Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

EU-ministrar äter klimatsmart kyckling

https://www.klimatsmart.se/images/news/eskil_ater_kyckling_250x167.jpg

-Jag vill visa vad svensk mat går för med våra fantastiska kockar och våra bra råvaror. Det sa jordbruksminister Eskil Erlandsson inför mötet i Växjö med EU:s jordbruksministrar. Den bräserade kyckling som står på menyn är uppfödd av kycklingbonden Per-Åke Holgersson. När jordbruksminister Eskil Erlandsson måndagen den 14 september 2009 bjuder sina kollegor från övriga EU på mat passar han på att prata om sin vision om att Sverige ska bli Europas nya matland. I ett meddelande från Jordbruksdepartementet inför mötet benämns jordbruksministern som den matminglande matministern, vilket visar att departementet menar allvar med det pågående arbetet med att lyfta fram den svenskproducerade maten som håller en unikt hög kvalitet bland annat när det gäller säkerhet och djuromsorg. En av maträtterna under ministermötet i Växjö är bräserat kycklinglår med äpple och gräslök, något som onekligen sätter smaklökarna i rörelse. Kycklingen är levererad av Guldfågeln och uppfödd hos kycklingbonden Per-Åke Holgersson som har sin gård i Älmeboda, inte långt från Växjö. Kycklingen är alltså lokalproducerad; uppfödd och slaktad i Småland. - Uppfödningen ingår i ett kretslopp kring gården där vedflis för uppvärmning av kycklingstallarna hämtas i våra näraliggande skogar och vetet till kycklingarnas foder kommer från åkrar i trakten. Till åkermarken återförs sedan gödseln från kycklingarna. Så beskriver kycklingbonden Per-Åke Holgersson det miljöanpassade uppfödningssystem som han har hemma på Korrö Gård vid Älmeboda. Han tillägger också att kycklingens fantastiska förmåga att i kroppen omsätta fodret på ett effektivt sätt, gör att svensk kycklinguppfödning är miljö- och klimatsmart. - Men framför allt är den så oerhört god. Jag önskar jordbruksministrarna smaklig måltid, säger kycklingbonden Per-Åke Holgersson. - Jag tycker att det är ett bra tillfälle att visa Europa vad svensk mat går för. Vi har fantastiska kockar och bra råvaror från en mångsidig natur som dessutom ger vackra platser för matupplevelser, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson. Svensk Fågel är branschorganisationen för svensk kyckling och kalkon. Medlemsföretagen är Lantmännen Kronfågel, Guldfågeln, Lagerbergs Kyckling, Knäreds Kyckling och Ingelsta Kalkon. Medlemmar är också svenska avelsföretag, kläckerier, fodertillverkare och bönder. Alla arbetar mot samma mål - att ta fram världens bästa kyckling och kalkon. För mer information, kontakta: Maria Donis, VD Svensk Fågel: 08-787 55 21, maria.donis@svenskfagel.se, www.svenskfagel.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

EU-ministrar äter klimatsmart kyckling

2009-09-14
Eskil Erlandsson äter klimatsmart kyckling
-Jag vill visa vad svensk mat går för med våra fantastiska kockar och våra bra råvaror. Det sa jordbruksminister Eskil Erlandsson inför mötet i Växjö med EU:s jordbruksministrar. Den bräserade kyckling som står på menyn är uppfödd av kycklingbonden Per-Åke Holgersson.

När jordbruksminister Eskil Erlandsson måndagen den 14 september 2009 bjuder sina kollegor från övriga EU på mat passar han på att prata om sin vision om att Sverige ska bli Europas nya matland. I ett meddelande från Jordbruksdepartementet inför mötet benämns jordbruksministern som den matminglande matministern, vilket visar att departementet menar allvar med det pågående arbetet med att lyfta fram den svenskproducerade maten som håller en unikt hög kvalitet bland annat när det gäller säkerhet och djuromsorg.

En av maträtterna under ministermötet i Växjö är bräserat kycklinglår med äpple och gräslök, något som onekligen sätter smaklökarna i rörelse. Kycklingen är levererad av Guldfågeln och uppfödd hos kycklingbonden Per-Åke Holgersson som har sin gård i Älmeboda, inte långt från Växjö. Kycklingen är alltså lokalproducerad; uppfödd och slaktad i Småland.

- Uppfödningen ingår i ett kretslopp kring gården där vedflis för uppvärmning av kycklingstallarna hämtas i våra näraliggande skogar och vetet till kycklingarnas foder kommer från åkrar i trakten. Till åkermarken återförs sedan gödseln från kycklingarna.

Så beskriver kycklingbonden Per-Åke Holgersson det miljöanpassade uppfödningssystem som han har hemma på Korrö Gård vid Älmeboda. Han tillägger också att kycklingens fantastiska förmåga att i kroppen omsätta fodret på ett effektivt sätt, gör att svensk kycklinguppfödning är miljö- och klimatsmart.

- Men framför allt är den så oerhört god. Jag önskar jordbruksministrarna smaklig måltid, säger kycklingbonden Per-Åke Holgersson.

- Jag tycker att det är ett bra tillfälle att visa Europa vad svensk mat går för. Vi har fantastiska kockar och bra råvaror från en mångsidig natur som dessutom ger vackra platser för matupplevelser, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Svensk Fågel är branschorganisationen för svensk kyckling och kalkon. Medlemsföretagen är Lantmännen Kronfågel, Guldfågeln, Lagerbergs Kyckling, Knäreds Kyckling och Ingelsta Kalkon. Medlemmar är också svenska avelsföretag, kläckerier, fodertillverkare och bönder. Alla arbetar mot samma mål - att ta fram världens bästa kyckling och kalkon.

För mer information, kontakta:
Maria Donis, VD Svensk Fågel: 08-787 55 21, maria.donis@svenskfagel.se, www.svenskfagel.se.
Foto: Gunnar Seijbold/Regeringskansliet

Senaste nyheter