Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Wenngarn Krav-märker sina restauranger

https://www.klimatsmart.se/images/news/krav-wenngarn250x167.jpg

Hållbarhet står i centrum på Wenngarn, en anrik mötesplats utanför Sigtuna. Nu är deras två restauranger och bageri KRAV-certifierade. Det gamla bysamhället Wenngarn med sitt barockslott och fina slottspark har fått nytt liv. Wenngarn har blivit ett populärt utflyktsmål, många kommer hit på konferens och snart finns allt från förskola till seniorboende på området. Hållbarhet har varit en central del när verksamheten har byggts upp. Därför var det naturligt att KRAV-certifiera bageriet och de två restaurangerna Anstalten och Dammstugans Vedugn, berättar Åke Gilck som är ansvarig för restaurangerna. – Vi har många miljöprojekt igång och det viktigaste är maten. Den som besöker Wenngarn ska kunna äta god, KRAV-märkt och närodlad mat, säger han. Wenngarns restauranger är KRAV-märkta på första nivån och har till en början särskilt satsat på att frukostens bröd, mejeriprodukter, kaffe och juice ska vara KRAV-märkta. Framöver hoppas Åke Gilck kunna lägga till fler KRAV-märkta produkter och även sälja KRAV-märkta drycker som tillverkats i det egna musteriet. Restauranger kan KRAV-certifieras med ett, två eller tre KRAV-märken för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med godkända råvaror. Ju mer godkända råvaror desto fler KRAV-märken: Ett märke = 25 % godkända produkter eller 15 godkända livsmedel Två märken = minst 50 % godkända produkter Tre märken = minst 90 % godkända produkter Idag finns drygt 800 KRAV-certifierade restauranger i Sverige. – Antal KRAV-märken är minst lika viktigt som antalet stjärnor på en restaurang. Vi hoppas att det ska underlätta för alla som vill äta på en restaurang som bidrar till en hållbar gastronomi, säger Johan Cejie, försäljningschef på KRAV. En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering. Wenngarn certifieras av certifieringsföretaget Kiwa.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Wenngarn Krav-märker sina restauranger

2015-10-26
Hållbarhet står i centrum på Wenngarn, en anrik mötesplats utanför Sigtuna. Nu är deras två restauranger och bageri KRAV-certifierade.

Det gamla bysamhället Wenngarn med sitt barockslott och fina slottspark har fått nytt liv. Wenngarn har blivit ett populärt utflyktsmål, många kommer hit på konferens och snart finns allt från förskola till seniorboende på området.

Hållbarhet har varit en central del när verksamheten har byggts upp. Därför var det naturligt att KRAV-certifiera bageriet och de två restaurangerna Anstalten och Dammstugans Vedugn, berättar Åke Gilck som är ansvarig för restaurangerna.

– Vi har många miljöprojekt igång och det viktigaste är maten. Den som besöker Wenngarn ska kunna äta god, KRAV-märkt och närodlad mat, säger han.

Wenngarns restauranger är KRAV-märkta på första nivån och har till en början särskilt satsat på att frukostens bröd, mejeriprodukter, kaffe och juice ska vara KRAV-märkta. Framöver hoppas Åke Gilck kunna lägga till fler KRAV-märkta produkter och även sälja KRAV-märkta drycker som tillverkats i det egna musteriet.

Restauranger kan KRAV-certifieras med ett, två eller tre KRAV-märken för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med godkända råvaror. Ju mer godkända råvaror desto fler KRAV-märken:

Ett märke = 25 % godkända produkter eller 15 godkända livsmedel

Två märken = minst 50 % godkända produkter

Tre märken = minst 90 % godkända produkter

Idag finns drygt 800 KRAV-certifierade restauranger i Sverige.

– Antal KRAV-märken är minst lika viktigt som antalet stjärnor på en restaurang. Vi hoppas att det ska underlätta för alla som vill äta på en restaurang som bidrar till en hållbar gastronomi, säger Johan Cejie, försäljningschef på KRAV.

En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering. Wenngarn certifieras av certifieringsföretaget Kiwa.
Källa: KRAV

Senaste nyheter