Redaktör:
Gita Ljunggren
Ny förpackning förenklar återvinning
2013-01-30
Nu kommer en kartongförpackning för fil och yoghurt med en ny smart funktion, en separerbar topp, vilket gör den lättare att källsortera och även kan bidra till att förebygga matsvinn. Förpackningen är ett resultat av samarbete mellan Arla Foods och Tetra Pak och kommer att finnas i butik med start i februari.
De flesta känner till att det kan vara svårt att få ut det sista ur ketchupflaskan eller det sista ur fil- och yoghurtförpackningarna och i Sverige slängs varje år cirka 30 kilo (1) fullt ätbar mat per person.
Nu lanserar Arla en ny fil- och yoghurtförpackning med separerbar topp som kan hjälpa konsumenten att både förebygga matsvinnet och få en enklare källsortering.
– Idag slängs stora mängder mat i onödan. Därför är det fantastiskt att vi nu kan lansera en förbättrad förpackning där den separerbara toppen kan göra så att man får ut mer innehåll. Dessutom blir det enklare att separera plast och kartong i återvinningen och innovationen går därför helt i linje med Arlas miljöstrategi, säger Ann Bergman, Senior Brand Manager på Arla Food Sverige.
Den nya förpackningen är utformad så att man genom att trycka in tummen vid den markerade perforeringen, försiktigt kan vrida av toppen, och därefter lyfta ut flikarna från botten så att så mycket yoghurt och fil som möjligt kan klämmas ut ur förpackningen. Toppen sorteras sedan med övriga plastförpackningar och resten av förpackningen återvinns med pappersförpackningar. Konsumenten väljer själv om den separerbara funktionen ska användas. Om inte toppen separeras fungerar förpackningen på samma sätt som en förpackning med skruvkork utan separerbar topp.
I ett konsumenttest svarade en klar majoritet att de var positiva till den nya förpackningen.
– Vår konsumenttest (2) visar att över 80 procent tycker att det är bra med en separerbar funktion, 88 procent upplever att de fick ut mer yoghurt än när det gjorde på sitt vanliga sätt och 77 procent sa att de skulle återvinna mer, säger Ingrid Collin Hermansson, Manager Marketing and Product Management, Tetra Pak Sverige AB.
– En så kallad ”food saving study” (3) som undersökningsföretaget Norm har gjort för oss visar att matsvinnet reducerades med hälften när den nya förpackningen med separerbar topp användes. Exakt hur mycket mer yoghurt och fil varje enskild konsument kommer få ut ur förpackningen, beror på faktorer som vana, hantering av förpackningen, tjocklek på produkten samt vilja att lära sig ett nytt beteende, säger Ingrid Collin Hermansson.
Förpackningsbytet ger ingen prisförändring. Yoggi, Arla Wellness yoghurt och fil samt Arlas laktosfria fil- och yoghurtsortiment blir de första produkterna med den nya förpackningen.
För mer information, kontakta:
Emma Lefdal, Tetra Pak Sverige, 0733-36 15 20, emma.lefdal@tetrapak.com
Inger Söderlund, Arla Foods, 070-689 58 84, 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com.
Här finns en informationsfilm om den nya förpackningen, Tetra Top med separerbar topp, som visar hur man separerar toppen och tömmer förpackningen: media.ne.cision.com/l/lpwnjeyh/www.youtube.com/tetrapaksvenska
De flesta känner till att det kan vara svårt att få ut det sista ur ketchupflaskan eller det sista ur fil- och yoghurtförpackningarna och i Sverige slängs varje år cirka 30 kilo (1) fullt ätbar mat per person.
Nu lanserar Arla en ny fil- och yoghurtförpackning med separerbar topp som kan hjälpa konsumenten att både förebygga matsvinnet och få en enklare källsortering.
– Idag slängs stora mängder mat i onödan. Därför är det fantastiskt att vi nu kan lansera en förbättrad förpackning där den separerbara toppen kan göra så att man får ut mer innehåll. Dessutom blir det enklare att separera plast och kartong i återvinningen och innovationen går därför helt i linje med Arlas miljöstrategi, säger Ann Bergman, Senior Brand Manager på Arla Food Sverige.
Den nya förpackningen är utformad så att man genom att trycka in tummen vid den markerade perforeringen, försiktigt kan vrida av toppen, och därefter lyfta ut flikarna från botten så att så mycket yoghurt och fil som möjligt kan klämmas ut ur förpackningen. Toppen sorteras sedan med övriga plastförpackningar och resten av förpackningen återvinns med pappersförpackningar. Konsumenten väljer själv om den separerbara funktionen ska användas. Om inte toppen separeras fungerar förpackningen på samma sätt som en förpackning med skruvkork utan separerbar topp.
I ett konsumenttest svarade en klar majoritet att de var positiva till den nya förpackningen.
– Vår konsumenttest (2) visar att över 80 procent tycker att det är bra med en separerbar funktion, 88 procent upplever att de fick ut mer yoghurt än när det gjorde på sitt vanliga sätt och 77 procent sa att de skulle återvinna mer, säger Ingrid Collin Hermansson, Manager Marketing and Product Management, Tetra Pak Sverige AB.
– En så kallad ”food saving study” (3) som undersökningsföretaget Norm har gjort för oss visar att matsvinnet reducerades med hälften när den nya förpackningen med separerbar topp användes. Exakt hur mycket mer yoghurt och fil varje enskild konsument kommer få ut ur förpackningen, beror på faktorer som vana, hantering av förpackningen, tjocklek på produkten samt vilja att lära sig ett nytt beteende, säger Ingrid Collin Hermansson.
Förpackningsbytet ger ingen prisförändring. Yoggi, Arla Wellness yoghurt och fil samt Arlas laktosfria fil- och yoghurtsortiment blir de första produkterna med den nya förpackningen.
För mer information, kontakta:
Emma Lefdal, Tetra Pak Sverige, 0733-36 15 20, emma.lefdal@tetrapak.com
Inger Söderlund, Arla Foods, 070-689 58 84, 08-789 58 84, inger.soderlund@arlafoods.com.
Här finns en informationsfilm om den nya förpackningen, Tetra Top med separerbar topp, som visar hur man separerar toppen och tömmer förpackningen: media.ne.cision.com/l/lpwnjeyh/www.youtube.com/tetrapaksvenska
Källa: Tetra Pak
Senaste nyheter
-
2018-03-01
90% av befolkningen vill leva mer klimatsmart enligt Sifo
Det är hög tid att vi alla lägger in en högre växel för klimatet. Sverige har ett av de högsta… -
2015-10-30
Bokashi och EM dödar dåliga bakterier och svampar
Denna vecka har vi fått flera frågor angående “dåliga” bakterier och svampar. De man verkligen inte… -
2015-09-17
Vanlig kompostering vs Bokashi
En fråga vi får ofta är “vad är det för skillnad mellan traditionell kompostering och… -
2015-09-03
Bokashi i Nya Zeeland
Jag vet, det ska heta “på” Nya Zeeland. Men för mig är Nya Zeeland ett land och inte en ö så det… -
2015-08-31
EM bra för både Bokashi och biodlingar
Det senaste numret av EM Journal (på tyska) har en intressant artikel om biodling. Om hur man kan… -
2015-08-20
Vetenskaplig rapport bekräftar att jord blir bättre med hjälp av EM
Vi fick nyss tag i en studie om EM som förklarar på ett vetenskapligt sätt hur det fungerar med… -
2015-04-06
Ljudmätning av avfallskvarn från Uson Miljöteknik
I nyproducerade bostäder finns det ett krav enligt Boverkets BBR21 på att ljudnivån mellan 2 olika… -
2015-03-17
Vanliga frågor om Bokashi
Det blir inte jord i hinken. - Nej, det blir det aldrig. Matresterna konserveras under första… -
2015-03-12
Läs om alla nyttiga mikrober som finns i Bokashi och EM
Miljarder mikrober finns i varje klunk EM och tesked med bokashiströ. Men sammansättningen är… -
2015-03-11
Bokashi berättar om nyttan med EM
Många är nyfikna om detta med EM. Vad är det egentligen? Och var kommer det ifrån? EM, eller…





