Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Utveckling av biometan i Göteborg

https://www.klimatsmart.se/images/news/goteborgenergi160x25.jpg

EU-kommissionen har efter statsstödsprövning godkänt det beloppsmässigt största forsknings- och utvecklingsstödet sedan Sverige gick med i EU. GoBiGas-projektet är en stor satsning på produktion av förnybar metan genom termisk förgasning av biobränsle och spill från skogsbruket. Kommissionens beslut innebär att GoBiGas-projektet beviljas ett ekonomiskt stöd av Energimyndigheten på 222 miljoner. – Kommersialiseringen av förgasningsteknik och i synnerhet förgasning för produktion av metan får nu chansen att ta ett nytt steg i utvecklingen, säger Anders Lewald, enhetschef vid Energimyndigheten. Förgasningsanläggningen är planerad att byggas i två etapper, där etapp ett är tänkt att tas i drift i slutet av 2012 och den andra är planerad att genomföras efter utvärdering av den första etappen. Projektet drivs i samarbete mellan Göteborg Energi och E.ON. – Vi måste både rädda klimatet och fortsatt kunna transportera oss. Att Sverige satsar på utveckling av andra generationens biodrivmedel är därför oerhört viktigt. Det bidrar till att minska transportsektorns klimatpåverkan, säger näringsminister Maud Olofsson i ett pressmeddelande från Näringsdepartementet. GoBiGas är det andra projektet inom den utlysning om andra generationens biodrivmedel och annan energiteknik som Energimyndigheten genomförde under slutet av 2008 och början av 2009, som nu får möjlighet att sätta igång. Volvo Personvagnars utveckling av ett elfordon, C30 BEV, är det första projektet som kommit igång. De projekt som fortfarande genomgår en statsstödsprövning är: Chemrec AB:s projekt om utvinning av biodrivmedel ur svartlut, Södra Cell AB:s projekt om en fullskaledemonstration av LignoBoost, samt Seabased Industry AB:s projekt för demonstration av en fullskalig vågkraftsanläggning i drift. För ytterligare information, kontakta: Anders Lewald, enhetschef Energimyndigheten, 016-544 20 60 Johnny Kjellström, ämnesråd Näringsdepartementet, 08-405 25 49

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Utveckling av biometan i Göteborg

2010-12-16
EU-kommissionen har efter statsstödsprövning godkänt det beloppsmässigt största forsknings- och utvecklingsstödet sedan Sverige gick med i EU.

GoBiGas-projektet är en stor satsning på produktion av förnybar metan genom termisk förgasning av biobränsle och spill från skogsbruket. Kommissionens beslut innebär att GoBiGas-projektet beviljas ett ekonomiskt stöd av Energimyndigheten på 222 miljoner.

– Kommersialiseringen av förgasningsteknik och i synnerhet förgasning för produktion av metan får nu chansen att ta ett nytt steg i utvecklingen, säger Anders Lewald, enhetschef vid Energimyndigheten.

Förgasningsanläggningen är planerad att byggas i två etapper, där etapp ett är tänkt att tas i drift i slutet av 2012 och den andra är planerad att genomföras efter utvärdering av den första etappen. Projektet drivs i samarbete mellan Göteborg Energi och E.ON.

– Vi måste både rädda klimatet och fortsatt kunna transportera oss. Att Sverige satsar på utveckling av andra generationens biodrivmedel är därför oerhört viktigt. Det bidrar till att minska transportsektorns klimatpåverkan, säger näringsminister Maud Olofsson i ett pressmeddelande från Näringsdepartementet.

GoBiGas är det andra projektet inom den utlysning om andra generationens biodrivmedel och annan energiteknik som Energimyndigheten genomförde under slutet av 2008 och början av 2009, som nu får möjlighet att sätta igång. Volvo Personvagnars utveckling av ett elfordon, C30 BEV, är det första projektet som kommit igång. De projekt som fortfarande genomgår en statsstödsprövning är:

Chemrec AB:s projekt om utvinning av biodrivmedel ur svartlut,
Södra Cell AB:s projekt om en fullskaledemonstration av LignoBoost, samt
Seabased Industry AB:s projekt för demonstration av en fullskalig vågkraftsanläggning i drift.

För ytterligare information, kontakta:
Anders Lewald, enhetschef Energimyndigheten, 016-544 20 60
Johnny Kjellström, ämnesråd Näringsdepartementet, 08-405 25 49

Senaste nyheter