Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Tanka bilen med matavfall i sommar

https://www.klimatsmart.se/images/news/tankabilenmedmatavfall250x175.png

Varje svensk ger upphov till 100 kg matavfall per år. 2010 sorterades 21 procent av allt matavfall i Sverige ut för biologisk behandling i form av rötning eller kompostering. Det nationella målet som Naturvårdsverket satt upp var 35 procent. I vissa städer eller kommuner har man dock sedan länge överträffat det nationella målet. I en färsk rapport från Biogas Öst presenteras inspirerande exempel på lyckade satsningar kring insamling av matavfall till biogasproduktion. Det finns idag en rad olika lösningar för att samla in matavfall från hushåll, restauranger och storkök – de tekniska hindren för att uppnå det nationella målet är få. Beräkningar har visat att det med dagens tekniska och ekonomiska förutsättningar skulle vara möjligt att sortera ut och röta åtminstone 60 procent av matavfallet i Sverige. Detta skulle årligen kunna generera 760 GWh biogas, vilket motsvarar energin för att driva mer än 60 000 personbilar. Insamlingen av matavfall kan aldrig bli lyckosam om inte de som skall sortera förstår systemet och inser värdet av sin insats. Genom intervjuer med kommunikations- och informationsansvariga på kommuner och avfallsbolag har erfarenheter från olika kampanjer samlats in för att ge tips och råd till andra som vill påbörja eller förbättra sitt eget insamlingsarbete. I anslutning till rapporten som tagits fram finns två illustrationer – dessa finns att hämta gratis på Biogas Östs hemsida – som på olika sätt visar hur ditt matavfall kan bli till miljövänligt fordonsbränsle. De lokala förutsättningarna skiljer sig åt och ingen kampanj är den andra lik, men trots det så blir vissa mönster tydliga i informationsarbetet. Det lönar sig med massiva, tydliga informationsinsatser i början – det är betydligt svårare att komma igen i efterhand. Det är också viktigt att det inte går för lång tid mellan första informationen och det praktiska genomförandet. Återkoppling till de som sorterar sitt matavfall är a och o. Att illustrera och berätta hur mycket matavfall som sorteras, hur mycket biogas detta ger och hur mycket fossilt fordonsbränsle som ersätts skall förhoppningsvis öka motivationen hos de som sorterar – och locka nya sorterare. Visste du till exempel att det matavfall du slänger varje år kan driva en personbil 25 mil? Rapporten visar också hur viktigt det är att använda avfallstaxan som instrument för att styra mot ökad sortering. Avfallstaxan är ofta det mest konkreta, skarpa styrmedlet som kommunen eller det kommunala avfallsbolaget kan ta till. Ett frivilligt taxestyrt system kan till och med vara bättre än obligatorisk sortering. Hur taxan skall användas och nivåerna i densamma är därför viktigt att ta med redan på planeringsstadiet. För mer information, kontakta: Jonas Forsberg, jonas.forsberg@energikontor.se, 070–271 87 37.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Tanka bilen med matavfall i sommar

2011-06-27
Varje svensk ger upphov till 100 kg matavfall per år. 2010 sorterades 21 procent av allt matavfall i Sverige ut för biologisk behandling i form av rötning eller kompostering. Det nationella målet som Naturvårdsverket satt upp var 35 procent. I vissa städer eller kommuner har man dock sedan länge överträffat det nationella målet. I en färsk rapport från Biogas Öst presenteras inspirerande exempel på lyckade satsningar kring insamling av matavfall till biogasproduktion.

Det finns idag en rad olika lösningar för att samla in matavfall från hushåll, restauranger och storkök – de tekniska hindren för att uppnå det nationella målet är få. Beräkningar har visat att det med dagens tekniska och ekonomiska förutsättningar skulle vara möjligt att sortera ut och röta åtminstone 60 procent av matavfallet i Sverige. Detta skulle årligen kunna generera 760 GWh biogas, vilket motsvarar energin för att driva mer än 60 000 personbilar.

Insamlingen av matavfall kan aldrig bli lyckosam om inte de som skall sortera förstår systemet och inser värdet av sin insats. Genom intervjuer med kommunikations- och informationsansvariga på kommuner och avfallsbolag har erfarenheter från olika kampanjer samlats in för att ge tips och råd till andra som vill påbörja eller förbättra sitt eget insamlingsarbete. I anslutning till rapporten som tagits fram finns två illustrationer – dessa finns att hämta gratis på Biogas Östs hemsida – som på olika sätt visar hur ditt matavfall kan bli till miljövänligt fordonsbränsle.

De lokala förutsättningarna skiljer sig åt och ingen kampanj är den andra lik, men trots det så blir vissa mönster tydliga i informationsarbetet. Det lönar sig med massiva, tydliga informationsinsatser i början – det är betydligt svårare att komma igen i efterhand. Det är också viktigt att det inte går för lång tid mellan första informationen och det praktiska genomförandet.

Återkoppling till de som sorterar sitt matavfall är a och o. Att illustrera och berätta hur mycket matavfall som sorteras, hur mycket biogas detta ger och hur mycket fossilt fordonsbränsle som ersätts skall förhoppningsvis öka motivationen hos de som sorterar – och locka nya sorterare. Visste du till exempel att det matavfall du slänger varje år kan driva en personbil 25 mil?

Rapporten visar också hur viktigt det är att använda avfallstaxan som instrument för att styra mot ökad sortering. Avfallstaxan är ofta det mest konkreta, skarpa styrmedlet som kommunen eller det kommunala avfallsbolaget kan ta till. Ett frivilligt taxestyrt system kan till och med vara bättre än obligatorisk sortering. Hur taxan skall användas och nivåerna i densamma är därför viktigt att ta med redan på planeringsstadiet.

För mer information, kontakta:
Jonas Forsberg, jonas.forsberg@energikontor.se, 070–271 87 37.

Senaste nyheter