Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ekofasad rengör med Galärvarvet

https://www.klimatsmart.se/images/news/ekofasadgalarvarvet250x167.jpg

Miljöteknikbolaget Ekofasad har fått uppdrag vid totalrenoveringen av det anrika Galärvarvet på Djurgården i Stockholm. Varvet, som består av två byggnader från 1750-talet, ska göras om för att hysa nya Spritmuseum som flyttar in i maj 2012. De två byggnaderna är de enda återstående av ursprungliga 30 galärskjul. De var en gång uppläggningsplats för skärgårdsflottans galärer, fartyg utrustade för att kunna drivas med hjälp av roddare. Fram till 1969 var Galärvarvet en del av Stockholms örlogsvarv. Bland annat Riksantikvarieämbetet har engagerats i renoveringen av husen. En noggrann miljöhänsyn är högt prioriterad. Ekofasads uppdrag är att tvätta de 80 takbjälkarna före målning. - Vi är glada och stolta över att få medverka i den varsamma renoveringen av ytterligare en av Stockholms kända kulturhistoriska fastigheter. Våra miljövänliga och skonsamma metoder är speciellt uppskattade då det rör sig om ömtåliga byggnader, säger Mattias Åberg, Ekofasads vd. Vid rengöringen använder Ekofasad sin specialutvecklade teknik med så kallat ultrarent vatten. Det frigör de höga halter av tungmetaller som finns i takbjälkarna. Avfallsvattnet tas sedan om hand och rengörs på plats – även det med Ekofasads egenutvecklade teknik. - Bjälkarna har varit fulla av slipdamm, sannolikt från bland annat gammal färg från båtarna som renoverats i Galärskjulen genom seklen. Förr använde man tungmetaller för att skapa kulörer i färgerna. De har lagrats under många år i bjälkarna som inte gjorts rena tidigare. Nu löser vi smutsen med vår patenterade metod med enbart rent vatten utan några tillsatser av kemikalier, säger Tobias Olsson på Ekofasad. Spritmuseum kommer att inhysa utställningar, bland annat den världsberömda The Absolut Art Collection som aldrig tidigare visats i Sverige. Museet väntas bli en turistattraktion tack vare sitt attraktiva läge vid vattnet och småbåtshamnen intill Vasamuseet. För mer information, kontakta: Mattias Åberg, vd Ekofasad, 08-630 20 90, 070-858 12 10, mattias@ekofasad.se Tobias Olsson, franchiseansvarig Ekofasad, 08-630 20 92, tobias@ekofasad.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ekofasad rengör med Galärvarvet

2011-10-31
Miljöteknikbolaget Ekofasad har fått uppdrag vid totalrenoveringen av det anrika Galärvarvet på Djurgården i Stockholm. Varvet, som består av två byggnader från 1750-talet, ska göras om för att hysa nya Spritmuseum som flyttar in i maj 2012.

De två byggnaderna är de enda återstående av ursprungliga 30 galärskjul. De var en gång uppläggningsplats för skärgårdsflottans galärer, fartyg utrustade för att kunna drivas med hjälp av roddare. Fram till 1969 var Galärvarvet en del av Stockholms örlogsvarv.

Bland annat Riksantikvarieämbetet har engagerats i renoveringen av husen. En noggrann miljöhänsyn är högt prioriterad. Ekofasads uppdrag är att tvätta de 80 takbjälkarna före målning.

- Vi är glada och stolta över att få medverka i den varsamma renoveringen av ytterligare en av Stockholms kända kulturhistoriska fastigheter. Våra miljövänliga och skonsamma metoder är speciellt uppskattade då det rör sig om ömtåliga byggnader, säger Mattias Åberg, Ekofasads vd.

Vid rengöringen använder Ekofasad sin specialutvecklade teknik med så kallat ultrarent vatten. Det frigör de höga halter av tungmetaller som finns i takbjälkarna. Avfallsvattnet tas sedan om hand och rengörs på plats – även det med Ekofasads egenutvecklade teknik.

- Bjälkarna har varit fulla av slipdamm, sannolikt från bland annat gammal färg från båtarna som renoverats i Galärskjulen genom seklen. Förr använde man tungmetaller för att skapa kulörer i färgerna. De har lagrats under många år i bjälkarna som inte gjorts rena tidigare. Nu löser vi smutsen med vår patenterade metod med enbart rent vatten utan några tillsatser av kemikalier, säger Tobias Olsson på Ekofasad.

Spritmuseum kommer att inhysa utställningar, bland annat den världsberömda The Absolut Art Collection som aldrig tidigare visats i Sverige. Museet väntas bli en turistattraktion tack vare sitt attraktiva läge vid vattnet och småbåtshamnen intill Vasamuseet.

För mer information, kontakta:
Mattias Åberg, vd Ekofasad, 08-630 20 90, 070-858 12 10, mattias@ekofasad.se
Tobias Olsson, franchiseansvarig Ekofasad, 08-630 20 92, tobias@ekofasad.se.
Källa: Ekofasad

Senaste nyheter