
Redaktör:
Jens Ljunggren
Filéfritt år med Svensk Köttinformation
2009-05-20

Svensk Köttinformation har utropat 2009 till filéfritt år. De vill sprida kunskap om att varje djur har så många fler styckningsdelar än filé. Till konsumentens hjälp har de tagit fram tre interaktiva pussel med alla styckningsdelar för gris, nöt och lamm.
Filé av gris och nöt står för en stor del av importen till Sverige. Samtidigt exporterar vi andra styckningsdelar. Det är klimatsmart att inom landet ta tillvara hela djuret. Samtidigt behöver många uppdatera kunskaperna om andra styckningsdelar.
Många frågor om styckningsdelar:
Det är många som ringer och skickar e-post till Svensk Köttinformation för att ställa frågor om styckningsdetaljer. De flesta vet var skinkan sitter på grisen, men det är knepigare att placera bringa eller karré på rätt plats.
För att kunna ta tillvara alla styckningsdelar på djuret är det bra att ha kunskap om var på djuret varje del sitter. Hur muskeln har arbetat är väsentligt för hur köttet ska tillagas.
Pussla dig till ny kunskap:
Nu får du möjlighet att lära dig grisens, kossans och lammets alla styckningsdetaljer på ett både enkelt och lekfullt sätt. I en kyldisk hittar du djurens olika styckningsdelar. Ta tag i en pusselbit med muspekaren och släpp den i mallen av det aktuella djuret.
Är det korrekt fastnar styckningsdelen. Är det fel åker pusselbiten tillbaka till kyldisken igen. När pusslet är lagt och alla styckningsdelarna sitter på rätt plats, talar djuret om det för dig.
Så lagar du säsongsanpassat:
Sedan slussas du vidare till en ny sida där du kan läsa mera om de aktuella styckningsdelarna och hur du tillagar dem på bästa sätt.
- Vi följer upp vår filéfria satsning med en serie artiklar på hemsidan där vi presenterar styckningsdelar från gris, nöt och lamm. Du får tips om hur du lagar säsongsanpassade rätter av de olika delarna, säger Ella Nilsson, VD på Svensk Köttinformation.
Du hittar pusslen på www.svenskkottinformation.se.
Filé av gris och nöt står för en stor del av importen till Sverige. Samtidigt exporterar vi andra styckningsdelar. Det är klimatsmart att inom landet ta tillvara hela djuret. Samtidigt behöver många uppdatera kunskaperna om andra styckningsdelar.
Många frågor om styckningsdelar:
Det är många som ringer och skickar e-post till Svensk Köttinformation för att ställa frågor om styckningsdetaljer. De flesta vet var skinkan sitter på grisen, men det är knepigare att placera bringa eller karré på rätt plats.
För att kunna ta tillvara alla styckningsdelar på djuret är det bra att ha kunskap om var på djuret varje del sitter. Hur muskeln har arbetat är väsentligt för hur köttet ska tillagas.
Pussla dig till ny kunskap:
Nu får du möjlighet att lära dig grisens, kossans och lammets alla styckningsdetaljer på ett både enkelt och lekfullt sätt. I en kyldisk hittar du djurens olika styckningsdelar. Ta tag i en pusselbit med muspekaren och släpp den i mallen av det aktuella djuret.
Är det korrekt fastnar styckningsdelen. Är det fel åker pusselbiten tillbaka till kyldisken igen. När pusslet är lagt och alla styckningsdelarna sitter på rätt plats, talar djuret om det för dig.
Så lagar du säsongsanpassat:
Sedan slussas du vidare till en ny sida där du kan läsa mera om de aktuella styckningsdelarna och hur du tillagar dem på bästa sätt.
- Vi följer upp vår filéfria satsning med en serie artiklar på hemsidan där vi presenterar styckningsdelar från gris, nöt och lamm. Du får tips om hur du lagar säsongsanpassade rätter av de olika delarna, säger Ella Nilsson, VD på Svensk Köttinformation.
Du hittar pusslen på www.svenskkottinformation.se.
Källor:
Senaste nyheter
-
2023-10-30
Spowdi vinner utmärkelse för klimatsmart jordbruksinnovationWorld Economic Forum har utsett Spowdi till Top Innovator i dess Smarter Climate Farmers Challenge.… -
2023-09-20
En av Sveriges största solcellsparker planeras i HallandStatkraft lämnade förra veckan in anmälan om samråd, enligt 12 kapitlet 6§ miljöbalken, för att… -
2023-09-18
Ny avfallstjänst hjälper företag minska koldioxidutsläppStena Recycling lanserar en ny digital tjänst som ska ge företag mer kunskap om hur deras… -
2023-09-13
Göteborg först med batteri-swap för elmopederTvå innovationsprojekt har banat väg för en ny satsning inom mikromobilitet och logistik i… -
2023-09-11
Åtta av tio vill ha mer grönska i svenska städerBevarandet av den biologiska mångfalden och ekosystemen har inte bara ett egenvärde, utan är… -
2023-09-08
Ekologisk höstmarknad i Järna 9 septNu på lördag den 9 september kl. 10-16 kommer vi vara med på Skillebyholms höstmarknad! Vi… -
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-09-01
Stor outnyttjad potential i cirkulär ekonomi i NordenEn förhållandevis liten andel av den nordiska industrin är i dag cirkulär och det finns stora… -
2023-08-30
Var med och rösta fram Sveriges bästa klimat startupNär ansökningstiden nu löpt ut för årets upplaga av Startup 4 Climate, en av Europas största… -
2023-08-28
Världens största flytandegörningsenhet för biogas i SödertörnBiokraft passerade i torsdags en viktig milstolpe när den nybyggda anläggningen för flytandegörning…