Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Vi följer Pias katter och PeeWees ekologiska kattströ

https://www.klimatsmart.se/images/news/peewee-kattlada250.jpg

Svenska PeeWee kattströ är ett ekologiskt och miljövänligt kattströ som har funnits ett tag på marknaden och vi på Klimatsmart.se tycker att kombinationen ekologiskt och närproducerat är kanon. Därför ville vi följa en kattägare som ska introducera detta för sina katter som i många år använt miljöpåfrestande vanlig kattsand som kommer från vulkanlera (Bentonitlera). Den kattsanden är en produkt som vållar stora problem för sophanteringen och bara läggs på hög för att den inte går att upparbeta eller återanvända på något sätt. Att den i många fall fraktats ända från Nordamerika, där den bryts i stora dagbrott, är inte heller bra för klimatet. PeeWee som däremot består av trä från svenskt skogsbruk, är luktfri och går ett lägga i kompostpåsen som kan hanteras av kommunens sopsortering som komposterbart avfall eller som brännbart. Kattens fasta avföring spolar man enkelt ner i toaletten och de träspån som eventuellt fastnat löses upp i avloppshanteringen. Genom en efterlysning i sociala medier där vi sökte någon som ville testa PeeWee föll valet på Pia i Nora, helt enkelt för att hon svarade först. Efter ett samtal med Pia hur PeeWee fungerar, så levererade jag lådor, kattströ och en tillhörande liten spade till Pias dörr. Jag instruerade Pia hur man använder PeeWee och att hon bara behöver tömma den undre lådan en gång per vecka. Det är nämligen i den undre lådan där ströet som absorberat urinen samlar sig. Och tack vare att det effektivt kapslar in urinlukten så räcker det med tömning en gång per vecka. Pia var lite bekymrad och påpekade lite snällt att hennes två katter, som bägge är fjorton år, är väldigt kräsna vad gäller just kattsand. Det är bara den bästa sanden som de accepterar så hon såg framför sig en utmaning att få dem att acceptera något som skiljer sig från det de är vana vid. Jag berättade då för henne hur hon skulle gå tillväga. Förutom den handfull strö du lägger först i underlådan så får du den första tiden helt enkelt försöka ”lura” katterna genom att blanda ut ströet i gallerlådan med den vanliga sanden de är vana vid. Och sedan successivt öka andelen strö för att till slut var helt sandfri. Beroende på katt-individ kan denna process ta olika lång tid. Så det ska bli spännande att följa Pias förmåga att få katterna att göra som hon vill i just detta fall. - Ja, jag ska göra ett ordentligt försök, för jag som deras matte vet att det är bra för miljön, vilket jag tror de själva struntar i, om jag ska vara ärlig. De vill bara att det ska var så rent som möjligt i kattlådan. Men jag kommer inte ge mig i första taget, säger Pia, samtidigt som hon bär in lådan i huset. Innan vi skildes åt enades vi om att träffas snart igen för att se hur det gått. Och då kommer nästa del i följetongen. Fortsättning följer…

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Vi följer Pias katter och PeeWees ekologiska kattströ

2017-10-17
PeeWee ekologiskt kattströ & smart kattlåda
Svenska PeeWee kattströ är ett ekologiskt och miljövänligt kattströ som har funnits ett tag på marknaden och vi på Klimatsmart.se tycker att kombinationen ekologiskt och närproducerat är kanon.

Därför ville vi följa en kattägare som ska introducera detta för sina katter som i många år använt miljöpåfrestande vanlig kattsand som kommer från vulkanlera (Bentonitlera). Den kattsanden är en produkt som vållar stora problem för sophanteringen och bara läggs på hög för att den inte går att upparbeta eller återanvända på något sätt. Att den i många fall fraktats ända från Nordamerika, där den bryts i stora dagbrott, är inte heller bra för klimatet.

PeeWee som däremot består av trä från svenskt skogsbruk, är luktfri och går ett lägga i kompostpåsen som kan hanteras av kommunens sopsortering som komposterbart avfall eller som brännbart.

Kattens fasta avföring spolar man enkelt ner i toaletten och de träspån som eventuellt fastnat löses upp i avloppshanteringen.

Genom en efterlysning i sociala medier där vi sökte någon som ville testa PeeWee föll valet på Pia i Nora, helt enkelt för att hon svarade först. Efter ett samtal med Pia hur PeeWee fungerar, så levererade jag lådor, kattströ och en tillhörande liten spade till Pias dörr.

Jag instruerade Pia hur man använder PeeWee och att hon bara behöver tömma den undre lådan en gång per vecka. Det är nämligen i den undre lådan där ströet som absorberat urinen samlar sig. Och tack vare att det effektivt kapslar in urinlukten så räcker det med tömning en gång per vecka.

Pia var lite bekymrad och påpekade lite snällt att hennes två katter, som bägge är fjorton år, är väldigt kräsna vad gäller just kattsand. Det är bara den bästa sanden som de accepterar så hon såg framför sig en utmaning att få dem att acceptera något som skiljer sig från det de är vana vid.
Jag berättade då för henne hur hon skulle gå tillväga.

Förutom den handfull strö du lägger först i underlådan så får du den första tiden helt enkelt försöka ”lura” katterna genom att blanda ut ströet i gallerlådan med den vanliga sanden de är vana vid. Och sedan successivt öka andelen strö för att till slut var helt sandfri. Beroende på katt-individ kan denna process ta olika lång tid.

Så det ska bli spännande att följa Pias förmåga att få katterna att göra som hon vill i just detta fall.

- Ja, jag ska göra ett ordentligt försök, för jag som deras matte vet att det är bra för miljön, vilket jag tror de själva struntar i, om jag ska vara ärlig. De vill bara att det ska var så rent som möjligt i kattlådan.

Men jag kommer inte ge mig i första taget, säger Pia, samtidigt som hon bär in lådan i huset.

Innan vi skildes åt enades vi om att träffas snart igen för att se hur det gått.
Och då kommer nästa del i följetongen.

Fortsättning följer…
Foto: Jonas Jernberg

Senaste nyheter