Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Världsunik drivmedelsfabrik i Piteå 9/9

https://www.klimatsmart.se/images/news/biodme220x80.jpg

BioDME är ett helt nytt förnybart och klimatneutralt drivmedel som utvinns ur den svenska skogen. Bränslet är i första hand avsett för tunga fordon. BioDME innebär stora energi- och miljömässiga fördelar, genom att växthusgasutsläppen kan reduceras med upp till 95 procent jämfört med standarddiesel. I framtiden kan upp till hälften av de tunga lastbilstransporterna i Sverige komma att köras på BioDME. Pilotanläggningen har byggts i anslutning till Smurfit Kappas pappersbruk i Piteå. Den är baserad på förgasningsteknik från Chemrec AB och syntesteknik för metanol och DME från Haldor Topsøe A/S. Volvo Lastvagnar, Preem, franska olje- och gasgiganten Total, ETC och fordonskomponentföretaget Delphi är också delaktiga i projektet. BioDME från anläggning används i flottförsök med tunga lastbilar från Volvo Lastvagnar. Operatörer av fordonen är bl a Posten Logistik, DHL och Green Cargo. I samband med invigningen kommer BioDME-projektets olika delar att presenteras och deltagarna får följa med på en rundvandring i anläggningen. Vi får följa processen från biomassa till fordon inklusive Preems distribution och tankning av fordon och Volvo Lastvagnars beskrivning av fordonstekniken. I samband med invigningen talar Norrbottens landshövding P O Eriksson, Kyriakos Maniatis, Principal Administrator, Directorate General for Energy, European Commission, Chemrecs VD Max Jönsson, Jens Perregaard, General Manager Haldor Topsøe, Smurfit Kappa Kraftliners VD och platschef Dirk Poot samt Peter Roslund, kommunalråd i Piteå. Moderator är Robert Bergman, Manager Solander Communications. För Dig som inte har möjlighet att närvara i Piteå så finns en möjlighet att bekanta sig med BioDME-projektet vid invigningen av Preems tankstation för DME i Kungens Kurva den 7 september. Se även BioDME-projektets hemsida www.biodme.eu. Anmälan skickas till: Ellen Kirkevold, Chemrec: ellen.kirkevold@chemrec.se, 08-440 40 51, senast den 6 september. Tid och plats: 9 september, kl. 9.00, Industrigatan 1, Piteå. Agenda 09.00 Välkomsthälsning vid anläggningen 09.10 Invigningsceremoni 9.30 Rundvandring i grupp i anläggningen med presentation av BioDME-projektet 11.30 Busstransport till lunchrestaurangen 11.45 Lunch med underhållning 13.00 Avslutning

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Världsunik drivmedelsfabrik i Piteå 9/9

2010-09-09
BioDME är ett helt nytt förnybart och klimatneutralt drivmedel som utvinns ur den svenska skogen. Bränslet är i första hand avsett för tunga fordon. BioDME innebär stora energi- och miljömässiga fördelar, genom att växthusgasutsläppen kan reduceras med upp till 95 procent jämfört med standarddiesel.

I framtiden kan upp till hälften av de tunga lastbilstransporterna i Sverige komma att köras på BioDME.

Pilotanläggningen har byggts i anslutning till Smurfit Kappas pappersbruk i Piteå. Den är baserad på förgasningsteknik från Chemrec AB och syntesteknik för metanol och DME från Haldor Topsøe A/S. Volvo Lastvagnar, Preem, franska olje- och gasgiganten Total, ETC och fordonskomponentföretaget Delphi är också delaktiga i projektet. BioDME från anläggning används i flottförsök med tunga lastbilar från Volvo Lastvagnar. Operatörer av fordonen är bl a Posten Logistik, DHL och Green Cargo.

I samband med invigningen kommer BioDME-projektets olika delar att presenteras och deltagarna får följa med på en rundvandring i anläggningen. Vi får följa processen från biomassa till fordon inklusive Preems distribution och tankning av fordon och Volvo Lastvagnars beskrivning av fordonstekniken.

I samband med invigningen talar Norrbottens landshövding P O Eriksson, Kyriakos Maniatis, Principal Administrator, Directorate General for Energy, European Commission, Chemrecs VD Max Jönsson, Jens Perregaard, General Manager Haldor Topsøe, Smurfit Kappa Kraftliners VD och platschef Dirk Poot samt Peter Roslund, kommunalråd i Piteå. Moderator är Robert Bergman, Manager Solander Communications.

För Dig som inte har möjlighet att närvara i Piteå så finns en möjlighet att bekanta sig med BioDME-projektet vid invigningen av Preems tankstation för DME i Kungens Kurva den 7 september. Se även BioDME-projektets hemsida www.biodme.eu.

Anmälan skickas till: Ellen Kirkevold, Chemrec: ellen.kirkevold@chemrec.se, 08-440 40 51, senast den 6 september.

Tid och plats: 9 september, kl. 9.00, Industrigatan 1, Piteå.

Agenda

09.00 Välkomsthälsning vid anläggningen

09.10 Invigningsceremoni

9.30 Rundvandring i grupp i anläggningen med presentation av BioDME-projektet

11.30 Busstransport till lunchrestaurangen

11.45 Lunch med underhållning

13.00 Avslutning

Senaste nyheter