Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Tomater från svenska växthus uppvärmda med förnybara bränslen

https://www.klimatsmart.se/images/news/tomat250x164.jpg

Klimatcertifiering ökar och idag presenteras den första producenten av klimatcertifierade tomater. Det betyder att det äntligen är möjligt att välja tomater från växthus som är uppvärmda med förnybara bränslen, ett bra alternativ när du letar efter tomater i din butik! Bra svensk mat och blommor. Det är devisen för Svenskt Sigill, och ett av nyckelprojekten för att uppnå detta mål är klimatcertifieringen som lanserades 2010. Ett femtiotal producenter av grönsaker, mjölk, kött och blommor är klimatcertifierade och antalet växer stadigt. Syftet med klimatcertifieringen är att hjälpa konsument att välja mat och blommor som producerats med lägre klimatbelastning. Bakom klimatcertifieringen ligger ett gediget arbete med att utveckla regler som är vetenskapligt hållbara och praktiskt tillämpbara. För att få använda Svenskt Sigills tillvalsmärke för klimatcertifiering har Thomas Göransson på Nya Askeby Trädgård gjort flera åtgärder. Den viktigaste är att tomaterna odlas med förnybara bränslen som värmer upp växthusen. Dessutom köper man grön el för belysning och använder täckväv för att spara energi. Åtgärderna i klimatcertifieringen minskar tomaternas klimatpåverkan med mellan 80 och 90 %. Holländska tomater odlas ofta med fossil naturgas som uppvärmning i växthusen vilket är ett sämre val för klimat och miljö. De klimatcertifierade tomaterna från Nya Askeby Trädgård säljs idag genom ICA-butiker i Stockholm och Östergötland. - Vi har genomfört klimatcertifieringen för att sätta press på oss själva att minska klimatpåverkan säger Thomas Göransson på Nya Askeby Trädgård, och vi vill visa upp alla våra åtgärder för konsumenterna genom märket. Klimatcertifieringen har utvecklats gemensamt av Sigill Kvalitetssystem AB och KRAV. - Certifieringen bygger på att producenten har genomfört åtgärder för att minska klimatpåverkan, och att ett certifieringsbolag kontrollerar att alla regler är uppfyllda så att konsumenten kan vara trygg i att det är ett klokt val för både klimatet och miljön. Nya Askeby Trädgård är föregångare på många sätt säger Anna Richert på Sigill Kvalitetssystem AB. - Förhoppningen är att klimatcertifieringen ska växa säger Anette Borgström på Mellansvenska Odlare, försäljningsorganisationen som marknadsför de klimatcertifierade tomaterna. För mer information, kontakta: Thomas Göransson, Nya Askeby Trädgård, 070-717 54 16, askebytradgard@gmail.com Anna Richert, projektledare Sigill Kvalitetssystem AB, 08-787 53 73, anna.richert@sigill.lrf.se Anette Borgström, Mellansvenska Odlare Ekonomisk Förening, anette.borgstrom@moek.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Tomater från svenska växthus uppvärmda med förnybara bränslen

2013-05-08
Klimatcertifiering ökar och idag presenteras den första producenten av klimatcertifierade tomater. Det betyder att det äntligen är möjligt att välja tomater från växthus som är uppvärmda med förnybara bränslen, ett bra alternativ när du letar efter tomater i din butik!

Bra svensk mat och blommor. Det är devisen för Svenskt Sigill, och ett av nyckelprojekten för att uppnå detta mål är klimatcertifieringen som lanserades 2010. Ett femtiotal producenter av grönsaker, mjölk, kött och blommor är klimatcertifierade och antalet växer stadigt. Syftet med klimatcertifieringen är att hjälpa konsument att välja mat och blommor som producerats med lägre klimatbelastning. Bakom klimatcertifieringen ligger ett gediget arbete med att utveckla regler som är vetenskapligt hållbara och praktiskt tillämpbara.

För att få använda Svenskt Sigills tillvalsmärke för klimatcertifiering har Thomas Göransson på Nya Askeby Trädgård gjort flera åtgärder. Den viktigaste är att tomaterna odlas med förnybara bränslen som värmer upp växthusen. Dessutom köper man grön el för belysning och använder täckväv för att spara energi. Åtgärderna i klimatcertifieringen minskar tomaternas klimatpåverkan med mellan 80 och 90 %. Holländska tomater odlas ofta med fossil naturgas som uppvärmning i växthusen vilket är ett sämre val för klimat och miljö. De klimatcertifierade tomaterna från Nya Askeby Trädgård säljs idag genom ICA-butiker i Stockholm och Östergötland.

- Vi har genomfört klimatcertifieringen för att sätta press på oss själva att minska klimatpåverkan säger Thomas Göransson på Nya Askeby Trädgård, och vi vill visa upp alla våra åtgärder för konsumenterna genom märket.

Klimatcertifieringen har utvecklats gemensamt av Sigill Kvalitetssystem AB och KRAV.

- Certifieringen bygger på att producenten har genomfört åtgärder för att minska klimatpåverkan, och att ett certifieringsbolag kontrollerar att alla regler är uppfyllda så att konsumenten kan vara trygg i att det är ett klokt val för både klimatet och miljön. Nya Askeby Trädgård är föregångare på många sätt säger Anna Richert på Sigill Kvalitetssystem AB.

- Förhoppningen är att klimatcertifieringen ska växa säger Anette Borgström på Mellansvenska Odlare, försäljningsorganisationen som marknadsför de klimatcertifierade tomaterna.

För mer information, kontakta:
Thomas Göransson, Nya Askeby Trädgård, 070-717 54 16, askebytradgard@gmail.com
Anna Richert, projektledare Sigill Kvalitetssystem AB, 08-787 53 73, anna.richert@sigill.lrf.se
Anette Borgström, Mellansvenska Odlare Ekonomisk Förening, anette.borgstrom@moek.se.

Senaste nyheter