Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Synen på miljöteknik enar blocken

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskvindenergi242x130f.gif

Riksdagspartierna skickade tydliga signaler under torsdagens debatt om möjligheterna för svensk miljöteknik. Det framkom tydligt att finns en stor enighet kring vikten av ökad samverkan och långsiktighet. Swentec, Sveriges miljöteknikråd, hade på torsdagseftermiddagen samlat de sju riksdagspartierna för att debattera kring möjligheterna med satsningar på miljöteknik. Debatten ägde rum i en fullsatt trädgård i Residenset på Visby. Landshövding Cecilia Schelin Seidegård öppningstalade och därefter debatterade Sofia Arkelsten (m), Ola Alterå (c), Helene Odenjung (fp), Krister Örnfjäder (s), Jacob Johnson (v), Maria Wetterstrand (mp) och Mikael Oscarsson (kd). Kristina Alsér, ordförande i Swentec och landshövding i Kronobergs län var mycket positiv efter debatten: - Jag har varit med sedan de första statliga utredningarna om miljöteknik 1997. Det har varit en lång resa och vi har gjort ett stort jobb. De två sista åren har jag varit ordförande i Swentec och jag är oerhört glad över de signaler som samtliga politiker skickade idag, berättar Kristina Alsér och fortsätter: - Nämligen att man har en blocköverskridande syn på hur viktigt samverkan, samarbete och långsiktighet är. Detta, tillsammans med det politiska ledarskapet, lyfter vi fram som särskilt viktiga områden i Handlingsplan för svensk miljöteknik som överlämnades till regeringen förra året. Efter politikerna byttes panelen ut och fokus i diskussionen blev då hur Sverige uppfattas utomlands och vad behöver vi förändra för att bli mer framgångsrika i vår export av miljöteknik. I detta samtal deltog Kristina Alsér, Allan Larsson (rådgivare åt Barroso), Pierre Schellekens (chef för EU-kommissionen i Sverige), Göran Svensson (EcoEnergy Scandinavia), Mats Lindgren (Kairos Future) och Ola Hildingsson (Domsjö Fabriker). I samtalet framkom att vi svenskar ofta anser att vi bäst i världen på miljö men att den bilden inte är lika tydlig utomlands. Även här betonades vikten av samverkan och långsiktighet. Nu är det viktigt att omsätta orden i handling för att inte Sverige ska hamna på efterkälken gentemot andra länder. Kontakta för ytterligare information: David Björneloo, Swentec, 0703-69 89 03, david.bjorneloo@enterprise.ministry.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Synen på miljöteknik enar blocken

2010-07-09
Riksdagspartierna skickade tydliga signaler under torsdagens debatt om möjligheterna för svensk miljöteknik. Det framkom tydligt att finns en stor enighet kring vikten av ökad samverkan och långsiktighet.

Swentec, Sveriges miljöteknikråd, hade på torsdagseftermiddagen samlat de sju riksdagspartierna för att debattera kring möjligheterna med satsningar på miljöteknik. Debatten ägde rum i en fullsatt trädgård i Residenset på Visby. Landshövding Cecilia Schelin Seidegård öppningstalade och därefter debatterade Sofia Arkelsten (m), Ola Alterå (c), Helene Odenjung (fp), Krister Örnfjäder (s), Jacob Johnson (v), Maria Wetterstrand (mp) och Mikael Oscarsson (kd).

Kristina Alsér, ordförande i Swentec och landshövding i Kronobergs län var mycket positiv efter debatten:

- Jag har varit med sedan de första statliga utredningarna om miljöteknik 1997. Det har varit en lång resa och vi har gjort ett stort jobb. De två sista åren har jag varit ordförande i Swentec och jag är oerhört glad över de signaler som samtliga politiker skickade idag, berättar Kristina Alsér och fortsätter:

- Nämligen att man har en blocköverskridande syn på hur viktigt samverkan, samarbete och långsiktighet är. Detta, tillsammans med det politiska ledarskapet, lyfter vi fram som särskilt viktiga områden i Handlingsplan för svensk miljöteknik som överlämnades till regeringen förra året.

Efter politikerna byttes panelen ut och fokus i diskussionen blev då hur Sverige uppfattas utomlands och vad behöver vi förändra för att bli mer framgångsrika i vår export av miljöteknik. I detta samtal deltog Kristina Alsér, Allan Larsson (rådgivare åt Barroso), Pierre Schellekens (chef för EU-kommissionen i Sverige), Göran Svensson (EcoEnergy Scandinavia), Mats Lindgren (Kairos Future) och Ola Hildingsson (Domsjö Fabriker).

I samtalet framkom att vi svenskar ofta anser att vi bäst i världen på miljö men att den bilden inte är lika tydlig utomlands. Även här betonades vikten av samverkan och långsiktighet. Nu är det viktigt att omsätta orden i handling för att inte Sverige ska hamna på efterkälken gentemot andra länder.

Kontakta för ytterligare information: David Björneloo, Swentec, 0703-69 89 03, david.bjorneloo@enterprise.ministry.se

Läs mer och ladda hem Handlingsplan för svensk miljöteknik på: www.swentec.se

Senaste nyheter