
Redaktör:
Gita Ljunggren
Sverige femte bäst i världen på ekologisk mat
2023-03-13

Sverige är fortsatt en av världens ledande ekomarknader med en jordbruksareal på cirka 20 procent, det visar en ny rapport av forskningsinstitutet FiBL. I rapporten framgår även att Sverige är ett av länderna med högst konsumtion av ekologiska livsmedel.
– Det är glädjande att Sverige tillhör toppskiktet av länder som har störst andel ekologisk jordbruksareal och högst konsumtion av ekologiska varor. Men vi kan inte luta oss tillbaka och vara nöjda, tvärtom - mycket hårt jobb krävs från oss alla, inte minst i dessa tuffa tider, säger Emma Rung, vd på KRAV.
Forskningsinstitutet FiBL har lanserat sin årliga rapport om ekologisk mat och ekologiskt jordbruk i världens länder. Rapporten baseras på siffror från 2021 och släpptes i samband med Biofach - världens största mässa för ekologisk mat och dryck. Rapporten ”The World of Organic Agriculture” visar att Sverige hamnar i topp när det gäller andel ekologiskt brukad jordbruksmark samt konsumtion av ekologisk mat.
Sverige placerar sig på en femteplats när det gäller konsumtion av ekologisk mat i världen. Under 2021 köpte svensken ekomat för 266 Euro. I genomsnitt spenderade konsumenter i Europa 65,7 Euro på ekologisk mat under samma tidsperiod, och för EU låg samma siffra på 104,3 Euro. Sverige kniper också en sjätteplats i världen gällande ekologisk jordbruksareal, vilken 2021 uppgick till 20 procent av landets totala jordbruksareal. Det är dubbelt så högt som genomsnittet inom EU.
FiBL poängterar att utvecklingen på ekomarknaden och för ekologisk produktion påverkas av globala utmaningar så som energikrisen, inflationen samt effekterna av kriget i Ukraina. När data för 2022 blir tillgänglig kommer det bli tydligt hur mycket ekomarknaden påverkas av dessa faktorer.
– 50 procent av svenskarna uppger att de kommer handla mer ekologiskt i framtiden och jag möter så många lantbrukare som kämpar på trots tuffa ekonomiska tider. De står stolt och stabilt och tror på en ljus framtid, vilket vi på KRAV också gör, säger Emma Rung.
– Det är glädjande att Sverige tillhör toppskiktet av länder som har störst andel ekologisk jordbruksareal och högst konsumtion av ekologiska varor. Men vi kan inte luta oss tillbaka och vara nöjda, tvärtom - mycket hårt jobb krävs från oss alla, inte minst i dessa tuffa tider, säger Emma Rung, vd på KRAV.
Forskningsinstitutet FiBL har lanserat sin årliga rapport om ekologisk mat och ekologiskt jordbruk i världens länder. Rapporten baseras på siffror från 2021 och släpptes i samband med Biofach - världens största mässa för ekologisk mat och dryck. Rapporten ”The World of Organic Agriculture” visar att Sverige hamnar i topp när det gäller andel ekologiskt brukad jordbruksmark samt konsumtion av ekologisk mat.
Sverige placerar sig på en femteplats när det gäller konsumtion av ekologisk mat i världen. Under 2021 köpte svensken ekomat för 266 Euro. I genomsnitt spenderade konsumenter i Europa 65,7 Euro på ekologisk mat under samma tidsperiod, och för EU låg samma siffra på 104,3 Euro. Sverige kniper också en sjätteplats i världen gällande ekologisk jordbruksareal, vilken 2021 uppgick till 20 procent av landets totala jordbruksareal. Det är dubbelt så högt som genomsnittet inom EU.
FiBL poängterar att utvecklingen på ekomarknaden och för ekologisk produktion påverkas av globala utmaningar så som energikrisen, inflationen samt effekterna av kriget i Ukraina. När data för 2022 blir tillgänglig kommer det bli tydligt hur mycket ekomarknaden påverkas av dessa faktorer.
– 50 procent av svenskarna uppger att de kommer handla mer ekologiskt i framtiden och jag möter så många lantbrukare som kämpar på trots tuffa ekonomiska tider. De står stolt och stabilt och tror på en ljus framtid, vilket vi på KRAV också gör, säger Emma Rung.
Källa: KRAV
Senaste nyheter
-
2018-03-01
90% av befolkningen vill leva mer klimatsmart enligt SifoDet är hög tid att vi alla lägger in en högre växel för klimatet. Sverige har ett av de högsta… -
2015-10-30
Bokashi och EM dödar dåliga bakterier och svamparDenna vecka har vi fått flera frågor angående “dåliga” bakterier och svampar. De man verkligen inte… -
2015-09-17
Vanlig kompostering vs BokashiEn fråga vi får ofta är “vad är det för skillnad mellan traditionell kompostering och… -
2015-09-03
Bokashi i Nya ZeelandJag vet, det ska heta “på” Nya Zeeland. Men för mig är Nya Zeeland ett land och inte en ö så det… -
2015-08-31
EM bra för både Bokashi och biodlingarDet senaste numret av EM Journal (på tyska) har en intressant artikel om biodling. Om hur man kan… -
2015-08-20
Vetenskaplig rapport bekräftar att jord blir bättre med hjälp av EMVi fick nyss tag i en studie om EM som förklarar på ett vetenskapligt sätt hur det fungerar med… -
2015-04-06
Ljudmätning av avfallskvarn från Uson MiljöteknikI nyproducerade bostäder finns det ett krav enligt Boverkets BBR21 på att ljudnivån mellan 2 olika… -
2015-03-17
Vanliga frågor om BokashiDet blir inte jord i hinken. - Nej, det blir det aldrig. Matresterna konserveras under första… -
2015-03-12
Läs om alla nyttiga mikrober som finns i Bokashi och EMMiljarder mikrober finns i varje klunk EM och tesked med bokashiströ. Men sammansättningen är… -
2015-03-11
Bokashi berättar om nyttan med EMMånga är nyfikna om detta med EM. Vad är det egentligen? Och var kommer det ifrån? EM, eller…