Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Mat-klimat-listan: livsmedels påverkan

https://www.klimatsmart.se/images/news/SLUlogob.gif

Den mat vi äter, och den vi slänger, står för en betydande klimatpåverkan. Utsläppen måste minskas radikalt för att vi ska nå de uppsatta klimat- och miljömålen. För att få en uppfattning om storleksordningen på utsläppen från livsmedelskonsumtionen i en viss verksamhet och hur olika val av livsmedel påverkar utsläppen är det värdefullt att kvantifiera utsläppen av växthusgaser så att insatser som planeras och genomförs kan följas upp och utvärderas. Rapporten Mat-klimat-listan Version 1.0 av Elin Röös är nu publicerad. Siffrorna som presenteras i Mat-klimat-listan är grova skattningar av olika livsmedels klimatavtryck. Syftet med Mat-klimat-listan är att den ska användas för översiktliga beräkningar av växthusgasutsläpp från livsmedelskonsumtion från en verksamhet eller en viss typ av kosthållning. Genom att använda sig av samma klimatsiffror vid beräkningar inom kommuner, projekt och annan privat och offentlig verksamhet blir det lättare att jämföra och utvärdera resultaten. Dessutom behöver inte alla genomföra den litteraturstudie som krävs för att sammanställa resultaten. Mat-klimat-listan behöver uppdateras allt eftersom ny kunskap kommer fram och versionshanteras således. Mat-klimat-listan version 1.0 förmodas vara aktuell t.o.m. 2013 och behöver därefter utvärderas. För mer information, kontakta: Elin Röös, Doktorand, Energi och teknik, Lantbrukets teknik och system, 018-67 18 66, elin.roos@slu.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Mat-klimat-listan: livsmedels påverkan

2012-05-21
Den mat vi äter, och den vi slänger, står för en betydande klimatpåverkan. Utsläppen måste minskas radikalt för att vi ska nå de uppsatta klimat- och miljömålen. För att få en uppfattning om storleksordningen på utsläppen från livsmedelskonsumtionen i en viss verksamhet och hur olika val av livsmedel påverkar utsläppen är det värdefullt att kvantifiera utsläppen av växthusgaser så att insatser som planeras och genomförs kan följas upp och utvärderas. Rapporten Mat-klimat-listan Version 1.0 av Elin Röös är nu publicerad.

Siffrorna som presenteras i Mat-klimat-listan är grova skattningar av olika livsmedels klimatavtryck. Syftet med Mat-klimat-listan är att den ska användas för översiktliga beräkningar av växthusgasutsläpp från livsmedelskonsumtion från en verksamhet eller en viss typ av kosthållning.

Genom att använda sig av samma klimatsiffror vid beräkningar inom kommuner, projekt och annan privat och offentlig verksamhet blir det lättare att jämföra och utvärdera resultaten. Dessutom behöver inte alla genomföra den litteraturstudie som krävs för att sammanställa resultaten.

Mat-klimat-listan behöver uppdateras allt eftersom ny kunskap kommer fram och versionshanteras således. Mat-klimat-listan version 1.0 förmodas vara aktuell t.o.m. 2013 och behöver därefter utvärderas.

För mer information, kontakta:
Elin Röös, Doktorand, Energi och teknik, Lantbrukets teknik och system, 018-67 18 66, elin.roos@slu.se.

Läs hela rapporten här: publikationer.slu.se/Filer/Mat-klimat-listanversion10-120413.pdf

Senaste nyheter