Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Uthållig kommun i Örebro 8-9 november

https://www.klimatsmart.se/images/news/uthalligkommun250x183.jpg

Den 8-9 november håller Energimyndighetens program Uthållig kommun sitt tredje nationella arbetsmöte. 350 personer, både tjänstemän och politiker från mer än en femtedel av Sveriges kommuner, träffas på Conventum/Medborgarhuset i Örebro för två dagars inspiration och erfarenhetsutbyte om lokala och regionala energifrågor. Uthållig kommun 2008-2011 är ett samarbete mellan Energimyndigheten och mer än en femtedel av landets kommuner. Programmet utgår från den medverkande kommunens egna ambitioner att göra det lokala samhället mer uthålligt. Inom Uthållig kommun bidrar Energimyndigheten med kunskap, information, nätverk och forskning för att underlätta andra pågående aktiviteter och processer inom kommunernas energi- och klimatarbete. – Örebro har varit mycket framstående inom energi- och klimatområdet de senaste åren, så det är trevligt att få möjligheten att ha mötet här, säger Maria Steinbach Lindgren, chef för enheten Uthållig kommun på Energimyndigheten. Under de två dagarna arrangeras seminarier inom programmets olika temaområden. I seminariet Fysisk planering talar bland annat Moa Tunström, tidigare forskare på Örebro universitet, om den traditionella staden som ideal medan den moderna staden lyfts fram som ett problem. Petter Arneback, från Örebro kommun, talar om hur de arbetar med energieffektiviseringsstödet i seminariet Energieffektivisering i fastigheter. Gabriella Blomgren (mp), kommunalråd i Örebro, talar i samband med konferensens inledning. – Förutom en ambitiös klimatplan, som visar hur Örebro ska minska utsläppen med 40 procent per invånare fram till år 2020, håller kommunen även på med ett stort energieffektiviseringsprogram för cirka 600 av kommunens fastigheter, säger Maria Steinbach Lindgren. Utöver seminarierna hålls också en forskarkonferens, där forskare som på olika sätt studerar kommuner, städer och regioner berättar om pågående forskningsprojekt. Forskningskonferensen är ett samarrangemang mellan Energimyndigheten, Forskningsrådet Formas, Naturvårdsverket, Trafikverket och Riksantikvarieämbetet. I en utställningsdel i samband med det nationella arbetsmötet finns personal från Energimyndigheten, Naturvårdsverket, Delegationen för hållbara städer samt Sveriges kommuner och landsting/UFOS på plats för att svara på frågor och samtala med konferensens deltagare. Det nationella arbetsmötet börjar kl 10.30 den 8 november och avslutas kl 15.00 den 9 november. Mer information på www.energimyndigheten.se/uthalligkommun. För mer information, kontakta: Mila Hamberg, projektledare Uthållig kommuns nationella arbetsmöte 2010, 016-544 21 39 Maria Steinbach Lindgren, chef för enheten Uthållig kommun på Energimyndigheten, 016-544 22 24

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Uthållig kommun i Örebro 8-9 november

2010-11-08
Den 8-9 november håller Energimyndighetens program Uthållig kommun sitt tredje nationella arbetsmöte. 350 personer, både tjänstemän och politiker från mer än en femtedel av Sveriges kommuner, träffas på Conventum/Medborgarhuset i Örebro för två dagars inspiration och erfarenhetsutbyte om lokala och regionala energifrågor.

Uthållig kommun 2008-2011 är ett samarbete mellan Energimyndigheten och mer än en femtedel av landets kommuner. Programmet utgår från den medverkande kommunens egna ambitioner att göra det lokala samhället mer uthålligt. Inom Uthållig kommun bidrar Energimyndigheten med kunskap, information, nätverk och forskning för att underlätta andra pågående aktiviteter och processer inom kommunernas energi- och klimatarbete.

– Örebro har varit mycket framstående inom energi- och klimatområdet de senaste åren, så det är trevligt att få möjligheten att ha mötet här, säger Maria Steinbach Lindgren, chef för enheten Uthållig kommun på Energimyndigheten.

Under de två dagarna arrangeras seminarier inom programmets olika temaområden. I seminariet Fysisk planering talar bland annat Moa Tunström, tidigare forskare på Örebro universitet, om den traditionella staden som ideal medan den moderna staden lyfts fram som ett problem. Petter Arneback, från Örebro kommun, talar om hur de arbetar med energieffektiviseringsstödet i seminariet Energieffektivisering i fastigheter. Gabriella Blomgren (mp), kommunalråd i Örebro, talar i samband med konferensens inledning.

– Förutom en ambitiös klimatplan, som visar hur Örebro ska minska utsläppen med 40 procent per invånare fram till år 2020, håller kommunen även på med ett stort energieffektiviseringsprogram för cirka 600 av kommunens fastigheter, säger Maria Steinbach Lindgren.

Utöver seminarierna hålls också en forskarkonferens, där forskare som på olika sätt studerar kommuner, städer och regioner berättar om pågående forskningsprojekt. Forskningskonferensen är ett samarrangemang mellan Energimyndigheten, Forskningsrådet Formas, Naturvårdsverket, Trafikverket och Riksantikvarieämbetet.

I en utställningsdel i samband med det nationella arbetsmötet finns personal från Energimyndigheten, Naturvårdsverket, Delegationen för hållbara städer samt Sveriges kommuner och landsting/UFOS på plats för att svara på frågor och samtala med konferensens deltagare.

Det nationella arbetsmötet börjar kl 10.30 den 8 november och avslutas kl 15.00 den 9 november. Mer information på www.energimyndigheten.se/uthalligkommun.

För mer information, kontakta:
Mila Hamberg, projektledare Uthållig kommuns nationella arbetsmöte 2010, 016-544 21 39
Maria Steinbach Lindgren, chef för enheten Uthållig kommun på Energimyndigheten, 016-544 22 24
Foto: Energimyndigheten

Senaste nyheter