste finnas ekologiska alternativ att erbjuda konsumenterna. Att konsumtionen av växtbaserad mat ökar är positivt för klimatet – men det är lika viktigt att välja ekologiskt så att vi kan bromsa förlusten av biologisk mångfald, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.
Utbudet av vegetariska halvfabrikat som färs, burgare och korv har exploderat på den svenska marknaden.
Naturskyddsföreningen har nu granskat fem av de största producenterna av vegetariska halvfabrikat och deras sortiment i dagligvaruhandeln: Anamma, Dafgårds, Findus Green Cuisine, Hälsans kök och Oumph. Granskningen visar att det inte finns ett enda ekologiskt alternativ bland deras totalt 74 vegetariska halvfabrikat och färdigrätter.
Samtidigt visar en ny undersökning från Kantar Sifo som Naturskyddsföreningen låtit genomföra att 77 procent av dem som i dag köper vegoprodukter efterfrågar fler ekologiska alternativ.
– Svenska folket sänder en tydlig signal till producenterna. De vill se mer ekologiskt på vegohyllan, så nu är det bara att kavla upp ärmarna och sätta i gång, säger Karin Lexén.
Sifoundersökningen visar också att mer än var tredje svensk (36 procent) väljer vegetariskt oftare än för tre år sedan. Var fjärde (24 procent) tror att dessa produkter bidrar till att minska spridningen av kemiska bekämpningsmedel. Men det går inte att veta säkert bara för att det är vegetariskt.
– Genom att välja eko vet du att inga farliga kemikalier använts i produktionen. Dessutom får du färre tillsatser i maten och bidrar till att öka artrikedomen av bin, fjärilar och andra pollinatörer, som är på väg att försvinna i en skrämmande takt, säger Karin Lexén.
Källa: Naturskyddsföreningen
Foto: Naturskyddsföreningen
Senaste nyheter
-
2023-01-04
Elanvändningen minskade med 18 procent i decemberUnder december minskade den distribuerade elen till hushåll och mindre företag via E.ONs elnät med… -
2023-01-02
Returnerade varor slängs - billigare än att sälja igenInte nöjd med julklapparna? Det du skickar i retur slängs förmodligen. För e-handelsföretag är det… -
2022-12-23
Förbättrad insamling av matavfall ger mer biogasFör att uppfylla krav i EU:s avfallsdirektiv ska kommunerna senast den 1 januari 2024 samla in… -
2022-12-21
Stor potential för bioråvaror i DalarnaI omställningen till ett hållbarare samhälle sitter Dalarna på viktiga resurser: Spån, bark och… -
2022-11-07
Stor satsning på infångning av biogen koldioxidRegeringen fortsätter satsningen på bio-CCS genom ett statligt stöd på 36 miljarder kronor under… -
2022-11-04
Spillvärme från Boliden Rönnskär ska värma bostäderI ett samarbete mellan Skellefteå Kraft och Boliden tas hittills outnyttjad spillvärme från Boliden… -
2022-11-02
Ny svensk forskningsstation för hållbara material från skogenForMAX, en ny, nationell forskningsstation för studier av hållbara material från skogen med hjälp… -
2022-10-31
Rekordstark utbyggnad av vindkraft i SverigeVindkraften byggs ut i den högsta takten någonsin. Trots Sveriges växande elbehov beställdes dock… -
2022-10-28
Axfood minskar elanvändning med 18 miljoner kWhSläckt fasadbelysning, optimering av kylar, frysar, ugnar och grillar – och ökat tempo i… -
2022-10-26
Algodling värmer 2500 lägenheter i GustavsbergNu har överskottsvärme från AstaReals algodling börjat användas för fjärrvärme till över 2 050…