Redaktör:
Jens Ljunggren
Torsdag är grönsaksdag i Gent
2010-01-14
När staden Gent i Belgien arbetar på att bli klimatneutral är en viktig del i strategin att få invånarna att äta mindre kött. Sveriges Radios brysselkorrespondent Stefan Winiger besökte personalresturangen i stadshuset i Gent en torsdag där slogan är torsdag - grönsaksdag.
Hejsan hoppsan, det var en minst sagt ordentlig klick majonnäs som damen före mig i kön slevar upp på sin tallrik. I Belgien äter man majonnäs till stripsen och inte ketchup som i Sverige. Men vi är inte här för att prata majonnäs. Dagens rätt är ett slags krustad, typ ett skal i smördeg fyllt med en stuvning. Därtill som sagt strips och så sallad. I dag är det alltså torsdag, och då försöker restaurangen att få sina gäster att välja fyllning utan kött.
– I dag är det torsdag, det är vegetarisk dag, så i dag fokuserar vi på det vegetariska säger, Anne Cnudde som är chef för restaurangen.
Folk som väljer den vegetariska rätten får en liten belöning när de betalar vid kassan, en sötsak, en dryck eller ett äpple. Sen ett halvår tillbaka satsar staden Gent på att försöka motivera sina invånare att äta mindre kött, typ en köttfri dag i veckan. I stadens personalrestauranger och skolbespisningar blev det vegetarisk torsdag. Minskad köttkonsumtion är bra för hälsan och det innebär minskade utsläpp av växthusgaser, eftersom köttproduktion är en stor klimatbov.
För Anne Cnudde själv var det en stor förändring:
– Jag är inte vegetarian själv, jag visste inte så mycket om det så jag fick läsa på, recept, böcker och på Internet, men det går ju lätt att hitta information, säger Anne Cnudde.
Nu är det så att det finns ett köttalternativ också, men på torsdagar är vegetariskt huvudrätten. Liv Estas är en av dem som utan tvekan valde vegetariskt:
– Jag är mycket nöjd med det vegetariska alternativet. Det är mycket lättare och det är bättre för miljön, färre djur måste dö, färre transporter så det är mer ekologiskt. Säger Liv Estas som själv har varit med och skrivit ett kontrakt där hon lovar att äta vegetariskt en dag i veckan.
Enligt Maaike Breugelmans på gents miljökontor har grön torsdag tagits emot väl av stadens invånare, och hälften av de anställda väljer helt frivilligt vegetariskt på torsdagar, mot omkring en fjärdedel övriga dagar:
– Det jag tycker är viktigt med vår vegetariska torsdag-kampanj är att det är en mycket positiv kampanj, vi talar inte om vad folk inte ska göra, inte köra bil eller åka flygplan på semestern, utan det är ett positivt budskap, varför prövar du inte något nytt, en gång i veckan något vegetariskt, gå till vegetarisk restaurang eller laga vegetariskt hemma säger Maaike Breugelmans.
Argumenten att äta mindre kött är många säger hon. Dels är det hälsoskäl:
– Vi äter omkring femtio procent mera kött än vad som behövs, det skapar en massa hälsoproblem, med alla mättade fetter, det höjer kolesterolvärdet, ökar risken för hjärtsjukdomar och fetma, och vissa cancerformer, så för bättre hälsa är det viktigt att äta mindre kött, säger Maaike Breugelmanns.
– Den andra anledningen är köttkonsumtionens klimatpåverkan, köttkonsumtion är känd för att vara en av de största källorna till utsläpp av växthusgaser, omkring 18 procent av växthusgasutsläppen kommer från köttproduktion, så genom att äta lite mindre kött får det stor effekt på utsläppen, säger Maaike Breugelmanns
Gent har som mål att på sikt bli helt klimatneutralt. Alla stadens verksamheter håller just nu på att mätas i förhållande till deras klimatpåverkan. Alla former av återvinning studeras. Stadens fordonspark ska ses över i den takt som den förnyas. Uppvärmning av stadens fastigheter och så vidare. Och så vegetariskt på torsdagar. När staden serverar vegetariskt som huvudalternativ på torsdagar väljs det som sagt av hälften av alla gäster.
Gent är också en studentstad med sextiotusen studerande vid stadens universitet och högskolor, även de utsätts för grön-torsdagsfilosofin. Och sist men inte minst, skolbarnen. Just den här veckan är det höstlov så i dag äter ingen grönt i skolornas matsalar. Men där är genomslaget ännu större. Bara tre procent av skolbarnen har själva eller via sina föräldrar anmält att de ska ha kött även denna dag. Det betyder att 97 procent av gents skolbarn äter vegetariskt på torsdagar. En framtidssatsning, kanske man kunde säga.
Stefan Winiger, stefan.winiger@sr.se.
Hejsan hoppsan, det var en minst sagt ordentlig klick majonnäs som damen före mig i kön slevar upp på sin tallrik. I Belgien äter man majonnäs till stripsen och inte ketchup som i Sverige. Men vi är inte här för att prata majonnäs. Dagens rätt är ett slags krustad, typ ett skal i smördeg fyllt med en stuvning. Därtill som sagt strips och så sallad. I dag är det alltså torsdag, och då försöker restaurangen att få sina gäster att välja fyllning utan kött.
– I dag är det torsdag, det är vegetarisk dag, så i dag fokuserar vi på det vegetariska säger, Anne Cnudde som är chef för restaurangen.
Folk som väljer den vegetariska rätten får en liten belöning när de betalar vid kassan, en sötsak, en dryck eller ett äpple. Sen ett halvår tillbaka satsar staden Gent på att försöka motivera sina invånare att äta mindre kött, typ en köttfri dag i veckan. I stadens personalrestauranger och skolbespisningar blev det vegetarisk torsdag. Minskad köttkonsumtion är bra för hälsan och det innebär minskade utsläpp av växthusgaser, eftersom köttproduktion är en stor klimatbov.
För Anne Cnudde själv var det en stor förändring:
– Jag är inte vegetarian själv, jag visste inte så mycket om det så jag fick läsa på, recept, böcker och på Internet, men det går ju lätt att hitta information, säger Anne Cnudde.
Nu är det så att det finns ett köttalternativ också, men på torsdagar är vegetariskt huvudrätten. Liv Estas är en av dem som utan tvekan valde vegetariskt:
– Jag är mycket nöjd med det vegetariska alternativet. Det är mycket lättare och det är bättre för miljön, färre djur måste dö, färre transporter så det är mer ekologiskt. Säger Liv Estas som själv har varit med och skrivit ett kontrakt där hon lovar att äta vegetariskt en dag i veckan.
Enligt Maaike Breugelmans på gents miljökontor har grön torsdag tagits emot väl av stadens invånare, och hälften av de anställda väljer helt frivilligt vegetariskt på torsdagar, mot omkring en fjärdedel övriga dagar:
– Det jag tycker är viktigt med vår vegetariska torsdag-kampanj är att det är en mycket positiv kampanj, vi talar inte om vad folk inte ska göra, inte köra bil eller åka flygplan på semestern, utan det är ett positivt budskap, varför prövar du inte något nytt, en gång i veckan något vegetariskt, gå till vegetarisk restaurang eller laga vegetariskt hemma säger Maaike Breugelmans.
Argumenten att äta mindre kött är många säger hon. Dels är det hälsoskäl:
– Vi äter omkring femtio procent mera kött än vad som behövs, det skapar en massa hälsoproblem, med alla mättade fetter, det höjer kolesterolvärdet, ökar risken för hjärtsjukdomar och fetma, och vissa cancerformer, så för bättre hälsa är det viktigt att äta mindre kött, säger Maaike Breugelmanns.
– Den andra anledningen är köttkonsumtionens klimatpåverkan, köttkonsumtion är känd för att vara en av de största källorna till utsläpp av växthusgaser, omkring 18 procent av växthusgasutsläppen kommer från köttproduktion, så genom att äta lite mindre kött får det stor effekt på utsläppen, säger Maaike Breugelmanns
Gent har som mål att på sikt bli helt klimatneutralt. Alla stadens verksamheter håller just nu på att mätas i förhållande till deras klimatpåverkan. Alla former av återvinning studeras. Stadens fordonspark ska ses över i den takt som den förnyas. Uppvärmning av stadens fastigheter och så vidare. Och så vegetariskt på torsdagar. När staden serverar vegetariskt som huvudalternativ på torsdagar väljs det som sagt av hälften av alla gäster.
Gent är också en studentstad med sextiotusen studerande vid stadens universitet och högskolor, även de utsätts för grön-torsdagsfilosofin. Och sist men inte minst, skolbarnen. Just den här veckan är det höstlov så i dag äter ingen grönt i skolornas matsalar. Men där är genomslaget ännu större. Bara tre procent av skolbarnen har själva eller via sina föräldrar anmält att de ska ha kött även denna dag. Det betyder att 97 procent av gents skolbarn äter vegetariskt på torsdagar. En framtidssatsning, kanske man kunde säga.
Stefan Winiger, stefan.winiger@sr.se.
Källor: Sveriges Radio - Klotet i P1, Stad Gent
Senaste nyheter
-
2023-10-30
Spowdi vinner utmärkelse för klimatsmart jordbruksinnovationWorld Economic Forum har utsett Spowdi till Top Innovator i dess Smarter Climate Farmers Challenge.… -
2023-09-20
En av Sveriges största solcellsparker planeras i HallandStatkraft lämnade förra veckan in anmälan om samråd, enligt 12 kapitlet 6§ miljöbalken, för att… -
2023-09-18
Ny avfallstjänst hjälper företag minska koldioxidutsläppStena Recycling lanserar en ny digital tjänst som ska ge företag mer kunskap om hur deras… -
2023-09-13
Göteborg först med batteri-swap för elmopederTvå innovationsprojekt har banat väg för en ny satsning inom mikromobilitet och logistik i… -
2023-09-11
Åtta av tio vill ha mer grönska i svenska städerBevarandet av den biologiska mångfalden och ekosystemen har inte bara ett egenvärde, utan är… -
2023-09-08
Ekologisk höstmarknad i Järna 9 septNu på lördag den 9 september kl. 10-16 kommer vi vara med på Skillebyholms höstmarknad! Vi… -
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-09-01
Stor outnyttjad potential i cirkulär ekonomi i NordenEn förhållandevis liten andel av den nordiska industrin är i dag cirkulär och det finns stora… -
2023-08-30
Var med och rösta fram Sveriges bästa klimat startupNär ansökningstiden nu löpt ut för årets upplaga av Startup 4 Climate, en av Europas största… -
2023-08-28
Världens största flytandegörningsenhet för biogas i SödertörnBiokraft passerade i torsdags en viktig milstolpe när den nybyggda anläggningen för flytandegörning…