Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

WWF ger miljoner till nytänkande naturvårdsprojekt

https://www.klimatsmart.se/images/news/wwf250x179.jpg

För att hejda förlusten av den biologiska mångfalden och minska de ekologiska fotavtrycken krävs ännu mer insatser för naturvården. Kanske behövs det nya grepp och tankar för att sätta fart på en hållbar förvaltning av naturresurser och våra ekosystem? Nu får nio nytänkande naturvårdsprojekt runt om i landet dela på 1,8 miljoner kronor från Världsnaturfonden WWF. Flera av de utvalda projekten ligger i framkant när det gäller för praktisk naturvård och främjandet av biologisk mångfald. Projekten har även potential att skalas upp och tillämpas av andra aktörer. Nio projekt får stöd som löper under 1-2 år – bland annat ska Fair Trade Center kartlägga AP-fondernas investeringar i bolag som verkar i områden med hög biodiversitet. – Vi måste jobba med naturvård från olika vinklar. Det är allt för vanligt med investeringar som ger stora negativa konsekvenser för den biologiska mångfalden och ett ökat fotavtryck. Att ta fram tydliga riktlinjer för att undvika det är ett nödvändigt steg i naturvårdsarbetet, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF. WWF ger även stöd till framtagning av en mall för restaurering av fäbodar och dess miljöer som ofta hyser hög biologisk mångfald och höga kulturvärden, men som idag växer igen och förfaller. Ett samarbetsprojekt mellan myndigheter och exploatörer i Västmanland – för att uppmuntra och öka förståelsen av vikten att planera naturvård och markanvändning utifrån ett landskapsperspektiv – får också stöd. Dessutom ges bidrag till ett projekt som vill skapa debatt och ett nätverk kring naturens rättigheter. Projektet ska bland annat undersöka hur naturens rättigheter konkret skulle kunna appliceras i samhälleliga och juridiska processer. – Dagens miljölagstiftning är inte fullt tillräcklig för att skydda ekosystem. Många gånger behöver ingen stå till svars för att livsmiljöer försvinner eller förstörs. Därför är det mycket spännande att lyfta frågan kring naturens rättigheter och förhoppningsvis skapa ett bredare engagemang i dessa frågor säger Sofi Alexanderson, naturvårdshandläggare på WWF.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

WWF ger miljoner till nytänkande naturvårdsprojekt

2013-11-29
För att hejda förlusten av den biologiska mångfalden och minska de ekologiska fotavtrycken krävs ännu mer insatser för naturvården. Kanske behövs det nya grepp och tankar för att sätta fart på en hållbar förvaltning av naturresurser och våra ekosystem? Nu får nio nytänkande naturvårdsprojekt runt om i landet dela på 1,8 miljoner kronor från Världsnaturfonden WWF.

Flera av de utvalda projekten ligger i framkant när det gäller för praktisk naturvård och främjandet av biologisk mångfald. Projekten har även potential att skalas upp och tillämpas av andra aktörer.
Nio projekt får stöd som löper under 1-2 år – bland annat ska Fair Trade Center kartlägga AP-fondernas investeringar i bolag som verkar i områden med hög biodiversitet.

– Vi måste jobba med naturvård från olika vinklar. Det är allt för vanligt med investeringar som ger stora negativa konsekvenser för den biologiska mångfalden och ett ökat fotavtryck. Att ta fram tydliga riktlinjer för att undvika det är ett nödvändigt steg i naturvårdsarbetet, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF. WWF ger även stöd till framtagning av en mall för restaurering av fäbodar och dess miljöer som ofta hyser hög biologisk mångfald och höga kulturvärden, men som idag växer igen och förfaller.

Ett samarbetsprojekt mellan myndigheter och exploatörer i Västmanland – för att uppmuntra och öka förståelsen av vikten att planera naturvård och markanvändning utifrån ett landskapsperspektiv – får också stöd. Dessutom ges bidrag till ett projekt som vill skapa debatt och ett nätverk kring naturens rättigheter. Projektet ska bland annat undersöka hur naturens rättigheter konkret skulle kunna appliceras i samhälleliga och juridiska processer.

– Dagens miljölagstiftning är inte fullt tillräcklig för att skydda ekosystem. Många gånger behöver ingen stå till svars för att livsmiljöer försvinner eller förstörs. Därför är det mycket spännande att lyfta frågan kring naturens rättigheter och förhoppningsvis skapa ett bredare engagemang i dessa frågor säger Sofi Alexanderson, naturvårdshandläggare på WWF.

Läs mer på: www.wwf.se/innovativnaturvard
Källa: WWF
Foto: WWF

Senaste nyheter