Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Grisarnas välmående viktigt för KRAV

https://www.klimatsmart.se/images/news/gladagrisar250x166.jpg

En KRAV-gris har rätt till utevistelse och rörlighet och under säsong ska den kunna beta och böka. Djurens naturliga behov är kärnan i KRAVs regler för djurhållning. Värnar du om grisarna ska du köpa KRAV-märkt fläskkött. Bara en riktig KRAV-gris får utlopp för sina naturliga behov. - Vi brukar tala om de tre B:na, som i Beta, Böka, Bada, säger Lars Nellmer KRAVs vd. Han syftar då på KRAV-grisens unika möjligheter att få vara ute och beta gräs, böka i jorden och bada i gyttja. Inne i stallet ska det finnas gott om strö och halm så att grisarna inte skadas och så att de kan boa. KRAV-reglerna innehåller många detaljer som gör stor skillnad. Till exempel får inte grisar ur olika grupper blandas. Grisar som inte känner varandra hamnar ofta i bråk, vilket skapar stress och skador. - Vi vill skapa en långsiktigt hållbar produktion som är bra både för miljön och för djuren. KRAV-kött är etiskt och miljömässigt bra. Efterfrågan är stor och fler uppfödare och förädlare behövs, menar Lars Nellmer. De konsumenter som handlar KRAV-kött får en utmärkt råvara, och stödjer samtidigt böndernas arbete med att etablera en hållbar köttproduktion i Sverige. Enligt samma princip bidrar producenter av KRAV-märkt kött och charkprodukter till att driva utvecklingen åt rätt håll genom att skapa efterfrågan. Här finns en stor potential. Fakta om KRAV-grisar: • De får gå ute året om och ska alltid kunna böka i jord eller halm • Under sommaren ska de kunna beta • Varma sommardagar ska de kunna svalka sig i lerbad • De får KRAV-märkt foder • Suggorna ska kunna boa i halm • Sjuka djur ska omgående få vård (om så inte sker kan producenten uteslutas från KRAV) Kontakt: 018 - 15 89 00.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Grisarnas välmående viktigt för KRAV

2009-05-29
En KRAV-gris har rätt till utevistelse och rörlighet och under säsong ska den kunna beta och böka. Djurens naturliga behov är kärnan i KRAVs regler för djurhållning. Värnar du om grisarna ska du köpa KRAV-märkt fläskkött. Bara en riktig KRAV-gris får utlopp för sina naturliga behov.

- Vi brukar tala om de tre B:na, som i Beta, Böka, Bada, säger Lars Nellmer KRAVs vd. Han syftar då på KRAV-grisens unika möjligheter att få vara ute och beta gräs, böka i jorden och bada i gyttja. Inne i stallet ska det finnas gott om strö och halm så att grisarna inte skadas och så att de kan boa.

KRAV-reglerna innehåller många detaljer som gör stor skillnad. Till exempel får inte grisar ur olika grupper blandas. Grisar som inte känner varandra hamnar ofta i bråk, vilket skapar stress och skador.

- Vi vill skapa en långsiktigt hållbar produktion som är bra både för miljön och för djuren. KRAV-kött är etiskt och miljömässigt bra. Efterfrågan är stor och fler uppfödare och förädlare behövs, menar Lars Nellmer.

De konsumenter som handlar KRAV-kött får en utmärkt råvara, och stödjer samtidigt böndernas arbete med att etablera en hållbar köttproduktion i Sverige. Enligt samma princip bidrar producenter av KRAV-märkt kött och charkprodukter till att driva utvecklingen åt rätt håll genom att skapa efterfrågan. Här finns en stor potential.

Fakta om KRAV-grisar:
• De får gå ute året om och ska alltid kunna böka i jord eller halm
• Under sommaren ska de kunna beta
• Varma sommardagar ska de kunna svalka sig i lerbad
• De får KRAV-märkt foder
• Suggorna ska kunna boa i halm
• Sjuka djur ska omgående få vård (om så inte sker kan producenten uteslutas från KRAV)

Kontakt: 018 - 15 89 00.
Källor:
Foto: Ann-Therese Ek

Senaste nyheter