Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Tvätta bilen på rätt sätt för miljön

https://www.klimatsmart.se/images/news/tvatt250x163.jpg

Våren kommer, dags att tvätta bilen! Men välj rätt plats; tvätta bilen i en automatisk fordonstvätt eller en "gör-det-själv-hall", för att inte förorena sjöar och vattendrag, eller utsätta djur och natur för kemikalier. – Det är inte bra för vare sig djur, natur och människor att tvätta bilen direkt på gatan, garageuppfarten, parkeringsplatser eller någon annanstans utomhus, berättar Petra Martinsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Örebro kommun. Det smutsiga vattnet innehåller bland annat olja, kemikalier och tungmetaller som då rinner ner i marken eller gatubrunnar. Därifrån kan vattnet gå direkt ut i diken och vattendrag. I Örebro leds mycket av dagvattnet till Bygärdesbäcken och Lillån – som båda mynnar i Svartån och sedan i Hjälmaren. Och du vet väl att örebroarnas drickvatten kommer från Svartån? När du tvättar bilen i en "gör-det-själv-hall" är det viktigt att välja miljömärkta rengörings- och avfettningsmedel. Om du väljer en automattvätt så behöver du inte fundera; de får endast använda miljöanpassade tvättkemikalier. – Avfettningsmedel behövs bara om bilen är väldigt smutsig, och därför ska man använda det bara i undantagsfall, säger Petra Martinsson. Medlet innehåller oftast tensider och lösningsmedel som är väldigt dåligt för miljön. Avfettningsmedel är heller inte avsett för att användas på hela bilen utan endast där smuts inte släpper med bara bilschampo. Tänk också på att du inte får avfetta bilen utanför tvättanläggningen, och att extra avfettning inte behövs innan bilen körs in i en automattvätt. För både automattvättar och "gör-det-själv-hallar" finns lagar och regler för hur tvätt- och spillvatten ska renas. Oftast består reningen av någon typ av oljeavskiljning, där oljepartiklar och slam skiljs ut, och ett lokalt reningsverk. Tvättanläggningarna tar prover på utgående spillvatten, för att kontrollera att föroreningsmängden inte överstiger de riktvärden som finns. Om fordonstvätten ligger i centrala Örebro leds spillvattnet vidare till det kommunala reningsverket i Skebäck för ytterligare rening. Det finns alltså flera reningssteg för att förhindra att föroreningarna når sjöar och vattendrag.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Tvätta bilen på rätt sätt för miljön

2013-04-10
Våren kommer, dags att tvätta bilen! Men välj rätt plats; tvätta bilen i en automatisk fordonstvätt eller en "gör-det-själv-hall", för att inte förorena sjöar och vattendrag, eller utsätta djur och natur för kemikalier.

– Det är inte bra för vare sig djur, natur och människor att tvätta bilen direkt på gatan, garageuppfarten, parkeringsplatser eller någon annanstans utomhus, berättar Petra Martinsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Örebro kommun. Det smutsiga vattnet innehåller bland annat olja, kemikalier och tungmetaller som då rinner ner i marken eller gatubrunnar. Därifrån kan vattnet gå direkt ut i diken och vattendrag.

I Örebro leds mycket av dagvattnet till Bygärdesbäcken och Lillån – som båda mynnar i Svartån och sedan i Hjälmaren. Och du vet väl att örebroarnas drickvatten kommer från Svartån?

När du tvättar bilen i en "gör-det-själv-hall" är det viktigt att välja miljömärkta rengörings- och avfettningsmedel. Om du väljer en automattvätt så behöver du inte fundera; de får endast använda miljöanpassade tvättkemikalier.

– Avfettningsmedel behövs bara om bilen är väldigt smutsig, och därför ska man använda det bara i undantagsfall, säger Petra Martinsson. Medlet innehåller oftast tensider och lösningsmedel som är väldigt dåligt för miljön.

Avfettningsmedel är heller inte avsett för att användas på hela bilen utan endast där smuts inte släpper med bara bilschampo. Tänk också på att du inte får avfetta bilen utanför tvättanläggningen, och att extra avfettning inte behövs innan bilen körs in i en automattvätt.

För både automattvättar och "gör-det-själv-hallar" finns lagar och regler för hur tvätt- och spillvatten ska renas. Oftast består reningen av någon typ av oljeavskiljning, där oljepartiklar och slam skiljs ut, och ett lokalt reningsverk. Tvättanläggningarna tar prover på utgående spillvatten, för att kontrollera att föroreningsmängden inte överstiger de riktvärden som finns.

Om fordonstvätten ligger i centrala Örebro leds spillvattnet vidare till det kommunala reningsverket i Skebäck för ytterligare rening. Det finns alltså flera reningssteg för att förhindra att föroreningarna når sjöar och vattendrag.

Senaste nyheter