Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Umeå Energi i paneldiskussion 1 sept

https://www.klimatsmart.se/images/news/umeaenergihenrikbristav168x250.jpg

Umeå Energis miljöchef Henrik Bristav deltar i en paneldiskussion om en ny strategi för miljöteknik tillsammans med bland annat tre ministrar i Stockholm den 1 september 2011. Den främsta anledningen är Umeå Energis medverkan i det så kallade algprojektet – ett av 13 projekt i Sverige som regeringen valt att uppmärksamma. Regeringen lanserar en ny strategi för att skapa goda förutsättningar för export av svensk miljöteknik. När man inför lanseringen den 1 september sökte goda exempel inom svensk miljöteknik valde man ut 13 särskilt intressanta projekt. Ett av dem är algprojektet, som leds av doktor Francesco Gentili vid SLU i samarbete med bland annat Umeå Energi. – En medveten strategi för miljöteknik är mycket positivt, säger Henrik Bristav, miljöchef på Umeå Energi. Vi måste dela med oss av våra kunskaper för en ännu snabbare och bättre utveckling. Att man uppmärksammar algprojektet är extra roligt – utvecklingsmöjligheterna är enorma. Algprojektet använder en svensk teknik för odling av mikroalger i kommunalt och industriellt spillvatten under tillförsel av rökgaser. Miljönyttan finns på flera plan: spillvattnet renas från näringsämnen som kväve och fosfor, koldioxid från rökgaserna fixeras och biomassa lämplig för att tillverka till exempel biodrivmedel bildas. En försöksanläggning har sedan 2007 drivits på taket till Dåva kraftvärmeverk strax norr om Umeå. Nu byggs en större anläggning på samma område, för att utvidga forskningen. Möjligheterna är stora. – Den teknik vi använder i algprojektet lämpar sig på många sätt extra bra för utvecklingsländer. Odlingsklimatet är ofta mycket gott. Ett produktionssystem är billigt och enkelt att anlägga samtidigt som tekniken löser flera problem. Man renar vatten och rökgaser och får en slutprodukt av biomassa som kan användas till bioetanol och biodiesel men även som gödningsmedel, fiskmat eller djurfoder, berättar Francesco Gentili. För mer information, kontakta: Henrik Bristav, miljöchef Umeå Energi, 070-622 71 83 Jessica Larsson Svanlund Umeå Energi, 070-388 38 80.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Umeå Energi i paneldiskussion 1 sept

2011-08-31
Henrik Bristav, miljöchef
på Umeå Energi.
Umeå Energis miljöchef Henrik Bristav deltar i en paneldiskussion om en ny strategi för miljöteknik tillsammans med bland annat tre ministrar i Stockholm den 1 september 2011. Den främsta anledningen är Umeå Energis medverkan i det så kallade algprojektet – ett av 13 projekt i Sverige som regeringen valt att uppmärksamma.

Regeringen lanserar en ny strategi för att skapa goda förutsättningar för export av svensk miljöteknik. När man inför lanseringen den 1 september sökte goda exempel inom svensk miljöteknik valde man ut 13 särskilt intressanta projekt. Ett av dem är algprojektet, som leds av doktor Francesco Gentili vid SLU i samarbete med bland annat Umeå Energi.

– En medveten strategi för miljöteknik är mycket positivt, säger Henrik Bristav, miljöchef på Umeå Energi. Vi måste dela med oss av våra kunskaper för en ännu snabbare och bättre utveckling. Att man uppmärksammar algprojektet är extra roligt – utvecklingsmöjligheterna är enorma.

Algprojektet använder en svensk teknik för odling av mikroalger i kommunalt och industriellt spillvatten under tillförsel av rökgaser. Miljönyttan finns på flera plan: spillvattnet renas från näringsämnen som kväve och fosfor, koldioxid från rökgaserna fixeras och biomassa lämplig för att tillverka till exempel biodrivmedel bildas. En försöksanläggning har sedan 2007 drivits på taket till Dåva kraftvärmeverk strax norr om Umeå. Nu byggs en större anläggning på samma område, för att utvidga forskningen. Möjligheterna är stora.

– Den teknik vi använder i algprojektet lämpar sig på många sätt extra bra för utvecklingsländer. Odlingsklimatet är ofta mycket gott. Ett produktionssystem är billigt och enkelt att anlägga samtidigt som tekniken löser flera problem. Man renar vatten och rökgaser och får en slutprodukt av biomassa som kan användas till bioetanol och biodiesel men även som gödningsmedel, fiskmat eller djurfoder, berättar Francesco Gentili.

För mer information, kontakta:
Henrik Bristav, miljöchef Umeå Energi, 070-622 71 83
Jessica Larsson Svanlund Umeå Energi, 070-388 38 80.
Källa: Umeå Energi

Senaste nyheter