Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Världens första talldieselfabrik invigd

https://www.klimatsmart.se/images/news/energinytt244x89ab.jpg

Solen log när SunPines talldieselfabrik i Piteå invigdes. Kanske var det moder naturs sätt att tacka för anläggningen som ska producera 100 miljoner liter miljövänligt fordonsbränsle varje år. - SunPine är ett lysande exempel på vad som åstadkommas när kloka huvuden från olika branscher slår sig samman, sade Peter Roslund, S, kommunalråd i Piteå, i sitt invigningstal. Intresset för invingingen var stort. Drygt ett hundratal gäster var närvarande, däribland representanter för ägarna; Kiram, Preem, Södra och Sveaskog. - Det som händer i Piteå märks på andra håll. Inte minst i Bryssel, hälsade Lena Ek, C, EU-parlamentariker, som skulle ha varit på plats som invigningstalare men hon fick tyvärr förhinder på grund av sjukdom. Hennes roll övergick då till Peter Roslund. - Jag tackar för förtroendet, sade Roslund och drog en kort historik över energisatsningarna i Piteå som börjar ge god och riklig skörd. - När vi startade Energitekniskt Centrum, ETC, för 21 år sedan trodde nog ingen att vi i dag skulle inviga en talldieselfabrik. Men genom en utvecklingsbenägen skogsindustri och byggandet av bioenergi-klustret på Solander Science Park har vi nått framgång. SunPine är frukten av ett samarbete mellan entreprenörer, innvatörer, skogsbolag och oljebolag. Efter den kalla och snörika vintern har en del börjat tvivla på globala uppvärmningen. - Vädret har vi mätt i 150 år. Men de senaste tolv åren har vi i Piteå haft den kallaste dagen, den regnigaste, den varmaste plus en av de mest snörika vintrarna. Även om vi bor en en ganska stabil del av världen utan tornados och jordbävningar så går även vädret här mot ytterligheter. Roslund avslutade sitt ta med orden: - Må talloljan börja förädlas till talldiesel. Det var många hyllningstal denna dag. Vissa tyckte till och med att 17:e maj borde göras till högtidsdag i Piteå. - Klimatnyttan med talldiesel är det fina i kråksången, tyckte Lars Stigsson, innovatören, entreprenören och kemisten och mannen bakom Kiram.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Världens första talldieselfabrik invigd

2010-05-17
Solen log när SunPines talldieselfabrik i Piteå invigdes. Kanske var det moder naturs sätt att tacka för anläggningen som ska producera 100 miljoner liter miljövänligt fordonsbränsle varje år.

- SunPine är ett lysande exempel på vad som åstadkommas när kloka huvuden från olika branscher slår sig samman, sade Peter Roslund, S, kommunalråd i Piteå, i sitt invigningstal.

Intresset för invingingen var stort. Drygt ett hundratal gäster var närvarande, däribland representanter för ägarna; Kiram, Preem, Södra och Sveaskog.

- Det som händer i Piteå märks på andra håll. Inte minst i Bryssel, hälsade Lena Ek, C, EU-parlamentariker, som skulle ha varit på plats som invigningstalare men hon fick tyvärr förhinder på grund av sjukdom. Hennes roll övergick då till Peter Roslund.

- Jag tackar för förtroendet, sade Roslund och drog en kort historik över energisatsningarna i Piteå som börjar ge god och riklig skörd.

- När vi startade Energitekniskt Centrum, ETC, för 21 år sedan trodde nog ingen att vi i dag skulle inviga en talldieselfabrik. Men genom en utvecklingsbenägen skogsindustri och byggandet av bioenergi-klustret på Solander Science Park har vi nått framgång. SunPine är frukten av ett samarbete mellan entreprenörer, innvatörer, skogsbolag och oljebolag.

Efter den kalla och snörika vintern har en del börjat tvivla på globala uppvärmningen.

- Vädret har vi mätt i 150 år. Men de senaste tolv åren har vi i Piteå haft den kallaste dagen, den regnigaste, den varmaste plus en av de mest snörika vintrarna. Även om vi bor en en ganska stabil del av världen utan tornados och jordbävningar så går även vädret här mot ytterligheter. Roslund avslutade sitt ta med orden:

- Må talloljan börja förädlas till talldiesel.

Det var många hyllningstal denna dag. Vissa tyckte till och med att 17:e maj borde göras till högtidsdag i Piteå.

- Klimatnyttan med talldiesel är det fina i kråksången, tyckte Lars Stigsson, innovatören, entreprenören och kemisten och mannen bakom Kiram.

Senaste nyheter