Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Thomas Becker ny VD för SunPine

https://www.klimatsmart.se/images/news/sunpine250x143.jpg

Thomas Becker har utsett till ny VD för SunPine AB och tillträder den 1 januari 2011. Han efterträder Magnus Wikman som varit VD under hela uppbyggnadsfasen av bolaget, som pågått sedan 2007. Thomas har arbetat i SCA sedan 1988 och kommer närmast från en tjänst som chef för teknisk kundtjänst för SCA liner board.
SunPine ägs av Kiram, Preem, Sveaskog och Södra Skogsägarna. Bolaget har startat världens första fabrik för produktion i industriell skala av råtalldiesel, som är en förnyelsebar råvara till 
fordonsbränsle. Fabriken i Piteå togs i drift i april 2010 efter ett års byggnation. SunPines produkt råtalldiesel baseras på råtallolja, som är en biprodukt från skogsindustrins 
massaprocess. Råtalldieseln upparbetas i ett andra processteg vid Preems raffinaderi i Göteborg till ett högkvalitativt dieselbränsle som passar alla dieselmotorer. Det nya dieselbränslet räknas till andra generationens biodrivmedel. All råvara kommer från skogen och processen konkurrerar därför inte med livsmedelsproduktion.

 Anläggningen i Piteå kan producera upp till 100.000 kubikmeter råtalldiesel per år. Omräknat till fordonsdiesel motsvarar det bränslebehovet för 100.000 dieselfordon som kör i genomsnitt drygt 1000 mil per år. Detta innebär en minskning av koldioxidutsläpp som motsvarar 250.000 ton/år.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Senaste nyheter