Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Polen förbjuder fosfater i tvättmedel

https://www.klimatsmart.se/images/news/wwf_logo__250x332.gif

Efter år av kampanjer från WWF och andra organisationer har Polen beslutat att förbjuda användningen av fosfater i tvättmedel. Polens fosfatförbud träder i kraft år 2014 och är ett genombrott för arbetet mot övergödning i Polen. Fosfater bidrar till övergödningen av sjöar och hav och bidrar med mellan 9 och 24 procent av fosfortillförseln till Östersjön. Polen är det land som har de största utsläppen av fosfor till Östersjön. - Beslutet är glädjande. Även i Lettland är ett förbud på väg, säger Lennart Gladh, övergödningsexpert på Världsnaturfonden WWF som har jobbat hårt med producenterna för att nå denna framgång. WWF har under flera år arbetat tillsammans med tillverkare av disk- och tvättmedel. Efter ett starkt motstånd i början, har fler och fler tillverkare bytt ut fosfaterna mot mer miljövänliga alternativ. I Sverige är fosfater i tvättmedel förbjudna sedan 2008 och kommer att förbjudas i diskmedel 2011. Just nu diskuteras ett fosfatförbud inom hela EU. Flera länder, däribland Polen, har länge varit motståndare till ett fosfatförbud. I juni 2008, efter en kampanj från WWF i Polen, gjorde en av de större tvättmedelstillverkarna, Procter & Gamble, helt om och beslutade avveckla fosfaterna i sina produkter. - Många har arbetat för att påverka fosfatanvändningen, säger Pawel Sredzinski som har arbetat med frågan på WWF Polen. Inom WWF gick vi en annan väg när vi valde att först få industrin på vår sida. Med industrin i ryggen har vi nu lyckats få ett politiskt beslut om avveckling. Det är en stor seger för Östersjön, men vi måste också följa upp om den polska regeringen står fast vi sina utfästelser. Fosfater har länge använts som avhärdare i tvätt- och diskmedel, ofta i så höga koncentrationer som 30-40 procent. Fosfater innehåller fosfor som är den största bidragande orsaken till sommarens algblomningar. Varje kilo fosfor som når havet kan producera 500 kilo alger. Flera studier har visat att ett fosfatförbud är det enklaste, snabbaste och mest kostnadseffektiva sätt att minska miljöbelastningen på Östersjön. För frågor, kontakta: Lennart Gladh, övergödningsexpert, WWF,070-221 03 67

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Polen förbjuder fosfater i tvättmedel

2009-09-09
Efter år av kampanjer från WWF och andra organisationer har Polen beslutat att förbjuda användningen av fosfater i tvättmedel. Polens fosfatförbud träder i kraft år 2014 och är ett genombrott för arbetet mot övergödning i Polen.

Fosfater bidrar till övergödningen av sjöar och hav och bidrar med mellan 9 och 24 procent av fosfortillförseln till Östersjön. Polen är det land som har de största utsläppen av fosfor till Östersjön.

- Beslutet är glädjande. Även i Lettland är ett förbud på väg, säger Lennart Gladh, övergödningsexpert på Världsnaturfonden WWF som har jobbat hårt med producenterna för att nå denna framgång.

WWF har under flera år arbetat tillsammans med tillverkare av disk- och tvättmedel. Efter ett starkt motstånd i början, har fler och fler tillverkare bytt ut fosfaterna mot mer miljövänliga alternativ. I Sverige är fosfater i tvättmedel förbjudna sedan 2008 och kommer att förbjudas i diskmedel 2011. Just nu diskuteras ett fosfatförbud inom hela EU.

Flera länder, däribland Polen, har länge varit motståndare till ett fosfatförbud. I juni 2008, efter en kampanj från WWF i Polen, gjorde en av de större tvättmedelstillverkarna, Procter & Gamble, helt om och beslutade avveckla fosfaterna i sina produkter.

- Många har arbetat för att påverka fosfatanvändningen, säger Pawel Sredzinski som har arbetat med frågan på WWF Polen. Inom WWF gick vi en annan väg när vi valde att först få industrin på vår sida. Med industrin i ryggen har vi nu lyckats få ett politiskt beslut om avveckling. Det är en stor seger för Östersjön, men vi måste också följa upp om den polska regeringen står fast vi sina utfästelser.

Fosfater har länge använts som avhärdare i tvätt- och diskmedel, ofta i så höga koncentrationer som 30-40 procent. Fosfater innehåller fosfor som är den största bidragande orsaken till sommarens algblomningar. Varje kilo fosfor som når havet kan producera 500 kilo alger. Flera studier har visat att ett fosfatförbud är det enklaste, snabbaste och mest kostnadseffektiva sätt att minska miljöbelastningen på Östersjön.

För frågor, kontakta: Lennart Gladh, övergödningsexpert, WWF,070-221 03 67

Senaste nyheter