Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Finalister i SM i fågelholk presenteras på Skansen

https://www.klimatsmart.se/images/news/snf-2022fagelholkar250x167.jpg

Den 22 mars är det dags att presentera årets finalister i SM i fågelholk på Skansen. Bland 450 bidrag från skolelever över hela Sverige har 15 holkbyggen valts ut. – Det är jätteroligt att se hur stort engagemang SM i fågelholk väcker. I år deltar fler skolor än vanligt, vilket är ett tecken på att intresset för naturfrågor och biologisk mångfald växer i skolan, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen. Tävlingen SM i fågelholk arrangeras i år för 15:e året i rad. Hela 450 holkar från 56 skolor, från Vilhelmina i norr till Lomma i söder, har skickats in till årets tävling. Av dessa ska nu 15 finalistholkar presenteras exklusivt för media på Lill-Skansen den 22 mars kl. 10. Elever från skolor i Stockholm kommer att finnas på plats för att visa upp och berätta om sina kreativa och fantasifulla skapelser. Årets jury: • Mark Levengood, tv-profil och författare. • Marcus Vildir, NO- och slöjdlärare. • Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen. • Paula Andersson, enhetschef skog och artbevarande på Naturskyddsföreningen. Mer om tävlingen: • Digital omröstning pågår på Naturskyddsföreningens webbplats mellan 22 mars – 2 april. • Vinnarna presenteras 4 april. • De tävlande är indelade i tre ålderskategorier: förskoleklass – årskurs 3, årskurs 4 – 6, samt årskurs 7 – gymnasiet. Skolklasserna har byggt så det knakat under höstterminen. När juryn nu ska bedöma holkarna tar de hänsyn till både funktion och utseende. Holkarna ska vara byggda så att fåglarna kan bo där och måste uppfylla vissa kriterier vad gäller storlek och material – men lika viktigt är kreativitet och humor. Bakgrunden till tävlingen är att det råder bostadsbrist i skogen. Det högintensiva skogsbruket har trängt ut lövskog, gamla träd och död ved, som många fågelarter är beroende av för att bygga bo i. – Att bygga och sätta upp en holk är ett konkret sätt att hjälpa de fåglar som inte har någonstans att bo. Svartvit flugsnappare, stare och tornseglare är alla rödlistade arter som behöver vår hjälp, deras naturliga bomiljöer finns inte kvar, säger Johanna Sandahl.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Gita Ljunggren

Dela på Facebook

Finalister i SM i fågelholk presenteras på Skansen

2023-03-15
Finalistbidrag i SM i fågelholk 2022
Den 22 mars är det dags att presentera årets finalister i SM i fågelholk på Skansen. Bland 450 bidrag från skolelever över hela Sverige har 15 holkbyggen valts ut.

– Det är jätteroligt att se hur stort engagemang SM i fågelholk väcker. I år deltar fler skolor än vanligt, vilket är ett tecken på att intresset för naturfrågor och biologisk mångfald växer i skolan, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Tävlingen SM i fågelholk arrangeras i år för 15:e året i rad. Hela 450 holkar från 56 skolor, från Vilhelmina i norr till Lomma i söder, har skickats in till årets tävling.

Av dessa ska nu 15 finalistholkar presenteras exklusivt för media på Lill-Skansen den 22 mars kl. 10. Elever från skolor i Stockholm kommer att finnas på plats för att visa upp och berätta om sina kreativa och fantasifulla skapelser.

Årets jury:
• Mark Levengood, tv-profil och författare.
• Marcus Vildir, NO- och slöjdlärare.
• Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen.
• Paula Andersson, enhetschef skog och artbevarande på Naturskyddsföreningen.

Mer om tävlingen:
• Digital omröstning pågår på Naturskyddsföreningens webbplats mellan 22 mars – 2 april.
• Vinnarna presenteras 4 april.
• De tävlande är indelade i tre ålderskategorier: förskoleklass – årskurs 3, årskurs 4 – 6, samt årskurs 7 – gymnasiet.

Skolklasserna har byggt så det knakat under höstterminen. När juryn nu ska bedöma holkarna tar de hänsyn till både funktion och utseende. Holkarna ska vara byggda så att fåglarna kan bo där och måste uppfylla vissa kriterier vad gäller storlek och material – men lika viktigt är kreativitet och humor.

Bakgrunden till tävlingen är att det råder bostadsbrist i skogen. Det högintensiva skogsbruket har trängt ut lövskog, gamla träd och död ved, som många fågelarter är beroende av för att bygga bo i.

– Att bygga och sätta upp en holk är ett konkret sätt att hjälpa de fåglar som inte har någonstans att bo. Svartvit flugsnappare, stare och tornseglare är alla rödlistade arter som behöver vår hjälp, deras naturliga bomiljöer finns inte kvar, säger Johanna Sandahl.
Foto: Ida Olsson

Senaste nyheter