Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

EM bra för både Bokashi och biodlingar

https://www.klimatsmart.se/images/news/bokashi-bi250x354.jpg

Det senaste numret av EM Journal (på tyska) har en intressant artikel om biodling. Om hur man kan använda EM inom biodling för att främja bi-hälsa och skydda mot svampangrepp. Stort tack till Désirée König som har läst artikeln på tyska och gjort en sammandrag för oss: – EM inom biodling har används i Europa nästan lika länge som EM har funnits här. – EM skyddar mot svampangrepp och kvalster. – EM stärker immunförsvaret. – EM främjar putsningsdriften hos bin. – EM gör bina lugnare emot biodlaren. Friedrich Blase arbetade med EM i sin trädgård och sitt växthus i ca 10 år och har minskat svampangrepp väsentligt. Då beslöt han att testa EM i ett bisamhälle som hade drabbats av en sjukdom orsakad av svampangrepp. Han sprayade noga in hela bikupan. När sedan bina går genom EM-vattnet förhindras spridningen av sporer. Efter flera experiment kom han fram till en lösning av örter i alkohol, blandat med EM, som han droppade in i bisamhället och då blev han av med kvalsterna. Tyvärr tar detta endast död på kvalsterna som finns på bina. Genom att tillsätta EM i dricksvattnet och i sockerlösningen stärks binas immunförsvar och på det sättet kan många sjukdomar undvikas. Dessutom främjas putsningsdriften hos bina, vilket håller hela bisamhället friskt. Många biodlare har berättat att en liten andel EM (1:50) i dricksvattnet gör att bina föredrar det vattnet. Själva är vi inte biodlare men har många omkring oss som är engagerade så förhoppningsvis kan vi hjälpas åt. Tydligen har man kommit ganska långt med EM användning i båda Tyskland och England och vi har tagit reda på vilka produkter de använder. I England har de en produkt som heter Bee-Wellness som vi funderar på att ta hem för att testa här. Den finns som sprayflaska i två storlekar. EM Mikroferm, som är i princip samma produkt, finns i två-liter bag-in-box hos oss. Det vi skulle vilja göra är att sätta ihop en grupp med biodlare som är nyfikna på att testa EM i detta sammanhang. Vi står självklart för produkterna men skulle väldigt gärna få igång en diskussion inom testgruppen om vad som funkar bra och vad som funkar mindre bra. Jag har tänkt ta kontakt med våra EM kollegor i England för att höra mer om detta, antagligen kan vi komma i kontakt med biodlare där som är duktiga på EM och kunde prata direkt med en eller flera biodlare i testgruppen. Ett steg i taget! Men det känns så oerhört viktigt med våra bin att vi vill gärna hjälpa till om vi kan med EM.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

EM bra för både Bokashi och biodlingar

2015-08-31
Det senaste numret av EM Journal (på tyska) har en intressant artikel om biodling. Om hur man kan använda EM inom biodling för att främja bi-hälsa och skydda mot svampangrepp.

Stort tack till Désirée König som har läst artikeln på tyska och gjort en sammandrag för oss:

– EM inom biodling har används i Europa nästan lika länge som EM har funnits här.

– EM skyddar mot svampangrepp och kvalster.

– EM stärker immunförsvaret.

– EM främjar putsningsdriften hos bin.

– EM gör bina lugnare emot biodlaren.

Friedrich Blase arbetade med EM i sin trädgård och sitt växthus i ca 10 år och har minskat svampangrepp väsentligt. Då beslöt han att testa EM i ett bisamhälle som hade drabbats av en sjukdom orsakad av svampangrepp.

Han sprayade noga in hela bikupan. När sedan bina går genom EM-vattnet förhindras spridningen av sporer. Efter flera experiment kom han fram till en lösning av örter i alkohol, blandat med EM, som han droppade in i bisamhället och då blev han av med kvalsterna. Tyvärr tar detta endast död på kvalsterna som finns på bina.

Genom att tillsätta EM i dricksvattnet och i sockerlösningen stärks binas immunförsvar och på det sättet kan många sjukdomar undvikas. Dessutom främjas putsningsdriften hos bina, vilket håller hela bisamhället friskt. Många biodlare har berättat att en liten andel EM (1:50) i dricksvattnet gör att bina föredrar det vattnet.

Själva är vi inte biodlare men har många omkring oss som är engagerade så förhoppningsvis kan vi hjälpas åt. Tydligen har man kommit ganska långt med EM användning i båda Tyskland och England och vi har tagit reda på vilka produkter de använder. I England har de en produkt som heter Bee-Wellness som vi funderar på att ta hem för att testa här. Den finns som sprayflaska i två storlekar. EM Mikroferm, som är i princip samma produkt, finns i två-liter bag-in-box hos oss.

Det vi skulle vilja göra är att sätta ihop en grupp med biodlare som är nyfikna på att testa EM i detta sammanhang. Vi står självklart för produkterna men skulle väldigt gärna få igång en diskussion inom testgruppen om vad som funkar bra och vad som funkar mindre bra.

Jag har tänkt ta kontakt med våra EM kollegor i England för att höra mer om detta, antagligen kan vi komma i kontakt med biodlare där som är duktiga på EM och kunde prata direkt med en eller flera biodlare i testgruppen.

Ett steg i taget! Men det känns så oerhört viktigt med våra bin att vi vill gärna hjälpa till om vi kan med EM.

Den tyska artikeln finns här som PDF: www.bokashi.se/blogg/wp-content/uploads/2015/08/EM_53-JOURNAL_biodling.pdf

/ Jenny, bokashi.se

Senaste nyheter