
Redaktör:
Jens Ljunggren
Fyra städer i forskningsprojekt om hållbar stadsodling
2021-09-03

Trenden med stadsodlingar ökar runtom i världen, även i Sverige, men hur stor är potentialen utanför storstäderna? I ett nytt forskningsprojekt ska stadsodlingar i fyra små och mellanstora, svenska städer studeras.
− Vi vet att livsmedelsförsörjningen är en av vår tids stora utmaningar samtidigt som vi ser ett ökat intresse för ekologisk och lokalproducerad mat. Det har satt fokus på frågor som rör hållbar utveckling, minskade klimatutsläpp och olika lösningar för att säkra lokal livsmedelsproduktion, säger Katarina Girlitli-Nygren, professor i sociologi och verksam vid Forum för genusvetenskap, Mittuniversitetet.
Forskningsprojektet har fått drygt sju miljoner kronor i stöd från Formas och kommer att pågå under fyra år. Elin Montelius, medverkande forskare i projektet och verksam vid Risk och krisforskningscentrum vid Mittuniversitetet berättar att projektet bland annat kopplas till regeringens livsmedelsstrategi för perioden 2020 – 2030.
I strategin finns målsättningar om att uppnå en konkurrenskraftig livsmedelskedja och i ambitionerna ingår numera satsningar på att göra den svenska livsmedelsproduktionen mer hållbar och med en beredskap för kriser.
− Men, i strategin finns inte stadsodlingar beskrivna och vi menar att de skulle kunna utgöra en del i arbetet att uppnå målsättningarna och samtidigt bidra till mer hållbara städer och samhällen i Sverige. Därför blir det angeläget att studera vilka hinder och möjligheter som kan finnas kring just stadsodlingar, säger Henrik Haller, forskare vid Institutionen för ekoteknik och hållbart byggande.
Eftersom Sverige inte har så många större städer utan istället många mindre och mellanstora städer är det framförallt där potentialen finns för att skapa lokal kunskap och strukturer kring stadsodling. Därför kommer forskarna att studera fyra städer av mindre och mellanstor karaktär (Härnösand, Östersund, Södertälje och Lund) som kommit olika långt i utvecklingen av arbetet med stadsodlingar.
− Små och mellanstora städer har på flera sätt goda förutsättningar att utveckla stadsodlingar och blir därför särskilt intressanta att studera. Man kan till exempel anta att det blir mindre konflikter kring nyttjande av mark än i snabbt växande storstäder.
Överlag vill vi bidra med kunskap om stadsodlingars betydelse för övergången till mer hållbara städer och samhällen, säger Gertrud Alirani, forskare vid Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap.
Forskarna kommer att utföra policystudier och intervjuer med såväl beslutsfattare som personer engagerade i lokala stadsodlingar samt GIS-kartläggningar och kvantitativa bedömningar av markdata för att få en djupgående förståelse för de fyra fallen.
Projektet är tvärvetenskapligt och genomförs i nära samarbete med en referensgrupp med representanter för de fyra städernas olika aktörer.
− Vi vet att livsmedelsförsörjningen är en av vår tids stora utmaningar samtidigt som vi ser ett ökat intresse för ekologisk och lokalproducerad mat. Det har satt fokus på frågor som rör hållbar utveckling, minskade klimatutsläpp och olika lösningar för att säkra lokal livsmedelsproduktion, säger Katarina Girlitli-Nygren, professor i sociologi och verksam vid Forum för genusvetenskap, Mittuniversitetet.
Forskningsprojektet har fått drygt sju miljoner kronor i stöd från Formas och kommer att pågå under fyra år. Elin Montelius, medverkande forskare i projektet och verksam vid Risk och krisforskningscentrum vid Mittuniversitetet berättar att projektet bland annat kopplas till regeringens livsmedelsstrategi för perioden 2020 – 2030.
I strategin finns målsättningar om att uppnå en konkurrenskraftig livsmedelskedja och i ambitionerna ingår numera satsningar på att göra den svenska livsmedelsproduktionen mer hållbar och med en beredskap för kriser.
− Men, i strategin finns inte stadsodlingar beskrivna och vi menar att de skulle kunna utgöra en del i arbetet att uppnå målsättningarna och samtidigt bidra till mer hållbara städer och samhällen i Sverige. Därför blir det angeläget att studera vilka hinder och möjligheter som kan finnas kring just stadsodlingar, säger Henrik Haller, forskare vid Institutionen för ekoteknik och hållbart byggande.
Eftersom Sverige inte har så många större städer utan istället många mindre och mellanstora städer är det framförallt där potentialen finns för att skapa lokal kunskap och strukturer kring stadsodling. Därför kommer forskarna att studera fyra städer av mindre och mellanstor karaktär (Härnösand, Östersund, Södertälje och Lund) som kommit olika långt i utvecklingen av arbetet med stadsodlingar.
− Små och mellanstora städer har på flera sätt goda förutsättningar att utveckla stadsodlingar och blir därför särskilt intressanta att studera. Man kan till exempel anta att det blir mindre konflikter kring nyttjande av mark än i snabbt växande storstäder.
Överlag vill vi bidra med kunskap om stadsodlingars betydelse för övergången till mer hållbara städer och samhällen, säger Gertrud Alirani, forskare vid Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap.
Forskarna kommer att utföra policystudier och intervjuer med såväl beslutsfattare som personer engagerade i lokala stadsodlingar samt GIS-kartläggningar och kvantitativa bedömningar av markdata för att få en djupgående förståelse för de fyra fallen.
Projektet är tvärvetenskapligt och genomförs i nära samarbete med en referensgrupp med representanter för de fyra städernas olika aktörer.
Källa: Mittuniversitetet
Foto: Milena Khosroshvili, Mostphotos
Senaste nyheter
-
2022-04-01
Generationsväxling i företag bra för klimat och miljöTillväxt och hållbarhet är i fokus när den nya generationen tar över familjeföretagen visar en ny… -
2022-03-30
Kommersiella intressen bromsar sjöfartens klimatarbeteIstället för att prioritera energieffektiva och hållbara sjötransporter ligger fokus ofta på att… -
2022-03-28
Electrolux har minskat klimatpåverkan med 78% sedan 2015Electrolux Hållbarhetsrapport för 2021 visar att utsläppen av växthusgaser från den egna… -
2022-03-25
71% tycker det är viktigt med återvunnet materialKonsumenterna vill se mer återvunna material i nya produkter, tydligare märkningar och ett… -
2022-03-11
EU inför hårda krav på batterierna från elbilarEU-parlamentet har godkänt nya hård krav på återvinning av batterier från till exempel elbilar,… -
2022-03-09
Söderberg & Partners utser Sveriges mest hållbara fonderNu har Söderberg & Partners utsett 2021 års bäst presterande aktörer i den svenska finansbranschen.… -
2022-03-07
Taxibilar laddas trådlöst i Gothenburg Green City ZoneNu inleds ett test- och utvecklingsprojekt kring trådlös laddning av elektriska taxibilar i skarp… -
2022-03-04
FN inför globalt avtal för att minska plastföroreningarFN:s medlemsländer har under sitt miljömöte (UNEA-5.2) enhälligt beslutat att införa ett globalt… -
2022-03-02
Lådcykelpool med unikt upplägg startas i LinköpingEn lådcykelpool som kan användas av både boende och anställda lanseras nu i Ebbepark i Linköping.… -
2022-02-28
Matsvinnkampanj räddar 100 ton bröd från soptunnanBröd är en av de största matsvinnsbovarna i hemmen, men också i matbutikerna. Willys har därför…