Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Visionslöst om biogas Energimyndigheten

https://www.klimatsmart.se/images/news/gronabilister250x59m.jpg

Energimyndigheten presenterade under tisdagen en delrapport för en långsiktig biogasstrategi för Sverige. Ännu en delrapport - många avsnitt saknas fortfarande - men de slutsatser utredaren trots detta kommit fram till är alarmerande. Delrapportens slutsats är bland annat att Sverige inte skall sätta några nationella mål för biogasutvecklingen, inte satsa pengar på att bygga ut infrastruktur för biogas och minska stödet för tankstationer. - När man läser rapporten är det som om utredaren har valt bort att vi har ett klimatproblem och inte inser att det krävs satsningar på bred front för att klara målen inom transportsektorn, kommenterar Jakob Lagercrantz, ordförande i Gröna Bilister. - Genom en stelbent och statisk ekonomisk analys förlorar vi både tid och engagemang. Skrota utredningen, och ta fram en strategisk biodrivmedelplan för Sverige som utmanar och ger tydliga signaler att vi tar klimatfrågan på allvar. Marknadens aktörer som Eon Biogas och Fordonsgas Sverige har på marknadens villkor satt radikala mål, och regioner som Västra Götaland och Skåne har både ambitiösa och framgångsrika biogasstrategier sedan länge. Internationellt är svensk biogasteknik välkänd. Regeringens uppdrag till utredaren var snävt. De åtgärder som föreslås "får inte påverka statens utgifter". Delrapporten lägger därmed stor vikt vid en samhällsekonomisk värdering av biogasen, och utredaren är skeptiskt till lönsamheten. När det gäller fossila drivmedel, och deras miljöpåverkan anser utredaren att de fossila bränslena redan betalar hela sin miljöskuld genom de skatter som ligger på bränslet idag. Det är utredaren ganska ensam om att tycka. – Regeringen verkar förbereda för en konkurs för det långsiktiga miljöarbete som bedrivits i Sverige under de senaste 20 åren, kommenterar Jakob Lagercrantz. Biogasstrategin bygger på antaganden som skulle slå undan benen på vilken miljösatsning som helst. Igår var det biogasens tur. För ytterligare information kontakta: Jakob Lagercrantz, ordförande Gröna Bilister, 0708-173 808. Cecilia Carlqvist, VD, Gröna Bilister, 070-271 35 17, cecilia.carlqvist@gronabilister.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Visionslöst om biogas Energimyndigheten

2010-03-17
Energimyndigheten presenterade under tisdagen en delrapport för en långsiktig biogasstrategi för Sverige. Ännu en delrapport - många avsnitt saknas fortfarande - men de slutsatser utredaren trots detta kommit fram till är alarmerande.
Delrapportens slutsats är bland annat att Sverige inte skall sätta några nationella mål för biogasutvecklingen, inte satsa pengar på att bygga ut infrastruktur för biogas och minska stödet för tankstationer.

- När man läser rapporten är det som om utredaren har valt bort att vi har ett klimatproblem och inte inser att det krävs satsningar på bred front för att klara målen inom transportsektorn, kommenterar Jakob Lagercrantz, ordförande i Gröna Bilister.

- Genom en stelbent och statisk ekonomisk analys förlorar vi både tid och engagemang. Skrota utredningen, och ta fram en strategisk biodrivmedelplan för Sverige som utmanar och ger tydliga signaler att vi tar klimatfrågan på allvar.

Marknadens aktörer som Eon Biogas och Fordonsgas Sverige har på marknadens villkor satt radikala mål, och regioner som Västra Götaland och Skåne har både ambitiösa och framgångsrika biogasstrategier sedan länge. Internationellt är svensk biogasteknik välkänd.

Regeringens uppdrag till utredaren var snävt. De åtgärder som föreslås "får inte påverka statens utgifter". Delrapporten lägger därmed stor vikt vid en samhällsekonomisk värdering av biogasen, och utredaren är skeptiskt till lönsamheten.

När det gäller fossila drivmedel, och deras miljöpåverkan anser utredaren att de fossila bränslena redan betalar hela sin miljöskuld genom de skatter som ligger på bränslet idag. Det är utredaren ganska ensam om att tycka.

– Regeringen verkar förbereda för en konkurs för det långsiktiga miljöarbete som bedrivits i Sverige under de senaste 20 åren, kommenterar Jakob Lagercrantz. Biogasstrategin bygger på antaganden som skulle slå undan benen på vilken miljösatsning som helst. Igår var det biogasens tur.

För ytterligare information kontakta:
Jakob Lagercrantz, ordförande Gröna Bilister, 0708-173 808.
Cecilia Carlqvist, VD, Gröna Bilister, 070-271 35 17, cecilia.carlqvist@gronabilister.se.

Senaste nyheter