Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Upptäck, lär och njut under Ekorundan

https://www.klimatsmart.se/images/news/ekobonden114x47.gif

Äntligen är det dags för Ekorundan igen! Den 1-2 september bjuder ekologiska bönder runt om i Skåne in allmänheten för att uppleva deras gårdar. På den ekologiska gården står det naturliga kretsloppet och biologiska mångfalden i centrum, vilket ger en fest för alla sinnen: genuina dofter och smaker, surret från insekter och en brokig blomsterprakt som vanligtvis inte får plats på de konventionella odlingarna. Under Ekorundans två dagar bjuds besökaren på spännande utflykter med guidade vandringar, odlartips, självplock, tävlingar, traktoråk och djurklappning - och naturligtvis massor av reko mat att njuta av! Varje gård har egna program, men gemensamt för alla är möjligheten att köpa fika samt programpunkten ”Bonden berättar” kl 11 och 14, där gårdens ägare delar med sig av sina kunskaper runt det ekologiska lantbruket. I år deltar 12 gårdar, från Båstad i norr till Vellinge i syd. Bland tidigare deltagare återfinns Bjäre Rödkulla, Djurgården, Johan Widing, Mossagården, Nöbbelöv, Skea gård, Vallingsdal, Vidablick och Almarkaröd. Ett av årets nytillskott heter Ängavallens Gård och drivs av Rolf Axel Nordströms familj. Här ryms mycket mer än bara odlingar och djuruppfödning – familjen driver även ett eget slakteri, mejeri, bageri, butik och gårdshotell. Det finns chans för besökaren att uppleva örtgården, köpa gårdens egna produkter, klappa rödkullekor, skogsfår och linderödsgrisar och avnjuta en måltid i deras prisbelönta ekorestaurang! Kullasparris är en annan debuterande gård i Ekorundansammanhang. Beläget i Hässlebo på natursköna Kullahalvön, drivs den av Åsa och Johan Sjöblom, som länge letade efter det perfekta stället för att starta sin ekologiska sparrisodling. Under Ekorundan kommer de att bjuda på provsmakning av sparrissoppa, sparrisguidning, provsittning av lilla röda traktorn och försäljning av saft och bullar. Dessutom återkommer i år "Rävarna i Råby", Disa och Tommy från Råby Biogrönt. Paret driver sedan 30 år en småskalig ekologisk frilandsodling i Hörby, men kommer inom det närmsta året att förlora marken de arrenderat. Det här har uppmärksammats genom dokumentärfilmen Rävarna i Råby, som även kommer att visas under Ekorundan, med odlingsnätverket Mykorrhiza på plats för en diskussion med besökarna. Välkommen ut i det grönskande Skåne och upplev Ekorundan 2012!

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Upptäck, lär och njut under Ekorundan

2012-08-28
Äntligen är det dags för Ekorundan igen! Den 1-2 september bjuder ekologiska bönder runt om i Skåne in allmänheten för att uppleva deras gårdar. På den ekologiska gården står det naturliga kretsloppet och biologiska mångfalden i centrum, vilket ger en fest för alla sinnen: genuina dofter och smaker, surret från insekter och en brokig blomsterprakt som vanligtvis inte får plats på de konventionella odlingarna.

Under Ekorundans två dagar bjuds besökaren på spännande utflykter med guidade vandringar, odlartips, självplock, tävlingar, traktoråk och djurklappning - och naturligtvis massor av reko mat att njuta av! Varje gård har egna program, men gemensamt för alla är möjligheten att köpa fika samt programpunkten ”Bonden berättar” kl 11 och 14, där gårdens ägare delar med sig av sina kunskaper runt det ekologiska lantbruket.

I år deltar 12 gårdar, från Båstad i norr till Vellinge i syd. Bland tidigare deltagare återfinns Bjäre Rödkulla, Djurgården, Johan Widing, Mossagården, Nöbbelöv, Skea gård, Vallingsdal, Vidablick och Almarkaröd. Ett av årets nytillskott heter Ängavallens Gård och drivs av Rolf Axel Nordströms familj.

Här ryms mycket mer än bara odlingar och djuruppfödning – familjen driver även ett eget slakteri, mejeri, bageri, butik och gårdshotell. Det finns chans för besökaren att uppleva örtgården, köpa gårdens egna produkter, klappa rödkullekor, skogsfår och linderödsgrisar och avnjuta en måltid i deras prisbelönta ekorestaurang!

Kullasparris är en annan debuterande gård i Ekorundansammanhang. Beläget i Hässlebo på natursköna Kullahalvön, drivs den av Åsa och Johan Sjöblom, som länge letade efter det perfekta stället för att starta sin ekologiska sparrisodling. Under Ekorundan kommer de att bjuda på provsmakning av sparrissoppa, sparrisguidning, provsittning av lilla röda traktorn och försäljning av saft och bullar.

Dessutom återkommer i år "Rävarna i Råby", Disa och Tommy från Råby Biogrönt. Paret driver sedan 30 år en småskalig ekologisk frilandsodling i Hörby, men kommer inom det närmsta året att förlora marken de arrenderat. Det här har uppmärksammats genom dokumentärfilmen Rävarna i Råby, som även kommer att visas under Ekorundan, med odlingsnätverket Mykorrhiza på plats för en diskussion med besökarna.

Välkommen ut i det grönskande Skåne och upplev Ekorundan 2012!

Program och deltagande gårdar: www.ekobonden.se/index.php

Årets broschyr: ekobonden.se/index.php

För mer information, kontakta:
Ebba-Maria Olson, ordförande, 046-859 71, 070-32 855 44, info@ekobonden.se.
Källa: Ekorundan

Senaste nyheter