Redaktör:
Jens Ljunggren
Grisarnas välmående viktigt för KRAV
2009-05-29
En KRAV-gris har rätt till utevistelse och rörlighet och under säsong ska den kunna beta och böka. Djurens naturliga behov är kärnan i KRAVs regler för djurhållning. Värnar du om grisarna ska du köpa KRAV-märkt fläskkött. Bara en riktig KRAV-gris får utlopp för sina naturliga behov.
- Vi brukar tala om de tre B:na, som i Beta, Böka, Bada, säger Lars Nellmer KRAVs vd. Han syftar då på KRAV-grisens unika möjligheter att få vara ute och beta gräs, böka i jorden och bada i gyttja. Inne i stallet ska det finnas gott om strö och halm så att grisarna inte skadas och så att de kan boa.
KRAV-reglerna innehåller många detaljer som gör stor skillnad. Till exempel får inte grisar ur olika grupper blandas. Grisar som inte känner varandra hamnar ofta i bråk, vilket skapar stress och skador.
- Vi vill skapa en långsiktigt hållbar produktion som är bra både för miljön och för djuren. KRAV-kött är etiskt och miljömässigt bra. Efterfrågan är stor och fler uppfödare och förädlare behövs, menar Lars Nellmer.
De konsumenter som handlar KRAV-kött får en utmärkt råvara, och stödjer samtidigt böndernas arbete med att etablera en hållbar köttproduktion i Sverige. Enligt samma princip bidrar producenter av KRAV-märkt kött och charkprodukter till att driva utvecklingen åt rätt håll genom att skapa efterfrågan. Här finns en stor potential.
Fakta om KRAV-grisar:
• De får gå ute året om och ska alltid kunna böka i jord eller halm
• Under sommaren ska de kunna beta
• Varma sommardagar ska de kunna svalka sig i lerbad
• De får KRAV-märkt foder
• Suggorna ska kunna boa i halm
• Sjuka djur ska omgående få vård (om så inte sker kan producenten uteslutas från KRAV)
Kontakt: 018 - 15 89 00.
- Vi brukar tala om de tre B:na, som i Beta, Böka, Bada, säger Lars Nellmer KRAVs vd. Han syftar då på KRAV-grisens unika möjligheter att få vara ute och beta gräs, böka i jorden och bada i gyttja. Inne i stallet ska det finnas gott om strö och halm så att grisarna inte skadas och så att de kan boa.
KRAV-reglerna innehåller många detaljer som gör stor skillnad. Till exempel får inte grisar ur olika grupper blandas. Grisar som inte känner varandra hamnar ofta i bråk, vilket skapar stress och skador.
- Vi vill skapa en långsiktigt hållbar produktion som är bra både för miljön och för djuren. KRAV-kött är etiskt och miljömässigt bra. Efterfrågan är stor och fler uppfödare och förädlare behövs, menar Lars Nellmer.
De konsumenter som handlar KRAV-kött får en utmärkt råvara, och stödjer samtidigt böndernas arbete med att etablera en hållbar köttproduktion i Sverige. Enligt samma princip bidrar producenter av KRAV-märkt kött och charkprodukter till att driva utvecklingen åt rätt håll genom att skapa efterfrågan. Här finns en stor potential.
Fakta om KRAV-grisar:
• De får gå ute året om och ska alltid kunna böka i jord eller halm
• Under sommaren ska de kunna beta
• Varma sommardagar ska de kunna svalka sig i lerbad
• De får KRAV-märkt foder
• Suggorna ska kunna boa i halm
• Sjuka djur ska omgående få vård (om så inte sker kan producenten uteslutas från KRAV)
Kontakt: 018 - 15 89 00.
Källor:
Foto: Ann-Therese Ek
Senaste nyheter
-
2023-10-30
Spowdi vinner utmärkelse för klimatsmart jordbruksinnovationWorld Economic Forum har utsett Spowdi till Top Innovator i dess Smarter Climate Farmers Challenge.… -
2023-09-20
En av Sveriges största solcellsparker planeras i HallandStatkraft lämnade förra veckan in anmälan om samråd, enligt 12 kapitlet 6§ miljöbalken, för att… -
2023-09-18
Ny avfallstjänst hjälper företag minska koldioxidutsläppStena Recycling lanserar en ny digital tjänst som ska ge företag mer kunskap om hur deras… -
2023-09-13
Göteborg först med batteri-swap för elmopederTvå innovationsprojekt har banat väg för en ny satsning inom mikromobilitet och logistik i… -
2023-09-11
Åtta av tio vill ha mer grönska i svenska städerBevarandet av den biologiska mångfalden och ekosystemen har inte bara ett egenvärde, utan är… -
2023-09-08
Ekologisk höstmarknad i Järna 9 septNu på lördag den 9 september kl. 10-16 kommer vi vara med på Skillebyholms höstmarknad! Vi… -
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-09-01
Stor outnyttjad potential i cirkulär ekonomi i NordenEn förhållandevis liten andel av den nordiska industrin är i dag cirkulär och det finns stora… -
2023-08-30
Var med och rösta fram Sveriges bästa klimat startupNär ansökningstiden nu löpt ut för årets upplaga av Startup 4 Climate, en av Europas största… -
2023-08-28
Världens största flytandegörningsenhet för biogas i SödertörnBiokraft passerade i torsdags en viktig milstolpe när den nybyggda anläggningen för flytandegörning…