Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Vedugnslagad lunch på Gunnebo

https://www.klimatsmart.se/images/news/lunch250x333.jpg

Gunnebo Slott och Trädgårdar serverar lunch varje dag där menyerna är komponerad utifrån att säsongens ekologiska grönsaker får vara huvudkomponenten och köttet eller fisken får vara tillbehöret. Detta för att förstärka råvarans kvalitet och måltidens helhet. Patrik Sewerin, kökschef på Gunnebo kaffehus och krog, presenterar nu ett nytt upplägg där man använder vedugnen i matlagningen; - Vi eldar upp vår vedugn ett dygn innan med björkved från Gunnebos marker. På morgonen bakar bageriet dagens bröd i eftervärmen. När det är klart tänder vi upp en ny eld som vi låter brinna 30- 40 minuter. Sedan knuffar vi undan den brinnande/glödande veden ut på kanterna för att ge plats till de råvaror som vi tillagar i vedugnen. När vi ställer in det vi skall tillaga är ugnen ca 220-250c varm. Detta kräver en ständig tillsyn av det som sker. Råvarorna måste byta plats med varandra eftersom värmefördelningen ser lite olika ut beroende på var öppningen och glöden ligger. - Samtidigt öser vi råvarorna vilket medför en temperaturutjämning och skapar en helt unik smak. Ibland slänger vi även i hö, enris eller örter för att styra smakerna åt olika riktningar. Råvarorna vi jobbar med är sådana som kräver lång tillagningstid t.ex rotfrukter av olika slag och icke ädla köttdetaljer såsom bog, fläsksida och hel kyckling. Varför vi gör detta är mycket på grund av smaken men även för att få jobba så jordnära med vårt hantverk. Gunnebo kaffehus och krog har öppet varje dag kl. 11.00-16.00 och blev 2012 licensierade som KRAV-märkt restaurang till 90 procent. Vedugnslagad lunch kommer att serveras varje fredag.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Vedugnslagad lunch på Gunnebo

2013-03-14
Gunnebo Slott och Trädgårdar serverar lunch varje dag där menyerna är komponerad utifrån att säsongens ekologiska grönsaker får vara huvudkomponenten och köttet eller fisken får vara tillbehöret. Detta för att förstärka råvarans kvalitet och måltidens helhet.

Patrik Sewerin, kökschef på Gunnebo kaffehus och krog, presenterar nu ett nytt upplägg där man använder vedugnen i matlagningen;

- Vi eldar upp vår vedugn ett dygn innan med björkved från Gunnebos marker. På morgonen bakar bageriet dagens bröd i eftervärmen. När det är klart tänder vi upp en ny eld som vi låter brinna 30- 40 minuter. Sedan knuffar vi undan den brinnande/glödande veden ut på kanterna för att ge plats till de råvaror som vi tillagar i vedugnen. När vi ställer in det vi skall tillaga är ugnen ca 220-250c varm. Detta kräver en ständig tillsyn av det som sker. Råvarorna måste byta plats med varandra eftersom värmefördelningen ser lite olika ut beroende på var öppningen och glöden ligger.

- Samtidigt öser vi råvarorna vilket medför en temperaturutjämning och skapar en helt unik smak. Ibland slänger vi även i hö, enris eller örter för att styra smakerna åt olika riktningar. Råvarorna vi jobbar med är sådana som kräver lång tillagningstid t.ex rotfrukter av olika slag och icke ädla köttdetaljer såsom bog, fläsksida och hel kyckling. Varför vi gör detta är mycket på grund av smaken men även för att få jobba så jordnära med vårt hantverk.

Gunnebo kaffehus och krog har öppet varje dag kl. 11.00-16.00 och blev 2012 licensierade som KRAV-märkt restaurang till 90 procent. Vedugnslagad lunch kommer att serveras varje fredag.

Senaste nyheter