Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Tvätta bilen och hjälp familjer i Uganda

https://www.klimatsmart.se/images/news/solvatten250x153.jpg

Under hela maj bidrar du som tvättar bilen i OKQ8:s biltvättar till att familjer i Uganda får rent dricksvatten. Tack vare ett samarbete med företaget ZeroMission kompenserar OKQ8 för den vattenmängd som går åt till biltvätten. Målsättningen är att bidra med dunkar som motsvarar 12 miljoner liter renat vatten till Uganda varje år. Vi vill ge utsatta familjer i Uganda en egen dunk Solvatten så att barn och föräldrar ska få rent och säkert dricksvatten. - Projektet är ett av flera initiativ för att göra livet med bilen mer hållbart. Tack vare våra kunder kan vi nu tillsammans göra skillnad. En dunk Solvatten renar upp till 44 liter smutsigt vatten per dag och håller i cirka sju år. Det betyder att vårt samarbete kan ge 12 miljoner liter rent vatten till Uganda varje år, säger Bengt Boqvist, kategorichef för Biltvättar på OKQ8. I dag utförs endast cirka 25 procent av alla tvättar i en biltvätt. Resten sker hemma på garageuppfarten eller på gatan. Vad många inte vet är att gifter och tungmetaller från smuts som fastnat på bilarna då rinner rakt ner i dagvattnet. Dessutom är det olagligt i många kommuner. - Att tvätta bilen i en biltvätt eller i en tvätta själv-hall är ett enkelt sätt att bidra till att skona miljön. Vi hoppas på att vårt samarbete med ZeroMission ger ytterligare en anledning till att inte tvätta bilen hemma på garageuppfarten, avslutar Bengt Boqvist. Kompenseringen gäller biltvättar på OKQ8:s stationer under hela maj för tvättprogrammen Renast och X-Shine. Kunderna betalar inget extra för biltvätten. Sedan 2006 har utvecklingsländer kunna få rent dricksvatten med hjälp av en specialdesignad, svensk innovativ uppfinning — en dunk som renar smutsigt vatten med hjälp av solenergi. Solvatten värmer och renar vattnet från bakterier på några timmar. På så vis räddas liv, då den effektivt förhindrar spridning av vattenburna sjukdomar. Konstruktionen kombinerar pastörisering, uppvärmning av vattnet till över 55°C, med UV-rening. Solvatten gör också klimatnytta genom att minska behovet av ved, träkol och andra bränslen för vattenuppvärmning. För mer information, kontakta: Bengt Boqvist, Kategorichef för Biltvätt/Tvätta Själv OKQ8, 070-603 15 40, bengt.boqvist@okq8.se Carolina Rössner, OKQ8, 070-268 00 95, press@okq8.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Tvätta bilen och hjälp familjer i Uganda

2013-04-23
Under hela maj bidrar du som tvättar bilen i OKQ8:s biltvättar till att familjer i Uganda får rent dricksvatten. Tack vare ett samarbete med företaget ZeroMission kompenserar OKQ8 för den vattenmängd som går åt till biltvätten. Målsättningen är att bidra med dunkar som motsvarar 12 miljoner liter renat vatten till Uganda varje år.

Vi vill ge utsatta familjer i Uganda en egen dunk Solvatten så att barn och föräldrar ska få rent och säkert dricksvatten.

- Projektet är ett av flera initiativ för att göra livet med bilen mer hållbart. Tack vare våra kunder kan vi nu tillsammans göra skillnad. En dunk Solvatten renar upp till 44 liter smutsigt vatten per dag och håller i cirka sju år. Det betyder att vårt samarbete kan ge 12 miljoner liter rent vatten till Uganda varje år, säger Bengt Boqvist, kategorichef för Biltvättar på OKQ8.

I dag utförs endast cirka 25 procent av alla tvättar i en biltvätt. Resten sker hemma på garageuppfarten eller på gatan. Vad många inte vet är att gifter och tungmetaller från smuts som fastnat på bilarna då rinner rakt ner i dagvattnet. Dessutom är det olagligt i många kommuner.

- Att tvätta bilen i en biltvätt eller i en tvätta själv-hall är ett enkelt sätt att bidra till att skona miljön. Vi hoppas på att vårt samarbete med ZeroMission ger ytterligare en anledning till att inte tvätta bilen hemma på garageuppfarten, avslutar Bengt Boqvist.

Kompenseringen gäller biltvättar på OKQ8:s stationer under hela maj för tvättprogrammen Renast och X-Shine. Kunderna betalar inget extra för biltvätten.

Sedan 2006 har utvecklingsländer kunna få rent dricksvatten med hjälp av en specialdesignad, svensk innovativ uppfinning — en dunk som renar smutsigt vatten med hjälp av solenergi.

Solvatten värmer och renar vattnet från bakterier på några timmar. På så vis räddas liv, då den effektivt förhindrar spridning av vattenburna sjukdomar. Konstruktionen kombinerar pastörisering, uppvärmning av vattnet till över 55°C, med UV-rening. Solvatten gör också klimatnytta genom att minska behovet av ved, träkol och andra bränslen för vattenuppvärmning.

För mer information, kontakta:
Bengt Boqvist, Kategorichef för Biltvätt/Tvätta Själv OKQ8, 070-603 15 40, bengt.boqvist@okq8.se
Carolina Rössner, OKQ8, 070-268 00 95, press@okq8.se.
Källa: OKQ8

Senaste nyheter