Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Klimatsäkert diskande

https://www.klimatsmart.se/images/news/saklartmaskindisk250x281.jpg

Orden klimatsäker, klimatneutral, klimatkompenserad dyker upp allt oftare. Det är lite av en djungel. Den korta förklaringen är att det finns ett stigande antal produkter, tjänster och t.o.m. hela företag som har gjort ett gediget (som oftast) arbete med att kartlägga den klimatpåverkan som produkten, tjänsten eller hela företaget har. För produkter och tjänster talar man om s.k. livscykelanalyser. Därnäst kompenserar företaget för den beräknade klimatpåverkan på olika sätt, som exempelvis trädplantering, utsläppsrätter eller olika klimatprojekt, vilket vi kommer att ta upp senare. Oavsett vad man tycker om de olika metoderna att kompensera för produkternas klimatpåverkan, så tycker jag att det är häftigt att se att det sakta men säkert växer fram ett större och större urval av produkter och tjänster, som har tagit höjd för (och kompenserat för) produktens klimatpåverkan! Naturligtvis är det inte det bästa för miljön om vi ökar konsumtionen av de största klimatbovarna bara för att de är klimatkompenserade. Men om det inte handlar om rena klimatbovar, så ger företagens klimatkompensation oss möjlighet för att göra bättre och enklare val än tidigare. Ett sådan produkt som vi använder just nu är ”klimatsäkrat” maskindiskmedel från Såklart, som är Willys egna varumärke. Produkten i sig är redan godkänd av både Svanen och Astma och Allergi Förbundet, vilket vi tar som ett gott tecken, även om man blir lite (eller mycket) konfunderad när stort sett alla maskindiskmedel på marknaden är märkta med antingen Svanen eller Bra Miljöval. Kan det verkligen stämma att alla dessa produkter är bra för miljön? Själv är jag tveksam men det får vi ta upp i ett annat blogginlägg. Har du hittat några bra klimatsäkrade, klimatneutrala eller klimatkompenserade produkter/tjänster som du vill tipsa oss om? Hör gärna av dig. Jens Ljunggren Ekosvensson.se Ekosvensson är ett projekt som utforskar och inspirerar kring hur man som en helt vanlig familj i ett helt vanligt hus kan leva mer miljövänligt och klimatsmart. Läs mer på www.ekosvensson.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Klimatsäkert diskande

2011-10-06
Orden klimatsäker, klimatneutral, klimatkompenserad dyker upp allt oftare.

Det är lite av en djungel. Den korta förklaringen är att det finns ett stigande antal produkter, tjänster och t.o.m. hela företag som har gjort ett gediget (som oftast) arbete med att kartlägga den klimatpåverkan som produkten, tjänsten eller hela företaget har. För produkter och tjänster talar man om s.k. livscykelanalyser. Därnäst kompenserar företaget för den beräknade klimatpåverkan på olika sätt, som exempelvis trädplantering, utsläppsrätter eller olika klimatprojekt, vilket vi kommer att ta upp senare.

Oavsett vad man tycker om de olika metoderna att kompensera för produkternas klimatpåverkan, så tycker jag att det är häftigt att se att det sakta men säkert växer fram ett större och större urval av produkter och tjänster, som har tagit höjd för (och kompenserat för) produktens klimatpåverkan!

Naturligtvis är det inte det bästa för miljön om vi ökar konsumtionen av de största klimatbovarna bara för att de är klimatkompenserade. Men om det inte handlar om rena klimatbovar, så ger företagens klimatkompensation oss möjlighet för att göra bättre och enklare val än tidigare.

Ett sådan produkt som vi använder just nu är ”klimatsäkrat” maskindiskmedel från Såklart, som är Willys egna varumärke. Produkten i sig är redan godkänd av både Svanen och Astma och Allergi Förbundet, vilket vi tar som ett gott tecken, även om man blir lite (eller mycket) konfunderad när stort sett alla maskindiskmedel på marknaden är märkta med antingen Svanen eller Bra Miljöval. Kan det verkligen stämma att alla dessa produkter är bra för miljön? Själv är jag tveksam men det får vi ta upp i ett annat blogginlägg.

Har du hittat några bra klimatsäkrade, klimatneutrala eller klimatkompenserade produkter/tjänster som du vill tipsa oss om? Hör gärna av dig.

Jens Ljunggren
Ekosvensson.se

Ekosvensson är ett projekt som utforskar och inspirerar kring hur man som en helt vanlig familj i ett helt vanligt hus kan leva mer miljövänligt och klimatsmart. Läs mer på www.ekosvensson.se.

Senaste nyheter