Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Gård till Gaffel främjar lokal mat

https://www.klimatsmart.se/images/news/gardtillgaffel250x38a.jpg

I Uppsala och Stockholms län finns idag 27 procent av landets samtliga konsumenter. Av dem efterfrågar hälften närproducerad mat. Gård till Gaffel kan vara ett verktyg att hitta den lokalt producerade maten. Vid ett presseminarium på Andersson & Tillman i Uppsala presenterades satsningen ”Gård till Gaffel” och det nya Lövstaslakteriet som är under uppförande. Medverkade gjorde bland andra Peter Egardt, landshövding i Uppsala län, Ulrika Geber lantbruksdirektör i Stockholms län, Auni Hamberg LRF Mälardalen och SLU:s vicerektor i samverkansfrågor Johan Schnürer. Det nya slakteriet presenterades av blivande VD Ulf Tillman och platschef Maria Lundesjö Ahrnström. Utvecklingen av produktion och försäljning av lokal mat ökar, men är ändå liten och marknaden långt ifrån mättad. I de båda länen har därför ett unikt samarbete startats mellan LRF Mälardalen, Länsstyrelsen i Uppsala län, Länsstyrelsen i Stockholm och SLU. Satsningen är speciell genom att: - den tar avstamp i hela livsmedelskedjan från jord till bord - satsningen vänder sig såväl till små som stora med företag med den gemensamma nämnaren ”råvaror och mat med lokalt och regionalt ursprung” - forskningen har en central roll - länsstyrelserna i Uppsala och Stockholms län, LRF Mälardalen och SLU samarbetar i ett gemensamt projekt. ”Gård till Gaffel” (www.gardtillgaffel.se) har lanserats som ett verktyg för konsumenter att hitta den lokala maten. I den digitala matkartan finns idag över 100 företag som tillverkar lokal mat. I matkartan finns också gårdsbutiker och restauranger som erbjuder närproducerat. Matkartan fylls på kontinuerligt och kommer också att kompletteras med information om i vilka vanliga dagligvarubutiker utbudet av lokal mat är rikligt. ”Gård till Gaffel ”är inte bara ett verktyg för konsumenter utan också en hjälp för aktörer i hela livsmedelskedjan som vill hitta varandra. Producenter söker till exempel handlare och krögare och vice versa. På hemsidan förmedlas nyheter och kurser, konferenser och andra evenemang annonseras. Syftet med satsningen är att bidra till en levande landsbygd, ökad sysselsättning på landsbygden och en hållbar utveckling. Målet är att utveckla företagsamheten som är knuten till livsmedelsföretag och till företag och organisationer inom området ”matturism” genom nätverksbyggande och kompetenshöjande åtgärder i nära samarbete med forskningen. Detta är syften och mål som är gemensamma för de fyra organisationer som initierat och finansierar satsningen. En av de viktigaste faktorerna för att stärka utvecklingen och konkurrenskraften är kunskapsnivån hos företagare, myndigheter och entreprenörer. Kunskapsöverföring från forskningen och kommunikationen mellan företagare och forskning är en central verksamhet inom satsningen. De temagrupper som länsstyrelserna organiserat bestående av representanter för företag, forskning och myndigheter utgör basen för satsningen. Temagrupperna är öppna för alla intresserade som också inbjuds till seminarier och övriga aktiviteter i anslutning till ”Gård till Gaffel”. Den fortsatta utvecklingen av ”Gård till gaffel” ska ske i nära dialog med aktörer och redan existerande företagsnätverk och projekt i Uppsala och Stockholm. SLU vill lyfta in forskningen i projektet till exempel genom studentarbeten. På marknaden finns ett sug efter lokal och regional mat och SLU kan bidra med att hjälpa företagen att möta den efterfrågan som finns. - SLU är ett rikstäckande universitet men har också en stark regional närvaro. Därför är det extra roligt att medverka i en satsning där den lokala maten och det lokala näringslivet står i fokus, sade Johan Schnürer, vicerektor vid SLU med ansvar för samverkan. I arbetet medverkar forskare från flera institutioner på SLU, bland annat stad och land, ekonomi, livsmedel, mikrobiologi och energi och teknik. LRF Mälardalenkommer att bidra med företagscoaching och konsumentinformation. Ett centralt mål för LRF är att öka produktionen och förbättra den ekonomiska hållbarheten i primärledet. En viktig nisch och utvecklingsväg för primärproducenterna är närproducerad mat. Under presseminariet förmedlades också information om det nya slakteriet i Lövsta av Ulf Tillman, VD och Maria Lundesjö Ahrnström blivande driftschef vid slakteriet. SLU, Andersson & Tillman samt Faringe Kött och Slakt investerar 58 miljoner kronor i ett samägt slakteri strax utanför Uppsala. Slakteriet byggs i nära anslutning till Lövsta forskningscentrum för lantbrukets djur som ägs och drivs av SLU. I full drift väntas slakteriet sysselsätta närmare tjugo anställda. Slakteriet byggs för slakt och styckning och kan ta emot nöt, gris och lamm. Slakteriföretaget Faringe Kött och Slakt har lokal slakt av djur som affärsidé och kommer att stå för driften av det nya slakteriet. Slakteriet invigs i juni 2011 och beräknas vara i full drift hösten 2011. Forskare och studenter vid SLU väntas ha stor nytta av det nya slakteriet. Slakteriets placering gör att hela livsmedelskedjan, från produktionen av djurfoder till förädlingen av slaktkroppar, kan studeras på Lövsta forskningscentrum för lantbrukets djur. För mer information kontakta: Christel Benfalk, lantbruksdirektör Uppsala län 070-289 86 07 Ulrika Geber, lantbruksdirektör Stockholms län 070-595 49 07 Ingela Hallberg, projektledare Gård till Gaffel, SLU 070-672 73 58 Auni Hamberg, LRF Mälardalen 070-277 00 85 Kerstin Svennersten Sjaunja, dekanus fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, SLU 070-590 98 04

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Gård till Gaffel främjar lokal mat

2010-12-02
I Uppsala och Stockholms län finns idag 27 procent av landets samtliga konsumenter. Av dem efterfrågar hälften närproducerad mat. Gård till Gaffel kan vara ett verktyg att hitta den lokalt producerade maten.

Vid ett presseminarium på Andersson & Tillman i Uppsala presenterades satsningen ”Gård till Gaffel” och det nya Lövstaslakteriet som är under uppförande.

Medverkade gjorde bland andra Peter Egardt, landshövding i Uppsala län, Ulrika Geber lantbruksdirektör i Stockholms län, Auni Hamberg LRF Mälardalen och SLU:s vicerektor i samverkansfrågor Johan Schnürer.

Det nya slakteriet presenterades av blivande VD Ulf Tillman och platschef Maria Lundesjö Ahrnström.

Utvecklingen av produktion och försäljning av lokal mat ökar, men är ändå liten och marknaden långt ifrån mättad. I de båda länen har därför ett unikt samarbete startats mellan LRF Mälardalen, Länsstyrelsen i Uppsala län, Länsstyrelsen i Stockholm och SLU.

Satsningen är speciell genom att:
- den tar avstamp i hela livsmedelskedjan från jord till bord
- satsningen vänder sig såväl till små som stora med företag med den gemensamma nämnaren ”råvaror och mat med lokalt och regionalt ursprung”
- forskningen har en central roll
- länsstyrelserna i Uppsala och Stockholms län, LRF Mälardalen och SLU samarbetar i ett gemensamt projekt.

”Gård till Gaffel” (www.gardtillgaffel.se) har lanserats som ett verktyg för konsumenter att hitta den lokala maten. I den digitala matkartan finns idag över 100 företag som tillverkar lokal mat. I matkartan finns också gårdsbutiker och restauranger som erbjuder närproducerat.

Matkartan fylls på kontinuerligt och kommer också att kompletteras med information om i vilka vanliga dagligvarubutiker utbudet av lokal mat är rikligt.

”Gård till Gaffel ”är inte bara ett verktyg för konsumenter utan också en hjälp för aktörer i hela livsmedelskedjan som vill hitta varandra. Producenter söker till exempel handlare och krögare och vice versa.

På hemsidan förmedlas nyheter och kurser, konferenser och andra evenemang annonseras. Syftet med satsningen är att bidra till en levande landsbygd, ökad sysselsättning på landsbygden och en hållbar utveckling.

Målet är att utveckla företagsamheten som är knuten till livsmedelsföretag och till företag och organisationer inom området ”matturism” genom nätverksbyggande och kompetenshöjande åtgärder i nära samarbete med forskningen. Detta är syften och mål som är gemensamma för de fyra organisationer som initierat och finansierar satsningen.

En av de viktigaste faktorerna för att stärka utvecklingen och konkurrenskraften är kunskapsnivån hos företagare, myndigheter och entreprenörer. Kunskapsöverföring från forskningen och kommunikationen mellan företagare och forskning är en central verksamhet inom satsningen.

De temagrupper som länsstyrelserna organiserat bestående av representanter för företag, forskning och myndigheter utgör basen för satsningen.

Temagrupperna är öppna för alla intresserade som också inbjuds till seminarier och övriga aktiviteter i anslutning till ”Gård till Gaffel”.

Den fortsatta utvecklingen av ”Gård till gaffel” ska ske i nära dialog med aktörer och redan existerande företagsnätverk och projekt i Uppsala och Stockholm.

SLU vill lyfta in forskningen i projektet till exempel genom studentarbeten. På marknaden finns ett sug efter lokal och regional mat och SLU kan bidra med att hjälpa företagen att möta den efterfrågan som finns.

- SLU är ett rikstäckande universitet men har också en stark regional närvaro. Därför är det extra roligt att medverka i en satsning där den lokala maten och det lokala näringslivet står i fokus, sade Johan Schnürer, vicerektor vid SLU med ansvar för samverkan.

I arbetet medverkar forskare från flera institutioner på SLU, bland annat stad och land, ekonomi, livsmedel, mikrobiologi och energi och teknik.

LRF Mälardalenkommer att bidra med företagscoaching och konsumentinformation. Ett centralt mål för LRF är att öka produktionen och förbättra den ekonomiska hållbarheten i primärledet. En viktig nisch och utvecklingsväg för primärproducenterna är närproducerad mat.

Under presseminariet förmedlades också information om det nya slakteriet i Lövsta av Ulf Tillman, VD och Maria Lundesjö Ahrnström blivande driftschef vid slakteriet. SLU,

Andersson & Tillman samt Faringe Kött och Slakt investerar 58 miljoner kronor i ett samägt slakteri strax utanför Uppsala.

Slakteriet byggs i nära anslutning till Lövsta forskningscentrum för lantbrukets djur som ägs och drivs av SLU. I full drift väntas slakteriet sysselsätta närmare tjugo anställda. Slakteriet byggs för slakt och styckning och kan ta emot nöt, gris och lamm.

Slakteriföretaget Faringe Kött och Slakt har lokal slakt av djur som affärsidé och kommer att stå för driften av det nya slakteriet. Slakteriet invigs i juni 2011 och beräknas vara i full drift hösten 2011.

Forskare och studenter vid SLU väntas ha stor nytta av det nya slakteriet. Slakteriets placering gör att hela livsmedelskedjan, från produktionen av djurfoder till förädlingen av slaktkroppar, kan studeras på Lövsta forskningscentrum för lantbrukets djur.

För mer information kontakta:
Christel Benfalk, lantbruksdirektör Uppsala län 070-289 86 07
Ulrika Geber, lantbruksdirektör Stockholms län 070-595 49 07
Ingela Hallberg, projektledare Gård till Gaffel, SLU 070-672 73 58
Auni Hamberg, LRF Mälardalen 070-277 00 85
Kerstin Svennersten Sjaunja, dekanus fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, SLU 070-590 98 04

Senaste nyheter