Vanliga frågor om Bokashi
https://www.klimatsmart.se/images/news/bokashi-smultron250x139.jpg
Det blir inte jord i hinken.
- Nej, det blir det aldrig. Matresterna konserveras under första steget (i köket). När de sedan kommer i kontakt med jord börjar omvandlingen till jord.
Ingenting händer i hinken.
- Så ser det ut men det händer mycket vi inte kan se. Proteinerna i matresterna spjälkas upp av mikroberna till mindre aminosyror. Det är därför det går så fort i jorden sedan, halva jobben är redan gjort.
Hur lång tid tar det att fylla en hink?
- Omöjligt att säga, vi är ju alla olika. En ”vanlig” familj (2-3 människor) producerar kanske 10 liter i veckan. Det spelar ingen roll för själva bokashiprocessen om det tar längre eller kortare tid. Tar det flera veckor att fylla en hink räcker det med en kortare efterjäsning. Tryck gärna ner innehållet i hinken för att få plats med mer, ju mindre syre desto bättre.
Hur länge kan en hink stå på efterjäsning?
- Minst två veckor är bra (om inte man har fyllt hinken väldigt långsamt, i vilket fall det räcker med några dagar). Sedan kan den stå upp till ett år utan att bli dålig. Kolla bara att det inte är för blött i hinken, då kommer det att börja lukta.
Vitt mögel, är det ok?
- Bara bra. Fluffigt vitt mögel är ett mognadstecken, processen är på gång. Det gör dock inget om man inte får det. Mögel som är grönt, blått, svart är inte bra, då har något gått snett. Är det bara lite mögligt så försök att skrapa bort det värsta. Är hela hinken mögligt, släng innehållet (eller gräv ner avsides).
Ibland får man det vita möglet i landet eller i en kruka, även det är helt ok.
Det luktar i hinken, hjälp!
- Orsaken är nästan jämt att det är för blött i hinken, det är fukten som luktar. Kolla undersidan av locket. Finns det kondens? Lägg en tidning eller något absorberande överst i hinken. Byt ut om det behövs.
Kan det vara för torrt i hinken?
- Ja. Mikroberna vill ha det lagom fuktigt. Ungefär lika fuktig som bra jord. Blir det för torrt i hinken kommer inget att hända.
Hur ofta kan hinken öppnas?
- Helst inte mer än 1-2 gånger om dagen. Så himla noga är det inte, man lär känna sina hinkar efter ett tag. Men risken är stor att familjen börjar slarva med locket om det är fritt fram att öppna, och det är ju viktigt att hinken är stängt och lufttät.
Hur varmt eller kallt får det vara för hinken?
- Första steget måste ske inomhus hos oss i Sverige. Temperaturen ska helst vara runt 20 grader, men absolut mellan 15 och 25. Utomhus får man för stora temperatursvängningar, och direkt solljus är ingen bra idé. Värmen gör att ”våra” mikrober förökar sig, om det är kallt förökar de sig mycket långsamt och risken är att maten börjar ruttna under tiden.
Vad kan jag ha i hinken?
- Allt. Som nybörjare kan man testa sig fram om man vill. Dela upp större bitar. Strö på lite extra bokashiströ om du har proteinrika rester (ost, kött, fisk). Ben, avokadoskal och annat som tar tid kan man själv ta ställning till hur man vill göra.
Kan jag slänga apelsinskal i hinken?
- Ja, det kan du. Har du mycket är det bra att varva med något annat. Eftersom hela processen är sur spelar det ingen roll att just citronskal är sura. Hur du gör med besprutade apelsiner får du bestämma själv. Eftersom bakterierna i bokashiströ är bra på att ta hand om gifter kan du räkna med att det blir tillräckligt bra i jorden sedan.
Blir jorden sur där jag har grävt ner Bokashi?
- Nej. De två första veckorna blir den sur (och därför ska man inte plantera direkt i nygrävt Bokashi) men sedan blir pH:t normalt, på samma nivå som omgivningen.
Hur mycket strö ska jag använda?
- 1-2 matskedar till varje liter matavfall. En liter matavfall väger oftast runt en kilo. Till proteinrika, ”svåra” matrester (kött, fisk, ost) kan man strö på lite extra. Annars kan man använda så lite strö som möjligt, mikroberna förökar sig gratis ändå.
Hur mycket strö går åt under ett år?
- 2-3 påsar är ganska vanligt. En påse (1 kilo) räcker till 200 liter matavfall om man nu är rätt noga.
Måste man köpa strö hela tiden?
- EM mikroberna måste man använda för att det ska bli Bokashi. Man kan göra eget strö, receptet finns på bokashi.se. Man kan brygga EM-A och använda det som spray istället för strö. Man kan även ta vätskan från en kranhink och använda det istället för bokashiströ. Men helst ska man börja varje ny hink med ”riktigt” bokashiströ då för att behålla mikrobbalansen i processen. Annars är risken att det spårar ur och man får en annan mikrobuppsättning allt eftersom.
När kommer vätskan från min kranhink?
- Det kan ta lite tid, oftast kommer den under den andra eller tredje veckan. Det beror på vad man har i hinken, blöta rester som sallad producerar mer vätska. Har du mycket absorberande mat som ris/pasta/bröd blir det mindre vätska. Testa att vattna om du vill (helst efter du är van med processen).
Hur ofta borde jag tömma vätskan?
- Ett par gånger i veckan eller oftare om du vill. Det beror på vad man har i hinken.
Hur länge varar vätskan?
- Den är en färskvara och ska helst användas under dagen. Men det är ingen kris om man inte gör det, men det luktar ju och mikroberna blir svagare. Tappa av vätskan i en PET-flaska med lock för att konservera den bättre under några dagar, ställ flaskan helst i kylen då. Många fryser vätskan under vintern och tycker det fungerar bra.
Ska man späda vätskan?
- Vätskan är alldeles för sur och stark för att användas direkt. Späd 1:100 till vanliga krukväxter och köksträdgården (=1dl vätska i en 10-liters kanna). Till småplantor och känsliga växter är det bättre med 1:1000. Efter ett tag kan man lätt höfta med spädningen, du behöver inte mäta varje gång.
Vad mer kan man göra med bokashiströ?
- Man kan blanda lite strö i planteringsjord för att få upp mikrolivet om man inte vill använda den näringsrika vätskan. Testa att strö på lite bokashiströ på sådden, lite mikroliv i jorden är aldrig fel. Sug upp ett par matskedar strö i dammsugarn för att reducera lukten när man dammsuger. Strö lite i sneakers och andra skor som luktar illa, ett bättre mikroliv där är inte heller fel.
Hur djupt ska man gräva ner sin Bokashi?
- Minst 10 cm. Men helst mer om det finns risk för grävande hundar, kråkor och annat. Eller täck över ett par veckor med fiberduk, ett galler, några brädor. Tänk även på vad du kommer att plantera, hur djupt kommer rötterna vara där de söker näring.
Hur är det med råttor och möss?
- Tack och lov tycker de att Bokashi är för surt. De vill hellre ha rutten mat och undviker därför Bokashi. Sork däremot tycker Bokashi är helt ok, har man redan sork i trädgården får man ta hänsyn till det. En bokashitunna i landet med hönsnät under kan vara en lösning.
Jag har grävt ner en hink Bokashi. När kan jag plantera?
- Som regel ska man vänta två veckor. Orsaken är att Bokashi är väldig surt när man gräver ner det, otrevligt för växterna. Efter två veckor är pH:t normalt och då är det fritt fram att plantera. Om man har småplantor eller frön som ändå inte kommer hitta ner till Bokashin under de första två veckorna kan man plantera samtidigt.
Vinter, hur ska man göra?
- Det finns många olika lösningar, det beror på hur man bor och hur man odlar. Man kan även skippa Bokashi över vintern och kommer igång igen till våren (men då får man inte mycket ”gödsel” till vårbruket). Efter att första steget är avklarat i värmen inne kan man förvara Bokashi kallt eller varmt tills det är dags att gräva ner den eller vad man nu ska göra. Det gör inget om Bokashi fryses ned utomhus under vintern.
Hur mycket Bokashi ska man ha i en pallkrage? Eller i en tomathink?
- Man tager vad man haver, men till krukor/hinkar/urnor och annat kan det vara bra att testa med 25-30% Bokashi och resten jord. Köpejord behöver då inte ha så hög kvalitet. Man kan ha all Bokashi i en klump i hinken där det kommer att passa rötterna eller blanda ihop allt i en skottkärra innan man fyller krukorna. Toppa alltid med lite ”finjord” så det blir snyggt. Till en pallkrage där du ska ha näringskrävande grönsaker kan man gräva ner 2-3 kranhinkar. Vanliga hinkar (grönhinkar) kan man ha flera eftersom de är mindre och de har oftast mycket papper i.
Är det farligt med trycksvärta i tidningarna?
- Ingen fara alls. Svenska dagstidningar använder ofarliga ämnen i trycksvärta nu för tiden. Annat är det med färgglada broschyrer och förpackningar tryckt i Kina.
Hur lång tid tar det för Bokashi att bli till jord när den är nergrävt?
- Det beror på värmen i marken. Tidigt på våren och på hösten kan det tar upp till sex veckor. Mitt på sommaren kan det gå så fort som två-tre veckor. Men det går bra att plantera ändå, växterna bryr sig inte om maten syns eller inte.
Hur lång tid tar ben att brytas ner?
- Det går snabbare med hjälp av Bokashi men tar ändå tid, ibland några månader. Hittar du ben i landet kan du banka sönder dem med en hammare eller sten, då blir de till benmjöl. Eller stoppa ner dem i jorden igen, eller släng dem helt enkelt.
Hur gräver jag ner min Bokashi?
- Tänk på vilka växter du kommer att plantera. Har de djupa rötter är det bra med djupare Bokashi. Bönrännor? Då kan du peta ut din Bokashi i strängar och täcka över. Ett träd eller en buske? Fixa ett hål med Bokashi, lagom djupt. Allmänt land eller rabatt? Smeta ut bokashin över ytan och täck över ordentligt. Blanda även med jord först i skottkärran för att snabba på processen. Hur helst man gör så ska inte Bokashi ligga öppet, det ser fult ut och kan lätt börja ruttna då. En fiberduk över snabbar på processen och håller fåglarna borta.
Hur länge varar näringen i Bokashi?
- Rätt länge, det är svårt att säga precis. Ett par år kanske. Men trivs mikroberna (det gör de så länge det finns organiskt material i jorden) så kommer mikrolivet att förbättras allt eftersom de förökar sig. För varje år blir jorden mer levande.
Tycker maskar om Bokashi?
- Ja! De stormtrivs. Även om det är lite surt i början så hittar de dit ganska fort och förökar sig som bara den.
Är det farligt att hålla på med mikrober så här?
- Nej, det är det inte. Det finns fem olika grupper i Bokashiströ (och EM för övrigt) och i och för sig är de ganska vanliga ”Europeiska” mikrober. Det som är märkvärdigt är hur bra just den här kombination samarbetar för att förbättra jorden. De är helt ofarliga att hålla på med (antagligen är de ganska sunda för oss). Och de stör inte ekosystemet på något sätt. Naturen ser till att det blir en bra balans.